Ξεσπάω τόσο άγρια – Πώς να διαχειριστώ τον θυμό και τις βίαιες εκρήξεις μου;

Δεν καταλαβαίνω γιατί έχω τόσα νεύρα, γιατί ξεσπάω τόσο άγρια ενώ ξέρω ότι είναι λάθος. Στενοχώρησα τη διευθύντρια μου που τυχαίνει να είναι κοπέλα μου την ώρα της δουλειάς και όταν μου είπε ότι την στενοχώρησα. Πήρα τη μηχανή και έφυγα.

Έχω τόσο θυμό που τρομάζω και ο ίδιος κάποιες φορές. Όταν ειδικά τους βλέπω να κάνουν σαν χαζοχαρούμενους, εκεί είναι που βάζω τις φωνές και επειδή (μάλλον) υπάρχουν περιστατικά που χτύπησα κάποιους, κατεβάζουν όλοι το κεφάλι.

Νιώθω άσχημα για αυτό γιατί θέλω να είναι χαρούμενοι όλοι. Θέλω να πάω να την πάρω αγκαλιά και να μην την αφήσω. Μια φορά είχε βάλει τα κλάματα όταν είχα χτυπήσει κάποιον και ο κολλητός μού είπε ότι φοβήθηκε και δεν θέλω να με φοβάται.

Θέλω να μένω μόνος όταν χαίρονται οι άλλοι και όταν το καταφέρνω βρίσκω κάτι το οτιδήποτε και το χτυπάω, ενώ μου αρέσει να χαίρονται οι άλλοι και γεμίζω όταν προσφέρω.

Το γράμμα που άφησαν οι δικοί μου πριν με παρατήσουν όταν ήμουν 6 έλεγε «εσύ δεν είσαι άνθρωπος, δεν είσαι καλό παιδί,μόνο πόνο θα προσφέρεις και τίποτα άλλο». Εγώ, όμως κάνω το αντίθετο. Η Σοφία είναι ό,τι καλύτερο για μένα.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής, Ιωάννης Νίκου

Αγαπητέ Αναγνώστη,

Μέσα από την παραπάνω περιγραφή σου για τις εκρήξεις θυμού που βιώνεις τόσο εσύ όσο και οι γύρω σου θα σταθώ ιδιαίτερα στην αναφορά που κάνεις για τους γονείς σου. Με βάση αυτά που σου είπαν και έκαναν θα τολμήσω να πω ότι έχεις τραυματιστεί ψυχικά και σίγουρα το ψυχικό τραύμα ή τραύματα έχουν προκαλέσει αφάνταστο πόνο στην ζωή σου μέχρι σήμερα.

Θα ήταν ιδιαίτερα εύκολο να μείνει κάποιος και να ασχοληθεί με τον θυμό και τις βίαιες εκρήξεις σου και να μην παρατηρήσει την αιτία πίσω από τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που δεν είναι άλλη παρά η ψυχική κακοποίηση που πολύ πιθανόν έχεις βιώσει.

sxesi

Το ψυχικό τραύμα δημιουργεί συναισθήματα

Προκειμένου λοιπόν να γίνει κατανοητό τι εννοώ θα σου αναφέρω τα εξής. Το ψυχικό τραύμα δημιουργεί συναισθήματα, τα οποία αν δεν επεξεργαστούμε τη στιγμή που βιώνουμε το τραύμα. Παραμένουν εγκλωβισμένα στο μυαλό και το σώμα μας. Αντί να θεραπευτούμε, το τραύμα παραμένει στο σώμα μας ως ενέργεια στο ασυνείδητό μας. Επηρεάζει τη ζωή μας μέχρι τη στιγμή που θα το αποκαλύψουμε και θα το επεξεργαστούμε.

Στην ενήλικη ζωή, η υγιής ροή και η επεξεργασία των δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως ο θυμός, η θλίψη, η ντροπή και ο φόβος είναι ουσιαστικής σημασίας για τη θεραπεία από το ψυχικό τραύμα της παιδικής ηλικίας. Η πιο υγιής απάντηση στις συναισθηματικές πληγές της παιδικής ηλικίας, είναι επίσης και η πιο σπάνια.

Όταν συμβαίνει το τραύμα, αναγνωρίζουμε την παραβίαση που προκάλεσε στην αίσθηση του εαυτού μας. Αισθανόμαστε τα φυσιολογικά συναισθήματα που ακολουθούν και στη συνέχεια συνειδητοποιούμε ότι η παραβίαση δεν λέει τίποτα για εμάς προσωπικά. Έτσι μπορούμε να το ξεπεράσουμε.

Αλλά επειδή τα συναισθήματα όπως ο θυμός και η θλίψη είναι οδυνηρά – και επειδή το κλάμα ή το να ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τους άλλους ανθρώπους δεν είναι συχνά κοινωνικά αποδεκτό – αυτή η διαδικασία δεν συμβαίνει αυτόματα. Αντ ‘αυτού, μπορεί να καταπνίξουμε τα συναισθήματά μας, αντί να τα αισθανόμαστε και να τα επεξεργαζόμαστε.

sxesi zeygari problima

Δύσκολο όταν είμαστε παιδιά

Όταν είμαστε παιδιά, αυτή η διαδικασία είναι ακόμα πιο δύσκολη. Αυτό που μπορεί να επηρεάσει ελάχιστα έναν ενήλικα – π.χ. μια προσβολή σχετικά με την εμφάνιση – μπορεί να είναι «μαχαιριά» για ένα παιδί και να του δημιουργήσει προβλήματα όπως κατάθλιψη, διαταραχές στη διατροφή κοκ.

Στη συνέχεια κουβαλάμε αυτά τα ψυχικά τραύματα στην ενήλικη ζωή μας και αυτά επηρεάζουν τις σχέσεις μας, την καριέρα, την ευτυχία, την υγεία, τα πάντα. Αυτό συμβαίνει μέχρι να τα επεξεργαστούμε και να τα θεραπεύσουμε αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά μας.

Κλείνοντας και με βάση τα προαναφερόμενα θα σου πρότεινα να τολμήσεις να μιλήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας θα έχεις την ευκαιρία να καταφέρεις να εκφράσεις και να συνειδητοποιήσεις τα συναισθήματα που βίωσες στο παρελθόν. Αφορμή είναι κάποιο ή κάποια τραυματικά γεγονότα προκειμένου να απαλλαγείς από τον φαύλο κύκλο της επανάληψης και να βιώσεις την συναισθηματική λύτρωση.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ώρες ώρες δεν με ελέγχω από τα νεύρα: Ποιον να συμβουλευτώ;

Έχω συνέχεια νεύρα και δεν έχω όρεξη για τίποτα. Είναι εφηβεία;

5 φράσεις που δεν πρέπει να λες ΠΟΤΕ στο παιδί σου όταν έχεις νεύρα!

Σχετικά άρθρα