Ποια είναι τα κοινά ψυχολογικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα άτομα με νευρική ανορεξία;

Η δίδυμη αδερφή μου έχει νευρική ανορεξία. Καλά πάντα, ήταν αδύνατη αλλά τον τελευταίο καιρό είχε αλλάξει εντελώς. Πήγαμε και σε ψυχολόγο και σε ψυχίατρο και σε νευρολόγο.

Θέλω να ρωτήσω 2 πράγματα: πρώτον αν μπορεί να το πάθω και εγώ, ξέρετε επειδή είμαστε δίδυμες, και δεύτερον τον λόγο που αντιμετωπίζει αυτό το θέμα.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος

Τα αίτια της διαταραχής είναι ένας συνδυασμός ψυχολογικών, περιβαλλοντικών, βιολογικών και γενετικών παραγόντων. Τα άτομα με νευρική ανορεξία παρουσιάζουν κάποια κοινά ψυχολογικά χαρακτηριστικά, όπως τάση προς κατάθλιψη, δυσκολία στη διαχείριση του άγχους, τελειομανία, εμμονές και καταναγκασμούς.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην νευρική ανορεξία είναι τα κοινωνικά πρότυπα, δυσμενή σχόλια για το σωματικό βάρος, δυσκολίες στις προσωπικές σχέσεις, σεξουαλική κακοποίηση και η εφηβεία, λόγω της ψυχολογικής επίδρασης των ορμονικών αλλαγών.

Οι κοπέλες, που αναπτύσσουν κυρίως νευρική ανορεξία, έχουν συχνά χαμηλή αντοχή στην αλλαγή και στις νέες καταστάσεις, ίσως φοβούνται να ωριμάσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες και τον ρόλο του ενήλικα.

Το ιστορικό διατροφικών διαταραχών παίζει ρόλο

Μπορεί να είναι εξαρτημένες από την οικογένεια. Η δίαιτα πιθανόν αντιπροσωπεύει την αποφυγή ή την αναποτελεσματική προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις ενός νέου σταδίου ζωής όπως η εφηβεία, η ανεξάρτητη ζωή, η ενήλικη σεξουαλικότητα.

Άτομα με οικογενειακό ιστορικό διατροφικών διαταραχών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν νευρική ανορεξία. Μελέτες που έχουν ήδη γίνει σε διδύμους, δείχνουν ότι τα γονίδια ευθύνονται σε ποσοστό πάνω από 50% για αυτήν.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
psycosynthesis.blogspot.gr
Facebook

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νευρική ανορεξία στην εφηβεία: Ποια η… παγίδα της νόσου που πρέπει να ξεπεράσουν οι γονείς;

Μια ψυχολόγος εξηγεί: Είναι ωφέλιμο τα δίδυμα παιδιά να πηγαίνουν μαζί σε δραστηριότητες;

Αν αντικαταστήσω τον καφέ με το τσάι, θα σταματήσω να έχω τόσα νεύρα;

Σχετικά άρθρα