Είναι κρίση πανικού ή εγκεφαλικό; Πώς ξεχωρίζουν τα συμπτώματα;

Ο πατέρας μου είχε χρόνια κρίσεις πανικού. Αλλά ξέρετε, άλλη εποχή, άλλοι καιροί και ποτέ δεν το έψαξε με ψυχολόγο. Πρόσφατα έπαθε εγκεφαλικό και οι γιατροί φοβούνται για δεύτερο.

Αλλά θέλω να ρωτήσω πώς θα ξεχωρίσουμε αν είναι κρίση πανικού ή εγκεφαλικό. Και βασικά είναι κρίση πανικού η κρίση άγχους; Ποια είναι τα συμπτώματα στην κάθε περίπτωση;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Δυστυχώς δεν γνωρίζω ποια είναι τα συμπτώματα την ώρα που παθαίνει ένα άνθρωπος εγκεφαλικό, όμως γνωρίζω να σας ενημερώσω ποια είναι τα συμπτώματα όταν κάποιος παθαίνει μια κρίση πανικού. Ξεκινώντας από την ορολογία, οι ψυχολόγοι και ψυχίατροι χρησιμοποιούμε τον όρο «κρίση πανικού», καθώς αυτός είναι και ο επίσημος και παγκοσμίως αναγνωρισμένος όρος. Η κρίση άγχους δεν είναι ένας λάθος όρος, είναι απλά ένας όρος που επίσης χρησιμοποιείται και συνήθως ο κόσμος εννοεί την κρίση πανικού.

Όσον αφορά στα σωματικά συμπτώματα μιας κρίσης πανικού, υπάρχει μια σειρά από αυτά που κάποιος μπορεί να βιώσει αλλά διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα συμπτώματα αυτά είναι: ταχυκαρδία, ζάλη, εφίδρωση, δύσπνοια/κοντανάσαιμα/αίσθηση έλλειψης καθαρού αέρα, τρέμουλο, δυσφορία, βάρος στο στήθος, μούδιασμα, τάση για λιποθυμία ή και λιποθυμία, απώλεια ελέγχου εαυτού και φόβος θανάτου.

Για να διαγνωστεί η κρίση πανικού, πρέπει να υπάρχουν 4 συμπτώματα συγχρόνως

Μια κρίση πανικού θα διαγνωστεί όταν ένα άτομο έχει τουλάχιστον τέσσερα από τα παραπάνω συμπτώματα συγχρόνως. Αν κάποιος έχει κάτω από τέσσερα σωματικά συμπτώματα πάλι έχει δείγματα έντονου άγχος και είναι σημαντικό να δώσει προσοχή στο μήνυμα που προσπαθεί να του στείλει ο οργανισμός του, απλά διαγνωστικά δεν παίρνει τον τίτλο της κρίσης πανικού.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να συνοδεύουν κάποια φοβία (π.χ. αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, ειδικές φοβίες) και να συμβαίνουν μόνο όταν το άτομο βρίσκεται στην κατάσταση, στο περιβάλλον που τον/την φοβίζει άρα και αγχώνεται, άρα και παθαίνει μια κρίση πανικού (π.χ. κρίση πανικού στο γεμάτο από κόσμο βαγόνι του μετρό), ή μπορεί και να είναι ανεξάρτητες και να συμβαίνουν σε αόριστες στιγμές στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου, σε μεμονωμένες περιόδους ή και σε μηνιαία, εβδομαδιαία, έως και καθημερινή βάση αναλόγως την βαρύτητα και την ιδιοσυγκρασία του ατόμου και της ποιότητας ζωής του.

Στην κρίση πανικού, δεν χάνεται η επαφή με το περιβάλλον

Οι κρίσεις πανικού που δεν σχετίζονται με κάποια συγκεκριμένη φοβία οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, πηγές θα λέγαμε άγχους που λειτουργούν πιεστικά, αθροιστικά και συσσωρευτικά και με την χρονιότητα του άγχους το άτομο παθαίνει κρίσεις πανικού. Θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον γιατρό του πατέρα σας ποια είναι τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού την ώρα που συμβαίνει ώστε να κάνετε τον διαχωρισμό.

Να σας ενημερώσω βέβαια ότι στην κρίση πανικού μπορεί το άτομο να αισθάνεται πολύ δυσφορικά στο σώμα του αλλά σε καμία περίπτωση δεν χάνει την επαφή με το περιβάλλον, εκτός βέβαια αν χάσει τις αισθήσεις του και λιποθυμήσει. Τέλος, να σας πω ότι μια κρίση πανικού κρατά λίγα λεπτά, συνήθως 10 – 20 λεπτά και όταν ολοκληρώνεται το άτομο είναι και πάλι πλήρως λειτουργικό, στο επίπεδο που ήταν λειτουργικό και πριν την κρίση πανικού. Για όποια άλλη διευκρίνηση χρειαστείτε στην διάθεση σας.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Προσωπικές μαρτυρίες: 5 άτομα περιγράφουν πώς βίωσαν την κρίση πανικού

Έτσι θα μετατρέψεις την κρίση πανικού σε ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη

Eίναι κρίση πανικού ή έμφραγμα; Μάθε να ξεχωρίζεις τα συμπτώματα

Σχετικά άρθρα