Φοβάμαι μήπως μαχαιρώσω το παιδί μου: Τι μου συμβαίνει;

Ζω στην Ισλανδία και τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω ένα περίεργο πρόβλημα. Σύμφωνα με άρθρο στο site του boro, πάσχω από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Εδώ δε μπορώ να βρω κάποιον ειδικό να μιλήσω. Έχω ξεκινήσει βαλεριάνα τις τελευταίες 2 ημέρες και νομίζω ότι ηρεμώ λίγο.

Κάνω άσχημες σκέψεις σαν το παράδειγμα ότι «το άτομο πιστεύει ότι οι σκέψεις ισοδυναμούν με πράξεις. Το να σκεφτεί κάτι κακό είναι σαν να το κάνει, δηλαδή το να υπάρχει η ιδεοληπτική σκέψη». Mήπως μαχαιρώσω το παιδί μου, είναι τόσο αδιανόητο όσο και η πράξη.  Μου είναι αδιανόητο και να το γράψω. Λατρεύω το παιδί μου και αυτό με τρελαίνει. Τι μου συμβαίνει;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ανήκει στο φάσμα των αγχωδών διαταραχών. Στην εμφάνιση της διαταραχής συμβάλουν μια γενετική προδιάθεση, πρώιμες βιωματικές εμπειρίες και ψυχοπιεστικοί παράγοντες στο παρόν. Αντιμετωπίζεται τόσο με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, όσο και με ψυχοθεραπεία.

Όπως καταλαβαίνετε από μια ιστοσελίδα μπορείτε να λάβετε μόνο γενικές κατευθύνσεις, που δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την παρακολούθηση από ειδικό. Αν δεν έχετε , για οποιονδήποτε λόγο, πρόσβαση σε ψυχιατρικές υπηρεσίες στην Ισλανδία είναι καλό να επισκεφθείτε ένα ειδικό όταν έρθετε στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε και να φτιάχνετε τρομακτικά σενάρια (μπορεί να τρελαθώ, μπορεί να κάνω κακό στον εαυτό μου ή σε άλλους, δεν θα τα καταφέρω να απαλλαγώ από τις σκέψεις κλπ). Το γεγονός ότι με λίγη βαλεριάνα ηρεμήσατε λίγο, δείχνει ότι η κατάσταση μπορεί σχετικά εύκολα να τεθεί υπό έλεγχο.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
psycosynthesis.blogspot.gr
Facebook

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μισοφωνία: Πραγματική διαταραχή ή τυχαία συμπτώματα;

Πώς είναι η ζωή με ένα σύντροφο με Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;

Ιδεοληψία: «Εύχομαι συνεχώς το κακό του άνδρα μου και τον παιδιών μου»!

Σχετικά άρθρα