Πρωτότυπη πίτα με αυγά και σπανάκι

Επειδή αυτές τις μέρες έχουμε μεγάλο… απόθεμα από αυγά, θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μια πιο εναλλακτική πίτα με σπανάκι!

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. νερό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 2 κ.σ. δυόσμο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο + έξτρα για το άλειμμα της ζύμης
  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • βούτυρο, για τη φόρμα
  • αλεύρι, για τη φόρμα
  • 6 αυγά, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 200 γρ. mix τυριών
  • 30 γρ. σουσάμι

Μέθοδος εκτέλεσης

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 4-5 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση

Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τον άνηθο, τον δυόσμο και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να σοταριστεί για 2-3 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος του στο μισό.
Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο, τον άνηθο, το ξύσμα από το λεμόνι, το αλάτι, και το πιπέρι.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε τη γέμιση με μια κουτάλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ίσα μέρη.
Με έναν πλάστη, ανοίγουμε το πρώτο ζυμάρι στον πάγκο εργασίας αφού τον έχουμε αλευρώσει.
Το στρώνουμε στο ταψί ώστε να προεξέχει λίγο και προσθέτουμε τη γέμιση. Την απλώνουμε ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
Τοποθετούμε τα αυγά μέσα στη γέμιση και ρίχνουμε από πάνω το mix τυριών.
Ανοίγουμε το δεύτερο ζυμάρι με τον πλάστη.
Καλύπτουμε τη γέμιση με το ζυμάρι που ανοίξαμε, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το σουσάμι, γυρίζουμε τις άκρες των ζυμαριών προς τα μέσα, και πιέζουμε με τα χέρια μας.
Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.

Πηγή: akispetretzikis.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η «μεταμόρφωση» της σπανακόπιτας… σε croque monsieur

Ακμή και σοκολατένια αυγά: τι πρέπει να προσέξεις

 

Σχετικά άρθρα