Νιώθω άχρηστη: Εφάρμοσε αυτή την τεχνική για να βελτιώσεις τον εαυτό σου

Έχω πελαγώσει σε αυτή τη ζωή απλά. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα ακόμα και το πιο απλό πράγμα μου είναι αδύνατο να το κάνω, ακόμα και να πω ότι θα κάνω μπάνιο. Απλά είμαι άχρηστη…

Δεν καταλαβαίνω τίποτα, πάω για μάθημα και δεν ξέρω τίποτα στο σχολείο. Δεν μπορώ να θυμηθώ τίποτα. Μπορεί να διαβάσω κάτι και να μην το θυμάμαι. Όλοι με θεωρούν άσχημη και με αγνοούν. Κανείς δεν έχει πει κάτι θετικό για μένα. Συνέχεια τσακώνομαι με την οικογένεια μου. Δεν ξέρω σε ποιον να μιλήσω.

Έχω προσπαθήσει τόσες φορές να τα πω, να τα δείξω αλλά κανένας δεν με ακούει κανένας. Μέχρι και σε ψυχολόγο έχω ζητήσει να πάω αλλά κανένας δεν το θέλει, νοιάζονται τι θα πουν οι άλλοι. Όμως εγώ δεν αντέχω πια. Δεν αντέχω να θέλω να αλλάξω και να μην μπορώ. Το μόνο που γίνεται είναι να βυθίζομαι ακόμα πιο κάτω, να γίνομαι χειρότερη. Χρειάζομαι βοήθεια, τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Η έντονη αίσθηση αναξιότητας και η έλλειψη όρεξης που βιώνετε, περιγράφουν μια καταθλιπτική διάθεση. Καταλαβαίνω ότι η έλλειψη στήριξης από την οικογένεια σας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο αυτό που βιώνετε, καθώς και τη διαχείριση του. Θυμηθείτε ότι ο πραγματικός λόγος που αισθάνεστε ανάξια είναι ότι επειδή έτσι το εκλαμβάνετε και επειδή σας έμαθαν να αισθάνεστε έτσι. Σκεφτείτε πότε ξεκινήσατε να αισθάνεστε έτσι και ποια κατάσταση πυροδότησε τη διάθεση σας.

aytopepoithisi4

Επίσης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας, όχι λόγω των σκέψεων που έχετε σχετικά με τον εαυτό σας, αλλά λόγω των σκέψεων που έχετε σχετικά με άλλους ανθρώπους. Δημιουργείτε με αυτόν τον τρόπο μια γνωστική προκατάληψη για τον κόσμο και επεξεργάζεστε τον κόσμο αναλόγως, επηρεάζοντας αρνητικά τον εαυτό σας.

Η τεχνική που αυξάνει την αυτοπεποίθηση

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό, θα πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας προς τα μέσα και να αναρωτηθείτε γιατί νομίζετε ότι οι άνθρωποι ενδεχομένως να σας αντιλαμβάνονται με αρνητικό τρόπο. Αυτό θα σας βοηθήσει να  αντιληφθείτε αιτίες του προβλήματος και να το ελέγξετε.

Ωστόσο, προσπαθήστε να μην εστιάζετε μόνο στις αρνητικές καταστάσεις, καθώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χειροτερεύει την διάθεση σας και να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε καθημερινές δραστηριότητες. Προσπαθήστε να εξασκήσετε τον θετικό διάλογο με τον εαυτό σας και να δείξετε κατανόηση για όσα αισθάνεστε. Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση σας.

Επιπλέον, προσπαθήστε κάθε μέρα να σκέφτεστε ένα πράγμα για το οποίο είστε ευγνώμων από το μικρό και πιο δεδομένο, μέχρι μια ευχάριστη στιγμή της ημέρας. Η ευγνωμοσύνη επιδρά θετικά στην αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας και μπορεί να βελτιώσει την απόδοση μας σε καθημερινές δραστηριότητες. Αυτές είναι μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν προσωρινά, αλλά η ψυχοθεραπεία και η συμβολή ενός ειδικού μπορεί να στοχεύσει στη ρίζα του προβλήματος.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή
BSc Ψυχολόγος , MSc
Λεωφόρος Μεσογείων 78Α, Αθήνα, 11527
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979099277
[email protected]
Instagram: psychologist.pavletsi.stefani.alexandra
Facebook: psychologist_pavletsi.stefani
alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εσωτερική αναζήτηση: Πώς θα βρεις τον εαυτό σου όταν η καθημερινότητα είναι τόσο δύσκολη και απαιτητική;

Αυτοπεποίθηση: Συμβουλές για το πώς να πιστέψεις στον εαυτό σου

Δούλεψε αυτό το χαρακτηριστικό σου για να σταματήσεις να νιώθεις άχρηστη και αποτυχημένη

Γιατί ψάχνεις διαρκώς αφορμές να θυμώσεις με τον εαυτό σου;

Σχετικά άρθρα