Κατάθλιψη: Πόσο αποτελεσματική ως λύση είναι η ψυχοθεραπεία;

Πάσχω από δυσθυμία εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πίνω αντικαταθλιπτικά από τα 19 μου και μετά. Μέχρι τώρα έχω εμφανίσει δύο μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια.

Το ένα το ξεπέρασα γιατί έχω στήριξη μεγάλη από τους γονείς μου. Τώρα πια γονείς δεν υπάρχουν. Εδώ και 1,5 χρόνο μετά την απώλεια του πατέρα, ήρθα αντιμέτωπη με ένα πολύ στρεσογόνο γεγονός που δεν μπορώ να διαχειριστώ.

Ο ύπνος μου όλο και χειροτερεύει

Έπαθα πάλι μείζον κατάθλιψη. Πριν ένα μήνα ο γιατρός μου αύξησε την αγωγή και μου είπε αν θέλω να μπω σε κλινική και αρνήθηκα. Πίνω τώρα 3 zoloft των 100mg, 4 effexor των 75mg, 1,5 lexotanil των 3mg την ημέρα και για τη δυσκολία ύπνου μου προσέθεσε μισό azapin κάθε βράδυ των 30 mg.

Ο ύπνος μου όλο και χειροτερεύει. Το βασανιστικό είναι ότι ενώ νυστάζω πολύ, δεν μπορώ να κοιμηθώ. Κοιμάμαι λίγο κάθε βράδυ και δεν μπορώ κατά τη διάρκεια της ημέρας να τον συμπληρώσω, όσο πτώμα και αν νιώθω. Ο καρδιολόγος μου βρήκε αρρυθμίες πριν 5 μήνες.

thlipsi katathlipsi

Μήπως φταίει η εμμηνόπαυση;

Αλλά μου είπε ότι είναι ψυχολογικά τα αίτια και δεν χρειάζομαι φάρμακο. Άλλα προβλήματα υγείας δεν έχω. Φυσικά είμαι εξαντλημένη όλη ημέρα και δεν εργάζομαι. Τα προβλήματα με τον ύπνο ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο, σχεδόν από τότε που ξεκίνησε αυτό το στρεσογόνο γεγονός.

Ενημερωτικά, είμαι σε εμμηνόπαυση εδώ και περίπου 1,5 χρόνο. Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, ήρθε να προστεθεί και ο φόβος θανάτου από τις επιπτώσεις της αϋπνίας. Ποια είναι η εκτίμησή σας για όλο αυτό;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος

Η κατάθλιψη είναι μια χρόνια ψυχική διαταραχή με περιοδικές εξάρσεις και υφέσεις. Ασφαλώς είναι απαραίτητη η φαρμακευτική θεραπεία προφύλαξης αλλά είναι πολύ σημαντική και η ψυχοθεραπεία.

Όπως φαίνεται από το ιστορικό σας, η επιδείνωση της ψυχικής σας συνοδεύεται σταθερά από διάφορα ψυχοπιεστικά γεγονότα που προφανώς δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε.

Ξεκινήστε ψυχοθεραπεία

Η εμμηνόπαυση επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την ήδη βεβαρημένη ψυχική σας κατάσταση. Από τη διήγησή σας δεν αναφέρετε να έχετε δική σας οικογένεια και υποστηρικτικό περιβάλλον.

Σας συνιστώ λοιπόν, να ξεκινήστε ψυχοθεραπεία (ατομική ή ομαδική). Οι ασκήσεις χαλάρωσης, η ελαφρά άσκηση, οι αναπνοές και ο θετικός οραματισμός μπορούν επίσης να μειώσουν το άγχος.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
psycosynthesis.blogspot.gr
Facebook

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μανιοκατάθλιψη και έρωτας: Πώς ένα διπολικό άτομο διαχειρίζεται τα ψέματα

Εσύ ξέρεις; 2 μύθοι και 1 αλήθεια για την κατάθλιψη

Με χώρισε γιατί έχει κατάθλιψη – Υπάρχει τρόπος να τον βοηθήσω;

Ερρίκος Πετιλόν: Η μάχη με τη μανιοκατάθλιψη και τα ναρκωτικά…

Σχετικά άρθρα