5+1 λύσεις για να χειριστείς ένα γκρινιάρικο και πεισματάρικο παιδί

Θα ήθελα κάποιες συμβουλές για την αντιμετώπιση του παιδιού μου. Έχω μια κορούλα σχεδόν 3 χρόνων. Ειναι πολύ γκρινιάρα και πεισματάρα. Την πιάνει κάτι σαν «κρίση» όταν θέλει κάτι με ασταμάτητο κλάμα.

Έχω προσπαθήσει με ήρεμο τρόπο να την ηρεμήσω. Αλλά δυστυχώς κάποιες φορές πιάνει και κάποιες φορές όχι, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να το διαχειριστώ και να ξεσπάω σε φωνές! Θα ήθελα να με καθοδηγήσετε λίγο για το πώς να το χειριστώ την επόμενη φορά.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορεί πολύ συχνά να ξεσπούν και να εκδηλώνουν έντονο πείσμα. Το κλάμα και οι φωνές είναι ένας τρόπος άσκησης πίεσης προς τους γονείς για αυτά που επιθυμούν να λάβουν και συχνά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για αυτά καθώς όπως διαπιστώνετε και η ίδια μπορεί μια τέτοια κατάσταση να σας αποδυναμώσει πολύ.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στο να είναι τα παιδιά πιο ήρεμα σχετίζεται με το αν υπάρχει πρόγραμμα στην ημέρα τους, δηλαδή μια ρουτίνα όπου στη ζωή των παιδιών είναι απαραίτητη και τους προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα.

Έτσι ο γονιός θα βοηθήσει το παιδί

Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχουν δραστηριότητες μέσα στην εβδομάδα και δημιουργική απασχόληση. Αν δεν την έχετε πάει ακόμα στον παιδικό σταθμό, καλό θα ήταν να το κάνετε ώστε να κοινωνικοποιηθεί και να εκτονώνει την ενέργεια της μέσα σε ένα συνομήλικο κοινωνικό σύνολο.

Επίσης, το σχολείο βοηθά τα παιδιά στη συνειδητοποίηση ότι δεν είναι εκείνα το απόλυτο κέντρο της προσοχής αλλά μέρος ενός κοινωνικού συνόλου, μίας οικογένειας. Η ρουτίνα που προανέφερα, πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και όρια. Να γνωρίζει το παιδί τι του επιτρέπεται και τι όχι και πότε είναι η στιγμή για το κάθε τι (π.χ. πότε παίζουμε, πότε τρώμε, πότε κοιμόμαστε, πότε κάνουμε μπάνιο, πότε θα φάμε γλυκό ή θα αγοράσουμε ένα καινούριο παιχνίδι).

Όπως και να έχει στην περίπτωση σας, θα πρέπει να παραμένετε κοντά στο παιδί ή κάπου γύρω που να έχει εκείνη πρόσβαση σε εσάς, να της δίνετε χρόνο να εκτονώσει το συναίσθημα της και να περιμένετε να ηρεμήσει για να μπορέσετε να συνεννοηθείτε μαζί της. Όσα χατίρια και αν της κάνετε για να μην αντιμετωπίζετε τέτοιες συμπεριφορές, πάντα θα υπάρχουν πράγματα που θα θέλει και δεν θα μπορείτε να της τα προσφέρετε.

Θα σταματήσει κάποια στιγμή αυτή η συμπεριφορά;

«Οπλιστείτε» με υπομονή, εξηγήστε της όταν ηρεμήσει ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε μαζί της όταν είναι σε αυτή την κατάσταση, πάρτε την αγκαλιά αν το δέχεται και χαϊδέψτε τη μέχρι να ηρεμήσει και μιλήστε μαζί της μετά. Τα παιδιά ακόμα και σε αυτή τη ηλικία μπορούν σιγά σιγά να αρχίσουνε να κατανοούν πράγματα που οι ενήλικες τους εξηγούν με ηρεμία και να τα καταγράψουν ως λειτουργικά ή μη λειτουργικά για εκείνα στη σχέσης τους με τους γονείς τους.

Με το πέρασμα του χρόνου και με την κόρη σας να μεγαλώνει και αναπτύσσεται σωματικά και εγκεφαλικά θα αρχίσουν αυτές οι συμπεριφορές να εκλείπουν. Το σημαντικό όμως είναι, για να το πετύχετε αυτό, να έχετε βάλει γερές βάσεις που συμπεριλαμβάνουν όρια όπως προανέφερα. Τα παιδιά συγχύζονται και δυσκολεύονται χωρίς όρια και ρουτίνα.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχω σχέση με μεγαλύτερη και φοβάμαι την γκρίνια της μάνας μου

Το Σύνδρομο του «καλού παιδιού»: Τα χαρακτηριστικά του γονέα – τιμωρού

Για εσένα που είσαι γονιός: Βήμα προς βήμα πώς να μάθεις στο παιδί να διαβάζει σωστά

Σχετικά άρθρα