Πόσο ασφαλές είναι το σεξ όσο κάνεις το εμβόλιο κατά του HPV;

Αν κάποια κοπέλα που ξεκίνησε το εμβόλιο για τη μήτρα χωρίς να προβεί σε κάποια σεξουαλική πράξη, θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα αν γίνει η πρώτη της φορά στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα των εμβολίων;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Αγαπητή φίλη,

Το εμβόλιο κατά του HPV και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ένα προληπτικό εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που δεν έχουν ακόμα μολυνθεί από κάποιο στέλεχος του ιού.

Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι η διάδοση του ιού των κονδυλωμάτων είναι εξαιρετικά ευρεία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πάνω από τις μισές λοιμώξεις από τον ιό να γίνονται μέσα στα πρώτα χρονιά της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Καλό είναι το ζευγάρι να περιμένει

Αυτό σημαίνει ότι αν μια γυναίκα ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές, μπορεί εύκολα να κολλήσει τον ιό. Αν η μόλυνση γίνει πριν ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό σχήμα, τότε το εμβόλιο δεν θα έχει αναπτύξει το 100% της προστασίας και δεν θα είναι απολυτά επιτυχημένη η κάλυψη από τον ιό.

Συνεπώς καλό είναι να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και λίγο ακόμα περισσότερο, ώστε και η τελευταία δόση να προλάβει να δράσει και να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία. Περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις και απορίες που δέχονται οι γυναικολόγοι για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορώ να αντιμετωπίσω την πρόωρη εκσπερμάτιση με σεξοθεραπεία; Θα έχει αποτέλεσμα;

Σεξ μετά την περιτομή: 5 συχνές ερωτήσεις που γίνονται σε έναν ανδρολόγο

Σεξ και στύση: Πώς ερμηνεύονται οι διαταραχές στη λίμπιντο;

Γιατί μια γυναίκα υποκύπτει στο σεξ με πρώην σύντροφό της;

Σχετικά άρθρα