Δεν κλαίω, δεν βγαίνω έξω, είμαι θυμωμένη: Τι μπορεί να συμβαίνει;

Είμαι ελεύθερη και ζω σε επαρχία τα τελευταία 8 χρόνια λόγω δουλειάς. Τα τελευταία 4 χρόνια έχω λάβει αντικαταθλιπτική αγωγή. Αυτή την περίοδο λαμβάνω μικρή δόση κουετιαπίνης και με παρακολουθεί ο γιατρός ανά 3μηνο περίπου.

Δεν ήμουν ποτέ κοινωνική. Ήμουν ανέκαθεν κλειστός χαρακτήρας. Το πρόβλημα μου τους τελευταίους μήνες είναι ότι έχω πολλά νεύρα με όλο τον κόσμο. Έχω μεγάλο θυμό και δεν ξέρω ακριβώς από πού βγαίνει. Δεν θέλω να βλέπω κανέναν.

Δεν νιώθω θλίψη, δεν κλαίω, δεν βγαίνω έξω

Δυσκολεύομαι παρά πολύ να πάω στη δουλειά γιατί δεν θέλω να βλέπω κανένα. Δεν νιώθω θλίψη ή μελαγχολία όπως στο παρελθόν. Δεν κλαίω πια. Αλλά δεν έχω σε ποιον να μιλήσω. Δεν βγαίνω καθόλου έξω γιατί δεν θέλω να βλέπω κανέναν.

Είχα 4 μέρες ρεπό και βγήκα έξω μόνο για κάποια απαραίτητα ψώνια. Και κάθισα στο κρεβάτι με κλειστά παντζούρια και έβλεπα τηλεόραση. Είμαι ολοφάνερα προβληματισμένη. Η λογική μου ναι μεν λέει ότι δεν έχω λόγο να είμαι θυμωμένη, αλλά δεν συμπαθώ κανέναν απολύτως.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μια και ήδη σας παρακολουθεί κάποιος γιατρός, του έχετε αναφέρει αυτά που περιγράφετε να νιώθετε με μεγαλύτερη ένταση τους τελευταίους μήνες; Πάντα κοιτάζουμε το χρονικό σημείο όταν συμβαίνει μια αλλαγή στη συμπεριφορά μας ή στα συναισθήματά μας.

Συνέβη κάτι ιδιαίτερο τους τελευταίους μήνες στην ζωή σας; Άλλαξε κάτι στη δουλειά σας; Ή νιώθετε ότι υπάρχει μια συσσωρευτική επίδραση από καταστάσεις του παρελθόντος και ξεχείλισε το ποτήρι; Ένας ειδικός ψυχικής υγείας θα μπορέσει να σας βοηθήσει να διερευνήσετε από πηγάζει ο έντονος θυμός.

Ο θυμός μάς κινητοποιεί

Μην τον φοβάστε τον θυμό γιατί έχει την ικανότητα να μάς κινητοποιεί. Αρκεί να αποκωδικοποιήσουμε το μήνυμα του και να πορευτούμε ανάλογα με στόχο πάντα την προσωπική ανάπτυξη και αυτοβελτίωση. Ο θυμός φέρνει μήνυμα ότι κάτι πρέπει να αλλάξετε για να αισθανθείτε καλύτερα.

Πιθανόν να υπάρχουν κάποιες εσωτερικές συγκρούσεις μέσα σας και θα ωφεληθείτε αν με τη βοήθεια του ειδικού τις φωτίσετε και τις επεξεργαστείτε ώστε να δώσετε λύσεις. Παρατήρησα ότι λέτε «δεν θέλω να βλέπω κανέναν» και από την άλλη « δεν έχω σε ποιον να μιλήσω», πράγμα που αφήνει να φανεί το ερώτημα αν τελικά θα θέλατε να έχετε κάποιους ανθρώπους στη ζωή σας για να μοιράζεστε χαρές και λύπες.

Αφήστε τον εαυτό σας πιο ελεύθερο

Μπορεί να ήσαστε πάντα κλειστός χαρακτήρας αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσετε τον εαυτό σας να γνωρίσει κάποιους ανθρώπους που να σας ταιριάζουν. Μπορεί να μην ήσασταν ποτέ κοινωνική και να σας είναι πιο δύσκολο να κάνετε τα πρώτα βήματα στις ανθρώπινες σχέσεις αλλά μπορεί τώρα να είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσετε.

Με τη βοήθεια ενός ειδικού μπορείτε να αφήσετε τον εαυτό σας πιο ελεύθερο να δει γύρω του από τους ανθρώπους της δουλειάς, τους γείτονες κτλ με ποιους θα μπορούσε να συναναστραφεί ή και να τους δει με άλλο μάτι. Μπορεί να χρειαστεί να επεξεργαστείτε τραύματα του παρελθόντος που σας άφησαν με τη σκέψη ότι κανείς δεν είναι άξιος συμπάθειας. Είναι σημαντικό να αναλογιστείτε τι βήματα θέλετε να κάνετε και τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να τα κάνετε.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι κάνεις όταν η σύζυγος έχει κατάθλιψη ενώ είναι και χειριστική;

Τι εννοούμε με τον όρο «κατάθλιψη»; Ποια είναι τα είδη της;

Κατάθλιψη: Πόσο αποτελεσματική ως λύση είναι η ψυχοθεραπεία;

Σχετικά άρθρα