Να πάω τη μητέρα μου σε κλινική ή να κοιτάξω για κατ’ οίκον περίθαλψη;

Πριν από λίγες ημέρες, η μητέρα μου διεγνώσθη με άνοια. Μας προέτρεψαν να την πάμε σε κλινική. Αλλά δεν ξέρω αν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο ή και εγώ αν είμαι έτοιμη για αυτό το βήμα.

Αλλά δεν ξέρω από την άλλη, και αν μπορώ να της παρέχω όλα αυτά που θα της δίνουν οι νοσοκόμες. Τι να κάνω; Να την κρατήσω σπίτι μέχρι να μην παλεύεται άλλο η κατάσταση ή να την πάω από τώρα; Είναι 76 ετών.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχοθεραπευτής – σύμβουλος ψυχικής υγείας Νικόλαος Βαμβακάρης

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η κατάσταση που βιώνετε με τη μητέρα σας θα πρέπει να μελετηθεί από την οικογένεια με ιδιαίτερη προσοχή, διότι εάν η μητέρα σας βρίσκεται στα πρώτα στάδια θα ήταν ωφέλιμο για εσάς να γνωρίζετε ότι μια νόσος εξελίσσεται προοδευτικά.

Για αυτό θα πρέπει να σκεφτείτε το οικονομικό, το πρακτικό, αλλά και το ψυχολογικό κομμάτι της μητέρας σας αλλά και το δικό σας για να μπορέσετε να σταθείτε στο πλευρό της.

mana kori eniliki

Όπως καταλαβαίνετε, ο ρόλος σας είναι πολύπλευρος και θα πρέπει να δείτε αν έχετε ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν διότι το φορτίο είναι μεγάλο καθώς την φροντίδα ενός ατόμου με άνοια εμπεριέχει έντονο στρες, καθώς φροντίζετε να αγαπημένο σας πρόσωπο το οποίο πάσχει από ένα χρόνιο νόσημα και  χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για αρχή είναι να αποδεχτείτε τη φύση της νόσου και να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον το οποίο θα κάνει την μητέρα σας να αισθάνεται ασφάλεια αλλά παράλληλα δείτε και ποιες βιώσιμες λύσεις έχετε στο περιβάλλον σας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να καταλήξετε στο τι αποφάσεις θα πάρετε για εκείνην.

Νικόλαος Βαμβακάρης
Ψυχοθεραπευτής – σύμβουλος ψυχικής υγείας
Υψηλάντου 172, T.K. 18535, Πειραιάς
τηλ: 210-4296363
www.normavitae.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο ψυχολογικός μηχανισμός που εξηγεί τον λόγο που οι άνθρωποι είναι 80 ετών και θέλουν να δείχνουν όπως στα 30 τους

Γιατί τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας φοβούνται περισσότερο τον θάνατο;

Τα 5 χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου που καθορίζουν πώς θα ξοδέψεις τη σύνταξή σου

Πώς η απώλεια αγαπημένου προσώπου επηρεάζει τα άτομα με κρίσεις πανικού;

Σχετικά άρθρα