Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Ελληνίδα δικαστικός με το «πλούσιο» βιογραφικό είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Η επαγγελματίας που δεν… μασάει τα λόγια της και λατρεύει τα ταξίδια

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πάνω από 260 ψήφους.

Πρόκειται για μια σύγχρονη γυναίκα με γεμάτη προσωπική και κοινωνική ζωή, αδυναμία στα ταξίδια και μεγάλη αγάπη για τα ζώα. «Κοινωνική, απλή». Έτσι τη χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι που την ξέρουν. Φίλοι της, γείτονές της ακόμα και συνάδελφοί της, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN TV.

Είναι Ελληνίδα δικαστικός. Από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρέτησε στη θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ. Και από το 2020 αποτέλεσε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από οικογένεια δικαστικών

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 από οικογένεια δικαστικών. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Ο πατέρας της Νικόλαος Σακελλαρόπουλος υπήρξε Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1978. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989 – 1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Όπως ορίστηκε και επισήμως, για την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, και ώρα 10:30 π.μ., έγινε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με ονομαστική ψηφοφορία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία απαιτήθηκαν τα δύο τρίτα της Βουλής (200 βουλευτές). Αν και, βάσει των κανονισμών υπήρχε η περίπτωση να μην συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, η ψηφοφορία θα επαναλαμβανόταν μετά από πέντε ημερολογιακές ημέρες. Όμως, αυτό δεν χρειάστηκε αφού εξελέγη από την πρώτη κιόλας φορά.

Θετική η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στήριξαν την υποψηφιότητα της κας Σακελλαροπούλου. Τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, με τηλεοπτική δήλωσή του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για συνειδητή επιλογή και όχι επιλογή επικοινωνίας, ασκώντας παράλληλα κριτική σε υψηλούς τόνους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ομόφωνα και το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε να ψηφίσει την κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπέρ της και το ΚΙΝΑΛ

Η απόφαση ελήφθη, κατόπιν εισήγησης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, από το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος σε κοινή συνεδρίαση που κράτησε πολύ λίγο, καθώς ουδείς εξέφρασε αντιρρήσεις.

«Η προσωπικότητα της κα Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μια γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή. Για αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας».

Συγχαρητήρια από το ΣτΕ

Συγχαρητήρια στην κα Σακελλαροπούλου έδωσε, και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υποψηφιότητά της στο ύψιστο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο οποίο «είναι βέβαιοι ότι θα ανταποκριθεί με επιτυχία», όπως τονίζει.

«Θα ανταποκριθεί με επιτυχία όπως και προηγούμενα μέλη του Δικαστηρίου που κλήθηκαν να υπηρετήσουν σε κορυφαίες πολιτειακές θέσεις. Ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνια αισθανόμαστε για το γεγονός ότι η πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από το δικαστήριο, του οποίου αποτελεί ένα ιδιαίτερα εκλεκτό και αγαπητό μέλος», αναφέρουν.

«Επιλογή που ενώνει»

Για επιλογή που ενώνει περισσότερους χώρους έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σχολιάζοντας της επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά», ενώ υπογράμμισε πως πρόκειται για άξια δικαστικό και για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο και πως υπάρχει ικανοποίηση στη Νέα Δημοκρατία από την επιλογή.

«Κανένας δεν μπορεί να πει ότι η ΝΔ έκανε μία επιλογή κομματική ή μέσα σε ένα στενό ορίζοντα ιδεολογικοπολιτικό, αλλά μια επιλογή που μπορεί να ενώσει στο πρόσωπό της πολύ περισσότερους χώρους», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως παρότι δεν υπάρχει ανάγκη, περιμένει και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να την ψηφίσουν «γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πάνω και πέρα από το καθημερινό πολιτικό, την πολιτική διαμάχη».

Η ανατρεπτική πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη

Τη Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου από την Χρυσή Αυγή Παύλου Φύσσα, προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας το ΜέΡΑ 25, όπως δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.

Στη δήλωσή του, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «το ΜέΡΑ25 κρίνει πως δεν υπάρχει πρόσωπο που να μπορεί να συμβολίσει καλύτερα την ενότητα που απαιτούν οι καιροί από τη Μάγδα Φύσσα -την γυναίκα που, χωρίς να το επιδιώξει, σήκωσε και σηκώνει μόνη της το βάρος του αγώνα για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, εξελισσόμενη από μητέρα σε πολιτικό πρόσωπο που ενώνει χωρίς να υποκύπτει».

Ο κος Βαρουφάκης τόνισε ότι «το ΜέΡΑ25 δεν έχει την κοινοβουλευτική δύναμη που απαιτείται για την προώθηση της υποψηφιότητας της Μάγδας Φύσσα. Αν όμως βουλευτές άλλων κομμάτων συνυπογράψουν την υπερκομματική μας πρόταση, ένα δυνατό μήνυμα στο πλαίσιο της λαϊκής ενότητας και του ανθρωπισμού θα έχει σταλεί».

https://www.youtube.com/watch?v=AQCe8u8CjRk

Η απάντηση της Μάγδας Φύσσα

«Πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης την πρόθεση του κ. Βαρουφάκη να με προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τον ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετικά τιμητική αυτή πρόταση, για την οποία δεν ήμουν ενήμερη, αλλά δεν μπορώ να την αποδεχτώ».

«Αφ’ ενός διότι έχω αφιερώσει όλες μου τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα προσωπικά αλλά και για τη δημοκρατία στον τόπο μας, αφ’ ετέρου διότι έχω ξεκαθαρίσει και στο παρελθόν ότι δεν ασχολούμαι με την πολιτική», συνέχισε.

«Πλούσιο» το βιογραφικό της

Τον Νοέμβριο του 1982 διορίσθηκε Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993 – 1995 και 2000 – 2001), Γενική Γραμματέας (1985 – 1986) και Αντιπρόεδρος (2006 – 2008).

Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993 – 1995). Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005 – 2014). Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010 – 2013). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών (2013 – 2015).

Ήταν εισηγήτρια στην απόφαση για τη διατήρηση των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας και των διατηρητέων της οδού Δ. Αρεοπαγίτου και εισηγήτρια στην απόφαση εναντίον της εκτροπής του Αχελώου. Υπήρξε μέλος της μειοψηφίας που διαφώνησε με την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, είχε ταχθεί υπέρ της αλλαγής των ταυτοτήτων και της μη αναγραφής του θρησκεύματος, ενώ το 2018 υπό την προεδρία της το ΣτΕ αποφάσισε ότι είναι νόμιμη και αναγκαία η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κασέμ Σουλεϊμανί: Το προφίλ του πανίσχυρου Ιρανού στρατιωτικού με τα γκρίζα γένια τον οποίο δολοφόνησαν οι Αμερικανοί – Ο λόγος που ένας εθνικός ήρωας βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ

Νάντια Γουίτομ: Είναι 23 ετών και βουλευτής! Η φτώχεια και τα δύσκολα χρόνια μέχρι να γίνει πολιτικός

Παύλος Γερουλάνος: Η… εμμονή με τον Γιώργο Παπανδρέου, η παραίτηση από βουλευτής και η εντυπωσιακή, κοσμική Λάρα

Άλαν Γκαρσία: O Περουβιανός πολιτικός που «λερώθηκε» από τις μαζικές εκτελέσεις και το περίφημο σκάνδαλο διαφθοράς Odebrecht

Πέδρο Σάντσεθ: Ο σέξι νικητής στις εκλογές στην Ισπανία που έγινε πρωθυπουργός χάρη σε πολιτικό σκάνδαλο φωνάζοντας «No pasaran!»

Σχετικά άρθρα