Υπάρχει συναισθηματική διαταραχή που προσελκύει τις αρνητικές σκέψεις;

Όταν πάω για ύπνο, αρχίζω να κάνω κάποιες σκέψεις, όπως ότι θα έρθει ο χειμώνας και θα είναι μεγάλες οι νύχτες και θα μείνω μόνη ή θα βιώσω την απώλεια του άντρα μου.

Είναι σκέψεις που άλλους δεν τους αγγίζουν αλλά εμένα με πιάνει σφίξιμο στο στομάχι δεν έχω όρεξη, κολλάει το μυαλό μου εκεί και δεν μπορώ να το αποβάλλω εύκολα.

Φοβάμαι πως θα έρθει ξανά το βράδυ και θα με πιάσει πάλι αυτή η φοβία. Όταν με πιάνει, δεν με χωράει ο τόπος. Θέλω να βγω στο μπαλκόνι ή να έχει φως. Τι δείχνει αυτό και τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος

Δεν μας δίνετε πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια αυτών των σκέψεων… Τις κάνετε πολλά χρόνια ή εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα σε συνδυασμό με ψυχοπιεστικές καταστάσεις;

Οι φοβίες ανήκουν στις αγχώδεις διαταραχές και πυροδοτούνται όταν το άτομο βιώνει έντονα προβλήματα και στρεσογόνα γεγονότα. Φυσικά σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το ιστορικό ενός ανθρώπου, ο βαθμός της αυτοπεποίθησής του καθώς και η προσαρμοστικότητά του στις αλλαγές.

Πώς θα βρεις την ηρεμία σου;

Πέρα από το άγχος, πιθανότατα να έχετε και ένα είδος συναισθηματικής διαταραχής που προσελκύει αρνητικές σκέψεις και σενάρια.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό που θα κάνει την ορθή διάγνωση και θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για να το ξεπεράσετε.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
psycosynthesis.blogspot.gr
Facebook

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κρίσεις πανικού: Φταίω εγώ; Γιατί σκέφτομαι μόνο αρνητικά;

Πώς οι αρνητικές σκέψεις κάνουν κακό στην υγεία μας

Αρνητικές σκέψεις: Δες τον τρόπο για να καθησυχάσεις τον εαυτό σου

Σχετικά άρθρα