Παιδική νεοφοβία: «Ο 2χρονος γιος μου σταμάτησε να τρώει κι έχω απελπιστεί»!

Είμαι 41 ετών και έχω ένα αγοράκι 2 χρονών. Μέχρι πριν ένα μήνα έτρωγε τα πάντα, το μεσημεριανό του, αλεσμένο και το απόγευμα ή γιαούρτι ή κρέμα και καμιά φορά φαγητό. Γάλα πίνει. Ώσπου μια μέρα άπλα δεν ήθελε να φάει. Μπήκαμε στη διαδικασία να τρώει ό,τι κι εμείς,όμως ότι και να ψήσω,μου λέει “όχι”. Τα μόνα που τρώει είναι κεφτεδάκια, λίγο ψάρι,  φρούτα και λαχανικά ωμά (τομάτα,αγγούρι,πιπεριά και λίγο μαρούλι), ψωμί, τυρί, γάλα και πατάτες τηγανητές λίγες,τίποτε άλλο.

Ο παιδίατρος μου είπε “Άφησέ τον να πεινάσει και θα φάει”. Όμως ό,τι και να μαγειρέψω, δεν μπαίνει καν στο κόπο να δοκιμάσει,τον αφήνω και μετά επειδή φοβάμαι μην αδυνατίσει, του δίνω αυτά που τρώει… Δεν θα μάθει ποτέ να τρώει;

paidi glyka

Ο πατέρας του νομίζει ότι έχει ψυχολογικό θέμα και μου λέει να τον πάμε σε παιδοψυχολόγο , πείτε μου πώς να το διαχειριστώ αυτό; Πώς θα το κάνω να φάει; Ο παιδίατρος μου λέει «δεν έχει κάτι το παιδί», όταν σταματήσετε να αγχώνεστε θα φάει. Τι δεν κάνω καλά;

Στο ερώτημά σας απάντησε η διατροφολόγος Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου

Ένα συχνό φαινόμενο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ηλικίας: 2-6 ετών που χαρακτηρίζεται από άρνηση (φόβο) των παιδιών να δοκιμάσουν καινούρια τρόφιμα, κυρίως υγιεινά και καταφεύγουν  σε ανθυγιεινές επιλογές (γλυκά, λιπαρά σνακ κλπ).

Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται  παιδική νεοφοβία , και  είναι στα πλαίσια του εξελικτικού μηχανισμού επιβίωσης (ανεξαρτητοποίησης του παιδιού).

paidi glyka

Παρακάτω θα βρείτε κάποιους τρόπους αντιμετώπισης.

Τρόποι αντιμετώπισης παιδικής νεοφοβίας

Αρχικά να  θυμάστε ότι  είστε  ο διατροφικός καθρέφτης των παιδιών σας και μπορείτε  να επηρεάσετε θετικά τη διατροφή  τους, κάνοντας κάποια ή όλα από τα παρακάτω:

  • Εντάξετε νέα θρεπτικά συστατικά στην διατροφή του με επαναλαμβανόμενη έκθεση των τρόφιμων (5-10 φορές)
  • Διακοσμήστε το σερβίρισμα του φαγητού (παιδικά σκεύη)
  • Συμμετοχή του παιδιού στην προετοιμασία του φαγητού & τραπεζιού
  • Να είστε ένα πρότυπο για τα παιδιά σας τρώγοντας αυτά που θα θέλατε να τρώνε και τα παιδιά σας. ( πχ φρούτα , λαχανικάκλπ)
  • Προσπαθήστε να τρώτε μαζί ως οικογένεια.
  • Αφήστε τα παιδιά σας να σας λένε πότε πεινάνε και πότε όχι.
  • Επιβραβεύστε τα παιδιά σας για την σωστή τους διατροφή αλλά όχι με φαγητό , επιλέξτε κάποιο αυτοκόλλητο ή κάποιο παιχνίδι ή μια βόλτα στο πάρκο.
  • Διδάξτε τα παιδιά σας πως μια σωστή διατροφή πρέπει να περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων απλά με μέτρο.

Παραλλαγές τροφίμων

paidi den trwei

Είναι ένας κάλος τρόπος για να εντάξετε και αλλά τρόφιμα στην διατροφή του παιδιού σας που θα καταναλωθούν με πιο ευχάριστο τρόπο.

  • Φρούτα: κέικ, ζελέ με φρέσκα φρούτα, χυμοί ή smoothies με γάλα, μέλι και κανέλα.
  • Λαχανικά/όσπρια: σπιτική πίτσα, σούπες βελουτέ, πουρές, stick.
  • Ψάρι: ψαροκροκέτες με μαγιονέζα light.
  • Κρέας: προτιμήστε τον κιμά, μαγειρεμένο με λαχανικά, μυρωδικά, ελαφριά σάλτσα ντομάτας ή μουστάρδα, σπιτικά burger/σουβλάκια, συνδυασμός με ζυμαρικά, πουρέ, ρύζι.

 

Συνοπτικά, οι γονείς πρέπει να έχουν θέση και να ασχολούνται με την διατροφή των παιδιών τους χωρίς όμως να ξεπερνάνε τα όρια και να βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης!

Ηλιοπούλου Κωνσταντίνα

Διατροφολόγος

www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γνωρίζετε τι είναι η νεοφοβία στα παιδιά;

Ο γιος μου κοντεύει τα 3 και ζυγίζει μόλις 8 κιλά! Πώς θα τον βοηθήσω να τρώει κανονικά;

Η μικρή μου δεν τρώει τίποτα, πέρα από γάλα και αυγό! Ανησυχώ για την ανάπτυξή της!

Ξαφνικά το μωρό μου δεν τρώει. Πώς να το αντιμετωπίσω;

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα