Γαύρος ψητός με πατάτες

Για όσους δεν τον γνωρίζουν ο γαύρος είναι ένα ψάρι πολύ πλούσιο σε Ω3 λιπαρά! Οπότε αν σας αρέσει, είναι καλό να τον μαγειρεύετε όσο πιο συχνά μπορείτε! Μια υγιεινή αλλά και νόστιμη συνταγή είναι να τον κάνετε ψητό στον φούρνο με πατάτες!

Υλικά

  • 700 γρ. πατάτες, σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1½ κιλό ντομάτες, βρασμένες για 1-2 λεπτά και ψιλοκομμένες
  • 500 ml νερό
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 2 κιλά γαύρος, καθαρισμένος
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, το νερό και το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε σε μεγάλο ταψί και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να γίνει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι πατάτες. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά. Αραδιάζουμε πάνω από τις πατάτες τον γαύρο και ψήνουμε για 2-4 λεπτά. Σβήνουμε τον φούρνο, αφήνουμε την πόρτα μισάνοιχτη και αφήνουμε το φαγητό μέσα για 3-4 λεπτά, πριν σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr
Συνταγή από τον σεφ Xριστόφορο Πέσκια

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γαύρος φουρνιστός με ζεστή πατατοσαλάτα

Γαύρος στον φούρνο με ρίγανη, σκόρδο και λεμόνι

Τα Ω-3 προστατεύουν την καρδιά: Μύθος ή αλήθεια;

Ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά: Πού βρίσκονται και πώς ωφελούν την υγεία μας;

 

Σχετικά άρθρα