Δεν τον θέλουν οι γονείς μου γιατί δεν έχει σπουδάσει…

Είμαι 17 χρόνων και εδώ και 4 μήνες έχω μια σχέση με ένα παιδί ο όποιος μένει στην ίδια πόλη με μένα. Αρχικά το είπα στους γονείς μου, πράγμα που δεν μου ήταν εύκολο διότι δεν είναι να συζητήσεις μαζί τους για συναισθηματικά προβλήματα… Αυτό που με έκανε να τους το πω είναι ότι γνώριζαν το παιδί και την οικογένειά του και πίστευα ότι θα το πάρουν καλά. Αλλά έκανα λάθος!

Η μάνα μου δεν τον θέλει γιατί δεν έχει σπουδάσει…

Η αντίδραση της μάνας μου με έκανε έξαλλη καθώς άρχισε να βρίζει τη μάνα του αλλά και το αγόρι μου! Η μάνα μου στην αρχή έλεγε ότι δεν συμπαθούσε τη μάνα του επειδή είχε ακούσει για αυτήν διάφορα που δεν ισχύουν στην πραγματικότητα… Μετά άρχισε να λέει για το παιδί, ότι δεν έχει σπουδάσει, δεν έχει πτυχίο. Αλλά δουλεύει και δεν έχει οικονομικά προβλήματα ούτε εκείνος ούτε η οικογένειά του. Μετά από αυτό είπε το εντελώς ανεπίτρεπτο, ντρέπομαι μόνο που το σκέφτομαι, ότι την ενοχλούσε ότι είναι εφταμηνίτικο, ότι γεννήθηκε πρόωρα!

mana kori kavgas

Περνάμε πολύ όμορφα μαζί

Εμείς εν τω μεταξύ περνάμε πολύ όμορφα μαζί, το σκεφτόμαστε για σοβαρά. Άλλωστε γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και επομένως κανείς δεν είχε σκοπό να κοροϊδέψει τον άλλο…
Μετά μου είπαν να τον χωρίσω, να πάω να σπουδάσω και βρω κάποιον στα μέτρα μου. Δεν καταλαβαίνω ποια μέτρα εννοούν οι γονείς μου! Δεν θέλουν το παιδί τους να ναι ευτυχισμένο; Το μόνο που θέλουν είναι να σπουδάσω και να βρω έναν επιστήμονα, να τον παρουσιάζουν στους συγγενείς τους και να λένε «ο γαμπρός μας έχει σπουδάσει ιατρική». Νομίζουν ότι μόνο όσοι έχουν σπουδάσει μπορούν να έχουν κατανόηση μεταξύ τους επειδή είναι μορφωμένοι.

Ο πατέρας μου με στήριξε

Εγώ φυσικά δεν τους άκουσα, συνέχισα να έχω σχέση με το παιδί και πριν 2 εβδομάδες αποφάσισα να τους το ξαναναφέρω. Η αντίδραση του πατέρα μου ήταν εντελώς διαφορετική από της μάνας μου. Εκείνος μου είπε πως αλλιώς τον βλέπω εγώ κι αλλιώς εκείνοι και γενικώς δεν είχε πρόβλημα. Μέχρι που μπήκε στη μέση η μάνα μου κι άρχισε να λέει τα ίδια περί μόρφωσης. Και μετά τα έβαλε πάλι με τη μάνα του με πολύ σκληρά λόγια…

Με πιέζει για τα πάντα!

Δεν ξέρω τι να κάνω… Γιατί δεν με αφήνει να αναπνεύσω; Δεν μπορώ άλλο αυτή την καταπίεση. Και 24 ώρες να διαβάζω δεν θα τα μάθω καλύτερα. Θέλω αέρα να αναπνεύσω! Με έχει καταραστεί πολλές φορές εν βρασμώ ψυχής! Δεν ξέρω ποια μάνα λέει στο παιδί της «καλύτερα να πεθάνεις παρά να είσαι με αυτόν».
Δεν θέλω να τον χάσω αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο! Εγώ είμαι τόσο καλά μαζί του! Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Νικέλα Καποτά, MSc Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner

Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Αυτό που θεωρούν αυτοί καλύτερο με βάση τα δικά τους “θέλω” και αρχές. Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν όταν το παιδί τους ερωτεύεται τόσο νέο, ίσως γιατί δεν θέλουν να σοβαρέψουν κάποια πράγματα τόσο γρήγορα.

Μπορεί να μην εμπιστεύονται ή να μη νιώθουν άνετα ή να μην εγκρίνουν το άτομο με το οποίο το παιδί τους έχει συνάψει σχέση. Δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντικός σου είναι αυτή τη στιγμή αυτός ο άνθρωπος και πώς συνδέεσαι μαζί του. Το σύστημα αξιών τους δεν τους επιτρέπει να μπουν στην θέση σου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σ’ αγαπούν με τον τρόπο τους.

mana kori kyrigma

Αυταρχικοί γονείς – Λεκτικός εκφοβισμός

Από αυτά που περιγράφεις φαίνεται να είναι πολύ αυταρχικοί οι γονείς σου, να έχουν υψηλό βαθμό απαίτησης αλλά χαμηλό βαθμό ανταπόκρισης. Θέτουν αυστηρούς κανόνες και προσπαθούν να τους επιβάλουν με βίαιο τρόπο, στην περίπτωσή σου με λεκτικό εκφοβισμό και προσβολές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εσύ έχεις χάσει την επαφή με τις δικές σου ανάγκες και δεν έχεις δικαιώματα, οπότε είναι λογικό να νιώθεις ότι δεν μπορείς να ανασάνεις.

