Μήπως έχω Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή; Κάνε το «τεστ» για να καταλάβεις

Μήπως μπορείτε να μου εξηγήσετε τι είναι ο ψυχαναγκασμός και πώς εκδηλώνεται;

Θέλω να δω αν μου συμβαίνει γιατί συχνά πυκνά έχω έμμονες ιδέες. Και έχω σκοπό μετά να κλείσω ραντεβού σε ψυχολόγο. Μάλλον.

Στο ερώτημά σας απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Φαντάσου να έχεις επαναλαμβανόμενες ιδέες στο μυαλό σου. Έρχονται ανεπιθύμητες εικόνες ξανά και ξανά και μένουν κολλημένες εκεί. Αυτό είναι το κύριο μοτίβο της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Όπως φανερώνει και η ίδια λέξη, Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή είναι μια αγχώδης διαταραχή που αποτελείται από επαναλαμβανόμενες ιδέες, τις εμμονές, επαναλαμβανόμενες εικόνες και ιδέες καταστροφής που εισβάλλουν στο μυαλό του ατόμου χωρίς έλεγχο.

Αυτές οι παρορμήσεις οδηγούν σε ιδεοψυχαναγκαστικές πράξεις, καταναγκασμούς. Το ατόμο νομίζει οτι επαναλαμβάνοντας κάποιες κινήσεις μειώνει το άγχος που του προκαλείται απο τις ιδέες αυτές.  Ένα κλασικό παράδειγμα είναι οταν φεύγουμε απο το σπίτι να ξαναγυρίσουμε πίσω για να δούμε αν έχουμε κλείσει τον θερμοσίφωνα.

Πώς αντιμετωπίζεται η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή;

Επίσης, ένα παράδειγμα είναι αν αλλάζουμε πεζοδρόμιο όταν βλέπουμε μια μαύρη γάτα και αν μας κλείσει τον δρόμο, βασανιζόμαστε με τη σκέψη και το άγχος ότι κάκο θα συμβεί. Αυτά είναι κλασικά παραδείγματα ιδεοληψίας. Όπως επίσης η απαρίθμηση, η μικροφοβία, η συσσώρευση άχρηστων αντικειμένων κ.α. Τα άτομα που πάσχουν από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή τείνουν να κάνουν επαναλαμβανόμενα κάποιες κινήσεις ώστε να καταλαγιάσουν το άγχος και την ανασφάλεια που τους προκαλούν οι σκέψεις αυτές.

Είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά άτομα  είτε παιδικής ή εφηβικής, είτε ανάμεσα στην ηλικία 25 – 30 ετών. Δύσκολα γίνεται αντιληπτή από τον περίγυρο του πάσχοντα. Επηρεάζει, όμως, σημαντικά τη ζωή και τη λειτουργικότητα του ατόμου.

Το «τεστ» για να δεις αν έχεις τη Διαταραχή

Είναι σύνηθες να συνοδεύεται με την παρουσία κατάθλιψης και για αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούνται αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και νευροληπτικά για την αντιμετώπιση της. Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία και η αποτελεσματικότερη μέθοδος είναι η συμπεριφορική/ γνωσιακή ψυχοθεραπεία.

Θα μπορούσες πριν καταφύγεις στη βοήθεια κάποιου ειδικού να τεστάρεις τον εαυτό σου προσπαθώντας να δεις πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αλλάξεις κάποιες επαναλαμβανόμενες συνήθειες και να δεις τι αντίκτυπο έχει στον ψυχισμό σου και πόσο θα σε αγχώσει ή όχι.  Η βοήθεια κάποιου ψυχολόγου θα σου φανεί ωφέλιμη σε κάθε περίπτωση. Καλή επιτυχία!

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Λατρεύω τη συμμετρία: Μήπως είμαι ψυχαναγκαστική;

Ψυχαναγκασμός στη σχέση: Πώς να διαχειριστείς ένα τέτοιο άτομο;

3 οι τρόποι για να απαλλαγείς από τις έμμονες ιδέες που σε βασανίζουν

Σχετικά άρθρα