Παχαίνουν τα θαλασσινά; Τι πρέπει να προσέχουμε; Ποια να προτιμούμε;

Ήλιος, ταβερνάκι και θαλασσινά: ποιος άλλος συνδυασμός αντιπροσωπεύει καλύτερα το καλοκαίρι στην Ελλάδα; Ωστόσο, για να αποκομίσουμε στο μέγιστο την απόλαυση των θαλασσινών, δίχως δυσάρεστες εκπλήξεις, αξίζει να κάνουμε μερικές έξυπνες επιλογές!

Όπως υποδηλώνει το όνομα τους, τα «θαλασσινά» ή τα «οστρακοειδή είναι ζώα, που κατοικούν στο νερό και έχουν εξωτερικό περίβλημα ή κέλυφος. Μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες: τα καρκινοειδή και τα μαλάκια. Τα καρκινοειδή περιλαμβάνουν τις γαρίδες, τις καραβίδες, τα καβούρια και τους αστακούς, ενώ τα μαλάκια, τα καλαμάρια, τις σουπιές και τα χταπόδια, τα χτένια, τα στρείδια και τα μύδια.

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Κυριακή Απέργη

Η διατροφική αξία των θαλασσινών είναι πολύ σημαντική. Αποτελούν πηγή άπαχης πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχουν μεν χοληστερόλη, η οποία όμως επιδρά ελάχιστα στην χοληστερόλη του αίματός μας, καθώς τα θαλασσινά δεν έχουν κορεσμένα λιπαρά. Ανάλογα με το είδος του θαλασσινού, υπάρχουν μικρές διαφορές στην αναλογία των θρεπτικών συστατικών. Σε γενικές γραμμές, όλα τα θαλασσινά αποτελούν φυσική πηγή βιταμινών, όπως βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων όπως σίδηρος, ψευδάργυρος και σελήνιο. Περιέχουν επίσης ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν ασπίδα ενάντια των καρδιαγγειακών νοσημάτων και κατά της κατάθλιψης. Επίσης, η κατανάλωση θαλασσινών σε τακτική βάση έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

thalassina garides

Πόσες θερμίδες έχουν τα θαλασσινά;

Τα θαλασσινά, όταν καταναλώνονται ψητά, βραστά ή γιαχνιστά αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες, βοηθώντας στον έλεγχο του βάρους και στην διατήρηση της μυϊκής μάζας. Όμως, όταν καταναλώνονται τηγανητά, με σάλτσες ή σαγανάκι μας, επιβαρύνουν με τις θερμίδες από τα πρόσθετα λιπαρά (τρανς) και μπορούν εύκολα να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Αλλεργίες και τροφική δηλητηρίαση

Αν και τα θαλασσινά αποτελούν μια πολύ θρεπτική κατηγορία τροφίμων, ταυτόχρονα είναι από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα . Οι αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία και κάποιες φορές μπορεί να γίνουν απειλητικές για την ζωή. Επιπλέον, τα θαλασσινά συσσωρεύουν βαρέα μέταλλα από το περιβάλλον τους, όπως είναι ο υδράργυρος ή το κάδμιο, ενώ η κατανάλωση θαλασσινών, που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή τροφική δηλητηρίαση. Η δηλητηρίαση από τα οστρακοειδή μπορεί να οφείλεται σε βακτηρίδια, ιούς ή παράσιτα.

Για αυτό τον λόγο πρέπει επιλέγουμε με προσοχή τα θαλασσινά αναζητώντας τα πιο «ασφαλή» με κριτήριο τόσο την προέλευση τους, όσο την φρεσκάδα τους ή τις συνθήκες συντήρησης/κατάψυξής τους, ενώ έγκυες και άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να αποφεύγουν να τα καταναλώνουν ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα.

 

Απέργη Κυριακή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
6987121394
fb: Κυριακή Απέργη-Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.kiriakiapergi.gr

www.thehealthlab.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ένα καλοκαιρινό σουφλέ με θαλασσινά

Τί πρέπει να προσέχετε στα θαλασσινά-οστρακοειδή για να μην αυξήσετε τη χοληστερόλη

Τα Ω-3 προστατεύουν την καρδιά: Μύθος ή αλήθεια;

 

Σχετικά άρθρα