Σχέση πεθεράς – νύφης: Οι 5 λόγοι που δεν μπορείς να βάλεις όρια

Είμαι παντρεμένη 2 χρόνια και έχω ένα παιδάκι 1,5 έτους. Με τον άντρα μου τα πάμε πολύ καλά αλλά το πρόβλημα είναι η πεθερά μου.

Μας δημιουργεί συνεχώς προβλήματα και βάζει λόγια στον άντρα μου ότι δεν τη σέβομαι. Επίσης, προσπαθεί να μου πάρει το παιδί μου. Έρχεται δηλαδή με το «έτσι θέλω», να πάρει το παιδί από εμένα και να το πάει σπίτι της. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Λέτε ότι η πεθερά παραπονιέται ότι δεν τη σέβεστε και από ό,τι αντιλαμβάνομαι , αισθάνεστε και εσείς αντίστοιχα, ότι δεν σέβεται τις επιθυμίες σας. Μέχρι τώρα πώς έχετε χτίσει τη σχέση σας με την πεθερά σας; Θα είχε ενδιαφέρον να δείτε το ιστορικό της σχέσης σας και τη συμβολή σας στο πως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα.

Σε αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει ένας ειδικός ψυχικής υγείας ώστε να αναλογιστείτε τη δική σας στάση και συμπεριφορά. Αν δεν σας αρέσει όπως είναι η σχέση αυτή, είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε να αλλάξετε κάποια πράγματα από την πλευρά σας.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά των άλλων

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά των άλλων, αλλά αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι η δική μας αντίδραση και συμπεριφορά. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μια απευθείας ειλικρινή συζήτηση μαζί της, να δείτε τι έχει στο μυαλό της και να το λύσετε.

Πολλές παρεξηγήσεις μεταξύ πεθεράς και νύφης γίνονται από σενάρια και ερμηνείες που είναι στο μυαλό της μιας ή της άλλης και που προέρχονται όταν χωρίς να χρειάζεται η μια βλέπει την άλλη ως απειλή. Τι εννοείτε προσπαθεί να πάρει το παιδί; Για να το φροντίσει χωρίς όμως εσείς οι γονείς να το έχετε ζητήσει;

Ο ρόλος του συζύγου

Εδώ είναι καίριος και ο ρόλος του συζύγου. Έχετε μοιραστεί τους προβληματισμούς σας; Πώς αντιδράει; Συμφωνεί να πάρει το παιδί η γιαγιά σπίτι; Πιθανώς το έχει ζητήσει ή έχει δώσει το… πράσινο φως, ίσως εν αγνοία σας;

Σε περίπτωση που τυχόν αναρωτιέστε πώς να βάλετε το θέμα στο τραπέζι μπορεί να βοηθήσει ένας ψυχολόγος να το κάνετε με τρόπο που σας ταιριάζει και που δε θα βάλει σε κίνδυνο τη σχέση σας με το σύζυγό σας, αλλά σίγουρα αυτό είναι κάτι που δε θα πρέπει να προσπεράσετε.

Είναι δική σας ευθύνη να πάρετε θέση και να μιλήσετε. Η αγάπη και οι ανθρώπινες σχέσεις δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς όρια. Κάποια ερωτήματα που μπορεί να δείξουν πότε κάποιος θα μπορούσε να ωφεληθεί από ψυχολογική υποστήριξη στο θέμα των προσωπικών ορίων είναι τα εξής:

  • Δυσκολεύεστε να πείτε όχι;
  • Παρακάμπτετε τις ανάγκες σας για να ευχαριστήσετε τους άλλους ;
  • Ενοχλείστε από κάποιον που είναι απαιτητικός, χειριστικός, επικριτικός, πιεστικός, καταχρηστικός, επιθετικός;
  • Ενοχλείστε από κάποιον που είναι παρακλητικός ή ακόμα και καταπιεστικός μέσω της ευγένειας;

Γιατί κάποιος δεν μπορεί να βάλει όρια;

Είναι δύσκολο για ορισμένους ανθρώπους να θέσουν όρια επειδή:

  • Βάζουν πρώτα τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων.
  • Δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους.
  • Δεν αισθάνονται ότι έχουν δικαιώματα.
  • Πιστεύουν ότι η οριοθέτηση θέτει σε κίνδυνο τη σχέση τους και
  • Ποτέ δεν έμαθαν να έχουν υγιή όρια.

Να θυμάστε ότι έχετε δικαίωμα να πείτε τη γνώμη σας και να μην ανέχεστε μια συμπεριφορά που σας θίγει. Από την άλλη, ένας ψυχολόγος θα μπορούσε να σας βοηθήσει να βρείτε τον σωστό τρόπο (π.χ. βοηθάει η θετική διάθεση και όχι οι επικρίσεις από τον έναν προς τον άλλον).

Αν θέσετε υγιή όρια στην πεθερά σας με διάθεση σεβασμού προς εκείνη και παράλληλα προστασίας των δικών σας δικαιωμάτων θα βάλετε τη βάση για μια πιο ισορροπημένη σχέση μαζί της.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι ζώδιο δεν θα ήθελες ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ να είναι η πεθερά σου;

Σχέση νύφης – πεθεράς: Πότε αυτός ο δεσμός γίνεται ανυπόφορος;

Η πεθερά μου ήθελε τον άντρα μου για τον εαυτό της…

Σχετικά άρθρα