3 σημάδια που φανερώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σου

Δεν έχω κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη ζωή μου, δηλαδή έχω την υγεία μου. Η οικογένειά μου και εγώ είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό. Αλλά το καλοκαίρι γνώρισα ένα αγόρι που τα είχαμε έναν μήνα.

Από την πρώτη στιγμή που τον είδα ένιωσα κάτι δυνατό μαζί του και φαινόταν και αυτός να νιώθει το ίδιο αν και όχι τόσο έντονα. Μετά από κάποιες φορές, με χώρισε μέσω chat με τον λόγο ότι τον έπρηζα επειδή με σνόμπαρε. Το χειρότερο είναι πως είχα «δεθεί» μαζί του και μου έκανε πολλά, όπως να με βρίζει, να μου λέει ότι με θέλει με εμένα να τον πιστεύω και στο τέλος να μου λέει ότι μου κάνει πλάκα.

Αυτός επίσης, κάπνιζε και τώρα ένα την εβδομάδα και έχω και ηλεκτρονικό αν και είμαι πολύ μικρή. Με πιάνει κάτι σαν να θέλω να λιποθυμήσω και μου φεύγει μόνο όταν καπνίζω. Κλαίω σχεδόν κάθε ημέρα αλλά δείχνω σε όλους πως είμαι καλά, εκτός από τις κολλητές μου, που ακόμα και σε αυτές όχι πάντα.

Έχω γίνει πάρα πολύ σκληρή…

Το θέμα επίσης, με το αγόρι είναι πως κάποιες κοπέλες από το σχολείο μου, οι οποίες το καλοκαίρι ήταν «κολλητές» μου, άρχισαν να λένε σε αυτόν να μην βγαίνει μαζί μου και η μια έγινε και «κολλητή» του. Το έκαναν γιατί άρχισα να κάνω παρέα με ένα άλλο κορίτσι με το οποίο είχαν τσακωθεί. Μάλιστα, κάθε φορά που περνάω από μπροστά τους με βρίζουν μα δεν με νοιάζει καθόλου η γνώμη τους.

Με πειράζει όμως, που γίνεται μπροστά σε άλλους. Και λόγω όλων αυτών, έχω αλλάξει πάρα πολύ και μου το λένε όλοι. Είμαι πάρα πολύ σκληρή και κακά ενώ παλιά ήμουν πάρα πολύ καλή, ούτε καν ήξερα τι είναι το τσιγάρο. Δεν είναι ότι με ενοχλεί που είμαι έτσι γιατί δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι και δεν στενοχωριέμαι εύκολα, αλλά σε παιδιά που ήταν φίλοι μου, δεν αρέσει αυτό. Πώς να σταματήσω να είμαι έτσι;

enoxi-agapi-sxesi-provlima

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Χαίρομαι που στο μήνυμα σου ξεκινάς με τα θετικά κομμάτια στη ζωή σου, που είναι η υγεία και η οικογένεια σου. Συνήθως οι άνθρωποι όταν δεν είμαστε στα καλύτερα μας, βλέπουμε μόνο τα αρνητικά και αγνοούμε το οτιδήποτε θετικό υπάρχει στη ζωή μας.

Θα ήθελα όμως να σταθώ στο ότι στο κείμενο σου παρατηρώ αρκετά στοιχεία αντιφατικά, κάτι που μου δείχνει πως και εσύ η ίδια είσαι μπερδεμένη. Από τη μια ξεκινάς με το ότι δεν έχεις κάτι σοβαρό στη ζωή σου και κλείνεις το ερώτημα σου με το ότι σε έχει καταστρέψει όλο αυτό!

Έχεις στη ζωή σου άτομα που είναι τοξικά

Πάμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, λοιπόν. Νομίζω πως η κεντρική ιδέα του θέματος είναι να απομακρύνεις από τη ζωή σου άτομα που είναι τοξικά και σου δημιουργούν προβλήματα. Για παράδειγμα με αυτό το αγόρι αν δεν το έχεις κάνει ήδη, καλό θα ήταν να σταματήσεις να σχετίζεσαι. Τι είναι αυτό που σου προσφέρει αυτή η σχέση ή γνωριμία;

Από τις περιγραφές σου μόνο αρνητικά πράγμα διακρίνω και μάλλον σου βγάζει τον χειρότερο σου εαυτό. Καλό θα είναι να εξετάσεις λοιπόν, προσεκτικά τι σου προσφέρει αυτή η σχέση και από την άλλη πλευρά τι σου στερεί. Μόλις συνειδητά δεις καθαρά τα υπέρ και τα κατά της θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να διακόψεις θεωρώ.

xorismos

Το τσιγάρο δεν λύνει το πρόβλημα

Προφανώς και το τσιγάρο που έχεις ξεκινήσει λειτουργεί σαν συμπεριφορά που σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Από τη μια το έχεις συνδέσει με εκείνον και από την άλλη λειτουργεί σαν μπαστουνάκι που σε «βοηθά» να αντιμετωπίζεις το στρες σου από αυτή σου την κατάσταση. Αλλά αυτή η βοήθεια είναι ουσιαστικά επίπλαστη καθώς το μόνο που κάνει είναι να σε ηρεμεί προσωρινά, χωρίς όμως να σου λύνει το πρόβλημα.

Κλαις και νιώθεις χάλια

Επίσης δεν γίνεται να κλαις σχεδόν κάθε μέρα, να νιώθεις χάλια, να έχει αλλάξει τόσο πολύ η συμπεριφορά και να πιστεύεις ότι η συμπεριφορά των φίλων σου δεν σε επηρεάζει και δεν σε αφορά η γνώμη τους. Ουσιαστικά έχεις ενεργοποιήσει μηχανισμούς άμυνας και δεν αναγνωρίζεις πως αυτά που λένε για σένα σε φθείρουν και έχουν επηρεάσει την ψυχολογία σου.

Αν δεν δεις το πρόβλημα κατάματα, σίγουρα δεν θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις. Καταληκτικά λοιπόν, καλό θα είναι να αποβάλεις όλους αυτούς του ανθρώπους από τη ζωή σου που σε κρατάνε πίσω και δεν σε σέβονται. Έχεις σίγουρα την οικογένεια σου, αλλά και τις δεξιότητες να βάλεις άλλα άτομα στη ζωή σου τα οποία θα σου προσφέρουν περισσότερη χαρά και αναγνώριση.

Από εκεί και πέρα αν θεωρείς πως δεν μπορείς μόνη σου να αντιμετωπίσεις την αλήθεια της κατάστασης και να κάνεις τα παραπάνω, η βοήθεια ενός ειδικού σίγουρα θα σε ενισχύσει ώστε να ξεκλειδώσεις παραπάνω τις σκέψεις σου και να έρθεις σε μεγαλύτερη επαφή με τα συναισθήματα σου αναγνωρίζοντας και τους λόγους που σου προκαλούνται.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826
E-mail:[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εφάρμοσε αυτές τις 3 συμβουλές αν θες να αποκτήσεις περισσότερους φίλους

Οι 4 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις αν σκέφτεσαι την επανασύνδεση μαζί του

Σχετικά άρθρα