Είναι ψυχοπαθής: Ο κίνδυνος του να κάνεις «διάγνωση» μόνη σου

Διαβάζω καιρό τώρα προσπαθώντας να καταλάβω τη συμπεριφορά του άνδρα μου. Κατέληξα στην ψυχοπάθεια. Είχαμε γνωριστεί νέοι, ένα φλερτάκι. Με βρήκε στο Facebook και ακολούθησε… βομβαρδισμός αγάπης.

Βρεθήκαμε, μετακόμισε σπίτι μου, χωρίς φράγκο, με θέματα υγείας, πολλά προβλήματα και οικονομικά. Ήταν και παντρεμένος με μωρό. Δεν το είχε πει. Τελικά χώρισε και παντρευτήκαμε. Το έκανα για να έχει το ΙΚΑ μου. Βοήθησα αυτόν και τα παιδιά του στα πάντα. Ηθικά και ειδικά οικονομικά.

Με έχει κάνει και ρεζίλι όπου μπορεί

Τελικά με λίγα λόγια η κατάληξη ήταν να βρίσκει διάφορες ταλαίπωρες στο Facebook και να τις καψουρεύει. Έψαχνε μάλλον διάδοχο σπίτι. Δεν τα κατάφερε. Τον έπιανα πάντα. Φυσικά έχει γίνει πια χύμα, αδιάφορος, ψυχρός, επαφές κάθε μήνα και αυτό χάλια και συνεχίζει να μένει γιατί δεν έχει πού να πάει.

Με έχει κάνει και ρεζίλι όπου μπορεί, ότι είμαι τρελή, ζηλιάρα. Δεν τον διώχνω γιατί τον λυπάμαι όπως λέω. Είναι αυτό όμως; Είναι απόλυτα ψυχοπαθής. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά που έχω διαβάσει εκτός σωματικής βίας. Απλά ρωτάω πώς γίνεται να διώξεις έναν τέτοιο άνθρωπο;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Σε πρώτη φάση θα σας συμβούλευα να μην κάνετε διάγνωση για την ψυχική υγεία ενός ανθρώπου. Κατανοώ ότι τον γνωρίζετε και τον ζείτε καθημερινά και τον ξέρετε καλύτερα από κάθε άλλον, όμως η ανάγνωση κάποιων άρθρων στο διαδίκτυο ή ακόμα και κάποιου επιστημονικού βιβλίου ψυχικής υγείας, δεν αρκεί για να μπορείτε να βγάλετε διάγνωση.

Το βέβαιο είναι ότι αναφέρεστε σε έναν άνθρωπο συναισθηματικά ασταθή, ανώριμο στη βάση του που δε μοιάζει ένας υπεύθυνος άνθρωπος που αναλαμβάνει τις ευθύνες του και το μεγάλωμα των παιδιών του όπως θα έπρεπε αλλά ούτε μπορεί να διαχειριστεί τις σχέσεις του με το άλλο φύλο. Εξαρτημένος θα έλεγα από επιλογή.

Είναι ολοκάθαρο ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ένα μοτίβο συμπεριφοράς που λέει ότι «μπαίνω στο Facebook, βρίσκω γυναίκες που μου αρέσουν και τις κάνω να με ερωτευτούν εξαπολύοντας όποια έκφραση αγάπης μπορώ να φανταστώ, δημιουργώντας έτσι σε εκείνες την εντύπωση ότι με έχουν ανάγκη», ενώ στην ουσία τις έχει ο ίδιος ανάγκη.

Έχει «χτίσει» όλη του τη ζωή σε αυτό το μοτίβο

Αντί να δώσει όλη αυτή την ενέργεια στο να οργανώσει τη ζωή του, να εργαστεί και να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του, αναζητά άλλους που θα το πράξουν για εκείνον. Παίρνοντας διαζύγιο από την πρώην γυναίκα του μπόρεσε να ξεφύγει με αυτό τον τρόπο από τις οικογενειακές υποχρεώσεις και μάλιστα απ’ ότι μας λέτε τον βοηθούσατε οικονομικά και όχι μόνο, απέναντι στα παιδιά του.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει χτίσει όλη του τη ζωή σε αυτό το μοτίβο και δεν με ξαφνιάζει το ότι αυτή τη στιγμή, εδώ και καιρό μάλλον, ψάχνει πάλι μία νέα σύντροφο στη ζωή του που θα τον ερωτευτεί και θα τον υποστηρίζει με κάθε τρόπο με το ίδιο πάθος που κάνετε κι εσείς στην αρχή της σχέσης σας. Έχει κατανοήσει πια ότι εσείς έχετε κουραστεί και απομακρυνθεί από εκείνον και σίγουρα φοβάται μην τον διώξετε από κοντά σας με κάθε τρόπο.

Είτε αυτός ο άνθρωπος πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια, όπως λέτε, είτε απλά έχει μάθει να ζει έτσι και αυτό δε πρόκειται να αλλάξει καθόλου εύκολα ακόμα κι αν έπαιρνε βοήθεια από έναν ψυχολόγο, το μόνο βέβαιο είναι ότι εσείς δεν μπορείτε να τον βοηθήσετε με κανένα απολύτως τρόπο και η ζωή σας δε θα μπορέσει να αλλάξει και να βελτιωθεί όσο εκείνος είναι κοντά σας, στην καθημερινότητα σας.

Φοβάστε για τη σωματική σας ακεραιότητα;

Αναρωτιέμαι, έχει κάποιο δίκτυο ανθρώπων γύρω του πέρα από εσάς και τα παιδιά του; Φίλους, συγγενείς; Κατανοώ ότι μετά από κάποια χρόνια γάμου και κοινής ζωής θα έχετε κάποια συναισθήματα που σας εμποδίζουν από το να τον βγάλετε από την ζωή σας έτσι απλά. Η λύπηση πάντως δεν είναι η απάντηση και ακόμα κι αν κάνατε μια λάθος επιλογή τότε που τον γνωρίσατε, είστε ακόμα αρκετά νέα ώστε να χτίσετε μια νέα ζωή που θα καθορίζετε εσείς την ψυχική σας ισορροπία, την διάθεσή σας, τα οικονομικά σας και ό,τι αφορά εσάς.

Αν όντως πιστεύετε ότι πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια και φοβάστε για τη σωματική σας ακεραιότητα, συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο ώστε να βεβαιωθείτε για το ποια είναι η κατάσταση του και τι κίνδυνο διατρέχετε εσείς αλλά και εκείνος ώστε να έχετε μία εικόνα του πως πρέπει να κινηθείτε αν όντως πάρετε απόφαση να τον απομακρύνετε από την ζωή σας.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είσαι φίλη με τον πρώην σου; Τότε μπορεί να είσαι… ψυχοπαθής!

Κοινωνιοπαθής ή ψυχοπαθής: Υπάρχει τελικά διαφορά;

Η ερώτηση που θα σε κάνει να καταλάβεις ότι έχεις σοβαρή σχέση!

Σχετικά άρθρα