Μύθοι και αλήθειες για την μπύρα. Τελικά παχαίνει;

Τελικά παχαίνει η μπύρα; Είναι  υγιεινή επιλογή αλκοόλ; Έχω ακούσει ότι κάνει καλό στην υγεία αλλά και ότι προκαλεί φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς…

Τι να πιστέψω; Να την προτιμήσω σε περιόδους δίαιτας ή αντενδείκνυται εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και θερμίδες;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλεοπάτρα Αρέστη

Τα βασικά συστατικά της μπύρας

Τα τέσσερα βασικά συστατικά της μπύρας είναι το νερό, η βύνη κριθαριού, ο λυκίσκος και η μαγιά μπύρας. Το 90%-93% της μπύρας είναι νερό, γι’ αυτό οι ζυθοποιοί θέτουν υψηλές προδιαγραφές για την ποιότητά του. Το μυστικό είναι ότι κάθε τύπος μπύρας παρασκευάζεται από συγκεκριμένο τύπο νερού. Το κριθάρι είναι η πηγή αμύλου από την οποία παρασκευάζεται η βύνη ενώ το φυτό λυκίσκος προσδιορίζει στη μπύρα το άρωμά της.

Επίσης, η επιλογή της μαγιάς έχει άμεση επίδραση στη γεύση της μπύρας. Είναι ένα είδος μύκητα που ζυμώνει τα σάκχαρα των δημητριακών, δηλαδή τα μετατρέπει σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζονται αρωματικές ουσίες.

beer

Πώς προστατεύει το αλκοόλ τον οργανισμό σου;

Έρευνες δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές επιπλοκές. Η μπύρα συγκεκριμένα, περιέχει το μικρότερο ποσοστό αλκοόλ και, όπως όλα τα αλκοολούχα, καταναλισκόμενη σε μικρές ποσότητες έχει και θετικά οφέλη για τον οργανισμό.

Παράλληλα απεδείχθη ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Στην περίπτωση της μπύρας, οι διαιτητικές (φυτικές) ίνες των δημητριακών και κυρίως του κριθαριού, λόγω του ότι επιβραδύνουν την διάσπαση και απορρόφηση των τροφών, μειώνουν την παραγωγή της κακής χοληστερίνης, ενώ περίπου ένα ποτήρι την ημέρα αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στο αίμα.

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται η κατανάλωση 1-2 αλκοολούχων ποτών/ημερησίως για τους άνδρες και 1 ποτό/ημερησίως για τις γυναίκες.

Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε κατανάλωση 30 gr αλκοόλης και 20 gr αντίστοιχα ή στην προκειμένη περίπτωση, 2 ποτήρια μπύρας για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες, αν θεωρήσουμε ότι ένα ποτήρι μπύρας περιέχει περίπου 10-14 γραμ. αλκοόλ.

Πόσο αλκοόλ μπορώ να καταναλώσω όταν κάνω δίαιτα;

Σε περιόδους όμως που κάνουμε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, οι συστάσεις αλλάζουν και είναι 1-2 αλκοολούχα ποτά/εβδομαδιαίως για τους άνδρες και 1 ποτό/εβδομαδιαίως για τις γυναίκες.

Τελικά η μπύρα παχαίνει;

beer1
Τέλος, δεν είναι η μπύρα που ευθύνεται για την αυξημένη περίμετρο της μέσης ενός άνδρα ή μιας γυναίκας, αλλά η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από εκείνες που έχεις ανάγκη, ανεξάρτητα από το αν αυτές προέρχονται από την υπερκατανάλωση φαγητού, αλκοόλ ή αναψυκτικών, όπου αυτό με τη σειρά του προκαλεί αύξηση στο σωματικό μας βάρος.

Το αλκοόλ αυξάνει περισσότερο την περίμετρο κοιλιάς, όταν καταναλωθεί σε ποσότητα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το φαγητό. Κι αυτό γιατί το ήπαρ, διασπά πρώτα το αλκοόλ και όχι το λίπος, με αποτέλεσμα η περίσσεια των θερμίδων από το αλκοόλ να μετατρέπεται σε λίπος, πριν προλάβει να διασπαστεί. Η αποθήκευση γίνεται στη κοιλιακή περιοχή, αυξάνοντας το σπλαχνικό λίπος. Μάλιστα, η αποθήκευση αυτή δεν γίνεται στον ίδιο βαθμό σε άντρες και γυναίκες –στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό.

Εκτός από τη θερμιδική πρόσληψη, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κοιλιάς (παχυσαρκία τύπου μήλου) παίζει και η ηλικία, λόγω των μειωμένων καύσεων και της μείωσης της σωματικής δραστηριότητας με τη πάροδο των χρόνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, που εμφανίζουν περισσότερη εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή περιοχή, λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους.

Αρέστη Κλεοπάτρα,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc. Διατροφή και Άσκηση, Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity
Email Επικοινωνίας: [email protected]
Τηλ. Επικοινωνίας: 693 2036133

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αλκοόλ και φαγητό: Συνδυασμός που παχαίνει;

Τι παθαίνει ο οργανισμός μας όταν κόβουμε το αλκοόλ;

Επιτρέπεται η μπύρα σε περιόδους δίαιτας;

Πιες μπύρα για καλύτερη υγεία!

 

Σχετικά άρθρα