Η σχέση σού προσφέρει ασφάλεια

Στράφηκες σε έναν άνθρωπο που γνωρίζεις χρόνια και άρα νιώθεις ασφάλεια και μπορείς να είσαι ο εαυτός σου. Είναι λογικό να νιώθεις τόσο κοντά του, κυρίως όταν δεν βρίσκεις και υποστήριξη από το σπίτι σου. Η πρώτη σχέση συνήθως είναι και αυτή που σου μαθαίνει δεξιότητες σε σχέση με την αγάπη που θα τις χρησιμοποιήσεις και στο μέλλον σε άλλες σχέσεις.

agapi erotas zeygari

Οι σχέσεις σε αυτήν την ηλικία δεν επιβιώνουν

Η πραγματικότητα είναι ότι οι σχέσεις αυτής της ηλικίας συνήθως δεν επιβιώνουν. Είναι μια εποχή μεγάλων αλλαγών, είσαι στα πρόθυρα της ενήλικης ζωής σου και θα υπάρξουν πολλές ακόμα μεταβάσεις, προκλήσεις και αλλαγές. Ο γάμος λοιπόν για μια κοπέλα της ηλικίας σου που έχει πολλά να ζήσει δεν είναι και το πρώτο που θα έπρεπε να σκέφτεσαι, μια τόσο βαθιά δέσμευση μέσα σε λίγους μήνες σχέσης είναι κάπως πρόωρη.

Να είσαι πιο συγκρατημένη και συντηρητική ως προς τη σχέση σου

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόταν να ενημερώσεις τους γονείς σου για τη σχέση σου, γνωρίζοντας τη δυσκολία στον χαρακτήρα τους. Κατανοώ την ανάγκη σου να το μοιραστείς, όμως η σχέση είναι 4 μηνών και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το μάθουν οι γονείς. Όσο σημαντική κι αν είναι η σχέση σου για σένα στην ηλικία που βρίσκεστε δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί και δεν έχει νόημα να μπλέκεις τους γονείς και να δημιουργούνται καταστάσεις «πολέμου» στο σπίτι.

Τι μπορείς να κάνεις τώρα; Κρίνοντας από την ηλικία σου σε λίγο τελειώνεις το σχολείο και μπαίνεις στον κόσμο των ενηλίκων. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιο βαθμό αυτονομείσαι και ανάλογα σε ποια σχολή περάσεις μπορεί να μπορέσεις να πάρεις και μια απόσταση από τους γονείς σου.

Προτείνω λοιπόν προς το παρόν να είσαι πιο συγκρατημένη και συντηρητική ως προς τη σχέση σου και να μη δημιουργείς μεγάλες τριβές με τους γονείς σου. Μπορείς ακόμα να τους πεις πως αυτή τη στιγμή η σχέση σου είναι σημαντική, αλλά είσαι ακόμα μικρή και δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί. Αυτό μπορεί να ηρεμήσει λίγο τα πράγματα με τους γονείς.

pos-tha-peiso-tous-goneis-moy-na-apodextoun-to-agori-sxesi-mou

Η ζωή δεν είναι μόνο διάβασμα…

Όσον αφορά το τελευταίο κομμάτι του μηνύματος σου που φαντάζομαι αφορά τις Πανελλήνιες θα πρέπει να κάνεις μια συζήτηση με τους γονείς σου πως είτε έχεις σχέση είτε όχι, έχεις ανάγκη από ξεκούραση και διαλείμματα. Η ζωή δεν είναι μόνο το διάβασμα και σε ποια σχολή θα περάσεις. Είναι σημαντικό να μάθεις να ισορροπείς όλους τους τομείς της ζωής και μέσα σε αυτούς είναι η έξοδος και η διασκέδαση. Να φροντίσεις να έχεις και εναλλακτικές σχολές από τις οποίες θα μπορούσες να φτάσεις στο στόχο σου γιατί έτσι αυτόματα το άγχος μειώνεται.

Νικέλα Καποτά MSc
Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner
nikelakapota.gr
[email protected]
6945038881
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νιώθω ότι έχω βρει το άλλο μου μισό αλλά οι γονείς μου δεν τον εγκρίνουν!

Οι γονείς μου δεν τον εγκρίνουν και μου απαγόρευσαν να βγαίνω! Τι να κάνω;

Οι γονείς μου δεν εγκρίνουν τη σχέση μου και δεν με καταλαβαίνουν. Βρίσκομαι σε απόγνωση!

Σχετικά άρθρα