Εφάρμοσε αυτές τις 3 συμβουλές αν θες να αποκτήσεις περισσότερους φίλους

Εδώ και 11 χρόνια κάνω παρέα με 2 συγκεκριμένα ατομα χωρίς να συναναστρέφομαστε με κανένα άλλο παιδί και δεν μιλάμε σε κανέναν.

Δεν ξέρω για ποιο λόγο τώρα μα είμαι στην πρώτη λυκείου και το ένα από αυτά τα άτομα έχει πάει σε άλλο σχολείο και είμαι με το ένα παιδί που ξέρω χρόνια αλλά όλοι οι άλλοι γνωστοί μας βγαίνουν συνέχεια.

Δεν έχω φίλους…

Έχουν φίλους και εγώ είμαι με αυτό το παιδί  και δεν κάνουμε τίποτα όσο και αν το κινητοποιώ εγώ. Είναι κακό απαραίτητα; Πρέπει να κάνω νέους φίλους; Δεν έχω φίλους.

Δεν λέω ότι θέλω πολλούς απλά θέλω αρκετούς έτσι ώστε να κάνουμε πράγματα μαζί. Σας παρακαλώ μπορείτε να μου δώσετε μια λύση για αυτό το θέμα;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Αγαπητή αναγνώστρια,

Νιώθω την ανάγκη να ξεκινήσω την απάντηση στο ερώτημα από την φράση περί εύκολης λύσης που αναφέρεις. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι πως τις λύσεις τις κάνουμε να φαίνονται εύκολες ή δύσκολες από το βαθμό που έχουμε το κίνητρο για να στραφούμε στις λύσεις και το πόσο αποφασιστικοί είμαστε στην υλοποίηση αυτών που σκεφτόμαστε ως λύσεις.

Μετά από αυτή την παρένθεση προχωρώ στην ουσία του ερωτήματος σου. Καλώς ή κακώς όλα αυτά τα χρόνια εσύ και η παρέα των 2 φίλων είχατε επιλέξει να έχετε αυτόν τον κλειστό κύκλο και να μην συναναστρέφεστε άλλα άτομα. Προφανώς αφού λες ότι αυτό σε βασανίζει 11 χρόνια σημαίνει πως ποτέ για σένα αυτό δεν αποτελούσε συνειδητή απόφαση και δεν σου ταίριαζε σαν ψυχοσύνθεση ή ιδιοσυγκρασία.

Η ζωή δεν είναι στατική

Τα πράγματα λοιπόν, αλλάζουν και η ζωή δεν είναι στατική και όσο μεγαλώνεις η ανάγκη σου για κοινωνικές επαφές αυξάνονται όπως και η ανάγκη για νέες φιλίες. Προφανώς και αυτό δεν είναι κακό, αλλά αντιθέτως αν το καλοσκεφτείς, είναι μια φυσιολογική σου ανάγκη, καθώς οι άνθρωποι κατά βάση είμαστε κοινωνικά όντα.

Το καλύτερο λοιπόν που έχεις να κάνεις, αφού έχεις εντοπίσει σαν πρόβλημα στη ζωή σου την έλλειψη αρκετών φίλων να κινητοποιηθείς προς την εξεύρεση τους. Αν ακολουθήσεις κάποια από τα βήματα που θα σου προτείνω τότε η λύση θα φαντάζει εύκολη, καθώς θα έχεις κάνει όσα σου αναλογούν για την επίτευξη του στόχου:

  • Η δραστηριοποίηση σου σε κάποια χόμπι εκτός σχολείου με κάποια δραστηριότητα που σου αρέσει και σε εκφράζει και πιθανότατα συμμετέχουν σε αυτή και συμμαθητές σου, θα διευρύνει τον κύκλο των ανθρώπων που μπορείς να προσεγγίσεις και τι καλύτερο αυτό να γίνει σε ένα πλαίσιο με παιδιά που μοιράζεστε τα ίδια ενδιαφέροντα.
  • Δείξε ποια πραγματικά είσαι και πάψε να είσαι οχυρωμένη σε κάτι απόμακρο που είναι ένα καλούπι στο οποίο έχεις μπει τα τελευταία χρόνια λόγω της παρέας σου με τα συγκεκριμένα άτομα που δεν επιθυμούσαν το άνοιγμα. Ουσιαστικά αφού η επιθυμία σου είναι να κάνεις νέους φίλους θα πρέπει να συμπεριφερθείς αναλόγως και να κάνεις εσύ το πρώτο βήμα να πλησιάσεις κάποια άτομα που θα σε ενδιέφερε να γίνουν παρέα σου και από εκεί και πέρα ας αποφασίσουν εκείνοι αν θα δείξουν θετική διάθεση στο ενδιαφέρον σου.
  • Το σημαντικότερο είναι να είσαι κοντά με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Αν το παιδί με το οποίο κάνεις τώρα αποκλειστικά παρέα δεν δείχνει τη διάθεση να ακολουθήσει, μπορείς να σεβαστείς την επιλογή του, αλλά θα πρέπει να σεβαστείς και τα δικά σου «θέλω» και χωρίς ενοχές και τύψεις να κάνεις αυτό που θεωρείς πως θα σε κάνει ευτυχισμένη.

Όπως βλέπεις δεν είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνεις και οι λύσεις είναι εκεί για σένα αρκεί να ακολουθήσεις αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις χωρίς οι ενοχές ή οι τύψεις να σε τραβάνε πίσω.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826
E-mail:[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδική φιλία: Και αν δεν μπορείς να βρεις τι δεν πάει καλά, τι κάνεις;

Ζώδια και φιλία: Τι… τρώγεσαι να πεις αλλά δεν τολμάς;

Φιλία με πρώην: Μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο; Είναι σωστό;

Τοξική φιλία: Έγινα καταπιεστική και με απομάκρυνε. Πώς να την κερδίσω ξανά;

Σχετικά άρθρα