Υπερπροστατευτική μητέρα: Δεν με αφήνει να αναπνεύσω!

Ξέρω πως μόλις θα δείτε την ηλικία μου θα φανταστείτε ότι είναι πάλι μια περίπτωση έφηβης με πυκνά και έντονα συναισθήματα που δικαιολογείται λόγω ηλικίας και δεν είναι τίποτα το σπουδαίο και θα περάσει… Δεν είναι έτσι …δυστυχώς …. Σαν παιδί περνάω εδώ και 15 χρόνια πάρα πολλές δυσκολίες και πρέπει να συμπεριφέρομαι σαν ενήλικη πάρα πολλές ώρες την μέρα… Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι η υπερπροστατευτική μητέρα μου!

Σε αυτά όμως η μητέρα μου δεν βοηθάει πάντα. Σχεδόν ποτέ θα έλεγα.

Ο πατέρας μου από την άλλη δεν είναι καν ούτε ελάχιστα υπεύθυνος. Ποτέ δεν ήταν δηλαδή. Προφανώς και έχουν πάρει διαζύγιο. Τρία χρόνια τώρα ζω με τη μαμά μου και τον μικρό μου αδερφό… Τέλος πάντων… Επειδή δεν μπορώ να σας πω την ιστορία της ζωής μου γιατί 1) είναι τεράστια και 2) είναι πολύ καταθλιπτική, το θέμα μου είναι ότι γίνεται πάρα πολύ υπερπροστατευτική και αυτό με καταπιέζει πολύ!

mana malwnei kori

Και όχι, δεν με παίρνει συνέχεια τηλέφωνο για να δει που είμαι, δεν μου λέει συνεχώς να προσέχω και τέτοια παρόμοια. Αλλά υπερβάλει συνεχώς σε πάρα πολλά πράγματα και πάντα λέει ότι θα μπορώ να κάνω αυτά που θέλω μετά τα 18! Και γι αυτό και δεν της ζητάω να πάω διακοπές στη Μύκονο 1 εβδομάδα! Αυτό είναι το θέμα μου. Δεν νομίζω να καταφέρετε να με βοηθήσετε πρακτικά αλλά είπα να πάρω τη συμβουλή κάποιου ειδικού γιατί σέβομαι πολύ τη δουλειά σας!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μίνα Κάνταρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια

Είναι φυσιολογικό να είναι η μητέρα σου λίγο υπερπροστατευτική μαζί σου καθότι βρίσκεσαι στην εφηβεία, μεγαλώνεις και οι απαιτήσεις σου αυξάνονται. Καταλαβαίνω την ανησυχία της ειδικά εάν είναι μόνη της μεγαλώνοντας δυο παιδιά, η ευθύνη είναι μεγάλη. Ίσως αυτό ακόμη να δυσκολεύεσαι να το κατανοήσεις.

Καταλαβαίνω και σένα που θέλεις να κανείς διάφορα πράγματα και σε στεναχωρεί που δεν μπορείς να τα κανείς έτσι εύκολα. Η ελευθερία είναι κάτι που θα κερδίσεις σιγά σιγά όπως και εμπιστοσύνη.

Θα ήταν καλό να έχεις μια ανοιχτή επικοινωνία με την μητέρα σου, μιλώντας ανοιχτά με ηρεμία και ειλικρίνεια για διάφορες ανησυχίες σου και θέματα που σε απασχολούν. Πρέπει να υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ σας για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη της.

Όλα θα γίνουν, μην βιάζεσαι. Έχεις όλο τον χρόνο μπροστά σου να κανείς ό, τι θέλεις.

 

Μίνα Κάνταρου 

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Ψυχοθεραπεύτρια Ενηλίκων & Εφήβων

ΜΑ in Clinical Counseling Psychology

6986174017

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η μητέρα μου κάνει τα πάντα για να μου δείχνει ότι δεν με αγαπάει!

Η μητέρα μου είναι γαντζωμένη πάνω μου – Πώς να το χειριστώ;

Αυστηροί γονείς: Η μητέρα μου είναι παλαιών αρχών και δε θέλει να έχω φίλο

Με καταπιέζει η μητέρα μου. Δε δέχεται τον άντρα μου λόγω εκκλησίας, θέλει να με ελέγχει…

 

 

Σχετικά άρθρα