Γιατί οι ασθενείς με κατάθλιψη εμφανίζουν συμπτώματα ενοχής;

Έχω κατάθλιψη και μάλιστα νοσηλεύτηκα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» με διάγνωση για σοβαρό καταθλιπτικό χωρίς ψυχωσικά συμπτώματα.

Θέλω να ρωτήσω εάν υπάρχουν τα συμπτώματα της ενοχής.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος

Οι ασθενείς με κατάθλιψη εμφανίζουν συχνά πολύ υψηλή αίσθηση ενοχής και κρίνουν τον εαυτό τους συνολικά αρνητικά και όχι περιπτωσιακά. Η ενοχή μπορεί να οριστεί ως ένα πολύπλοκο ψυχολογικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει γνωστικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές συνιστώσες και έχει κεντρικό ρόλο στις καταθλιπτικές διαταραχές.

Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM), που τώρα βρίσκεται στην πέμπτη του έκδοση, τοποθετεί την αίσθηση ενοχής μεταξύ των συμπτωμάτων για τη διάγνωση της Μεγάλης Καταθλιπτικής Διαταραχής (MDD), και τη συσχετίζει με μη ρεαλιστικές αρνητικές αξιολογήσεις, ανησυχία και μηρυκασμό.

Η κακή σχέση με τον εαυτό

Με αυτή την έννοια, οι καταθλιπτικοί μπορούν από τη μια πλευρά να ερμηνεύουν στρεβλωμένα ουδέτερα καθημερινά γεγονότα, ως απόδειξη προσωπικών ελαττωμάτων και από την άλλη μεριά βιώνουν ένα υπερβολικό αίσθημα ευθύνης.

Να σημειωθεί ότι η κακή σχέση με τον εαυτό μπορεί να προϋπάρχει και να επιδεινώνεται, μέσα από την κατάθλιψη.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
psycosynthesis.blogspot.gr
Facebook

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα σημάδια ότι πάσχεις από εποχιακή κατάθλιψη: Αντιμετωπίζεται;

Τι κάνεις όταν η σύζυγος έχει κατάθλιψη ενώ είναι και χειριστική;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X