Πόσο δύσκολο είναι να βρω ένα «παρεάκι» να περνάμε καλά και να με καταλαβαίνουν;

Είμαι πρώτο έτος σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού και επιτέλους κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα! Παρόλα αυτά με τις φιλίες όλα πάνε χάλια! Δεν μπορώ να βρω φίλους! Ξεκίνησα να κάνω παρέα με 3 αγόρια ένα από τα οποία το ξέρω εδώ και αρκετά χρόνια καθώς είναι από την πόλη μου στην Ελλάδα. Όμως εδώ και αρκετό καιρό έχουν απομακρύνει από μένα και από ό,τι καταλαβαίνω θέλουν να μείνουν αγοροπαρέα.

Ξεκίνησα να κάνω παρέα με κάτι άλλα παιδιά από τη σχολή (κορίτσια και αγόρια) όμως αυτοί ήταν ήδη παρέα εδώ και αρκετό καιρό και δεν βλέπω να θέλουν να με εντάξουν. Έχω τρομερές ανασφάλειες και νιώθω παρά πολύ μοναχικά. Πριν μπω στη σχολή στην αρχή της χρονιάς διαλύθηκε και η παρέα μου από την Ελλάδα. Είμαι μόνη και στεναχωριέμαι αφάνταστα. Κατηγορώ τον εαυτό μου γιατί προφανώς κάπου κάνω λάθος και δεν μπορώ να καταλάβω που. Σκέφτομαι συνέχεια να τα παρατήσω όλα και να φύγω καθώς δεν αντέχω άλλο την μοναξιά.

parea3

Πού θα βρω ανθρώπους που θα με θέλουν όσο και εγώ; Απλά ένα παρεάκι να περνάμε καλά και νοιάζεται πραγματικά ο ένας για τον άλλον; Σκέφτομαι ακόμα να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία γιατί δεν αντέχω άλλο.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας σου πως ακόμα και αν έχεις πολλούς φίλους μπορεί να νιώθεις μοναξιά. Από κει και πέρα παρατηρώ ότι δεν έχεις θέμα στο να προσεγγίσεις άτομα και να κάνεις φιλίες. Αρχικά τα 3 αγόρια που αποφάσισαν να μείνουν αγοροπαρέα όπως λες ή και στην συνέχεια με τα άλλα αγόρια και κορίτσια της σχολής.

Μήπως όλα είναι στο μυαλό σου και τη δική σου ερμηνεία στα πράγματα;

Θα ήθελα να σε ρωτήσω ώστε να αναρωτηθείς κι εσύ… Τι ενδείξεις είχες ότι τα αγόρια θέλανε να σε αποκλείσουν από την παρέα ή τα αγόρια και τα κορίτσια της σχολής δεν ήθελαν να σε εντάξουν στη δική τους; Πολλές φορές έχουμε την τάση να μην ερμηνεύουμε σωστά τα μηνύματα που μας δίνουν οι άλλοι. Για παράδειγμα μπορεί επειδή νιώθουμε μοναξιά να γινόμαστε πιεστικοί με τους άλλους ή επειδή είμαστε ανασφαλείς και με χαμηλή αυτοπεποίθηση να θεωρούμε λανθασμένα ότι οι άλλοι δεν μας θέλουν για φίλους τους και να οδηγούμε τα πράγματα εμείς στο να μένουμε μόνοι λόγω διαφορετικής προσέγγισης.

monaksia

Αρχικά λοιπόν πριν απογοητευτείς θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι στην περίπτωση σου δεν ισχύει κάτι από αυτά και ότι ενώ οι άλλοι σε θέλουν στην παρέα τους να αντιμετωπίζουν το θέμα φιλία και παρέα πιο χαλαρά από όσο το έχεις εσύ στο μυαλό σου.

Δες πού κάνεις λάθος και μην αυτομαστιγώνεσαι!

Μετά από αυτό θα πρέπει να δεις αν πράγματι είναι δίκαιο να κατηγορείς τον εαυτό σου επειδή κάνεις κάπου λάθος. Ακόμα και να κάνεις λάθος σε κάτι θα ήταν πιο χρήσιμο να συνειδητοποιήσεις ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που σε κάνουν να κάνεις τα λάθη ώστε να τα βελτιώσεις και όχι να κάθεσαι να αυτομαστιγώνεσαι. Αυτό σίγουρα δεν θα βοηθήσει ώστε να απαλλαγείς από την μοναξιά που βιώνεις,αλλά θα σε γεμίζει με επιπλέον ενοχές με συνέπεια να κλειστείς περαιτέρω στον εαυτό σου διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο της μοναξιάς.

Νομίζω η ψυχοθεραπεία που σκέφτεσαι θα σε βοηθούσε να βάλεις κάποια πράγματα σε πιο ρεαλιστικές βάσεις και να σε βοηθήσει να σκεφτείς πιο ρεαλιστικά το τι μπορείς να περιμένεις από την όποια παρέα και τους φίλους σου αναπτύσσοντας αντισώματα στις δυσκολίες που πολλές φορές προκύπτουν..

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόσο δύσκολο είναι πια να βρω μια παρέα που να με εμπιστεύονται και να με εκτιμούν;

Ζήλια στη φιλία: «Φοβάμαι ότι θα με αφήσει και θα κάνει παρέα με άλλους»

Η παρέα μας διαλύεται

 

 

 

Σχετικά άρθρα