Πώς να ξεπεράσω τον ίδιο μου τον εαυτό; 4 κατηγορίες ατόμων που δεν θα το κάνουν ποτέ

Είναι πολλές φορές που οι καταστάσεις σε προλαβαίνουν, διαμορφώνονται και δεν μπορείς να τις αποφύγεις. Υποδουλώνουν ολόκληρες ημέρες ή εβδομάδες και παραμένεις εγκλωβισμένος παλεύοντας και περιμένοντας να περάσει η συγκεκριμένη περίοδος.

Γράφει ο Σταύρος Μπαρούτας, Leadership Expert

baroutas

Ταυτόχρονα προσπαθείς να διατηρήσεις την ψυχολογία σου και τη σωματική σου αντοχή σε υψηλά επίπεδα. Τα μοναδικά σου διαλείμματα είναι ένας καφές ή ένα τσιγάρο μοναξιάς ή ακόμα και με την παρέα σου πριν ξεκινήσεις ξανά να παλεύεις.

Όλη αυτή η κατάσταση όμως, είναι και μια πάλη επίσης με τον εαυτό σου, ίσως να είναι και η μεγαλύτερη, να κρατήσεις την αντοχή που χρειάζεσαι για να ξεπεράσεις αυτό το χρονικό εμπόδιο. Γνωρίζεις ή αναρωτιέσαι ποιο θα είναι το επόμενο. Τα χρονικά όρια, τα εμπόδια, η ψυχολογική και σωματική αντοχή υπάρχουν- κατά κάποιο τρόπο μας ανήκουν- για να «κυλάμε» στη ζωή.

Τι θα γίνει όταν συναντήσεις μια «καταιγίδα»;

Τι θα γινόταν όμως, εάν ξεπερνούσαμε τα όρια μας; Όχι μόνον τα σωματικά, τρέχοντας μια μεγαλύτερη απόσταση, αλλά τα όρια της σκέψης μας και των συναισθημάτων μας, αυτά είναι τα πιο δύσκολα. Αυτά είναι που θα μας μείνουν στο υπόλοιπο της ζωής μας και δεν θα μας τα «πάρει» η ηλικία μας. Είναι αυτά που θα μεταμορφωθούν σε εικονικά… όπλα όταν θα συναντήσουμε μια «καταιγίδα» μας.

Τι θα γινόταν εάν παρουσιάζαμε μια πιο δυναμική στάση απέναντι στην συγκεκριμένη κατάσταση; Εάν ξεπερνούσαμε τον οποιοδήποτε φόβο μας και βλέπαμε κατάματα αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε; Ίσως και να αντιμετωπίζαμε τον φόβο μας προσωποποιημένο, κατάματα.

Ο σεβασμός και η εκτίμηση προς τον εαυτό μας καλλιεργούνται στην παιδική μας ηλικία και ενδυναμώνονται με τις εμπειρίες μας. Δύσκολα αναδιαμορφώνονται μετέπειτα. Αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία δίνουν την απαιτούμενη αξία στον εαυτό μας, με αποτέλεσμα να οριοθετούμε αντίστοιχα και τα προσωπικά μας όρια, τι επιτρέπουμε και τι όχι.

Δεν χρειάζεται να πράξεις γρήγορα

Έτσι λοιπόν, ανάλογα με τη στάση μας προς τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, τους τρόπους διαχείρισης των ανθρώπων και τα όρια μας, χαρτογραφούμε άθελα μας αυτά που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και αυτά που δεν έχουμε σκεφτεί ότι μπορούμε. Όσο για το ποιοι φοβούνται να αντιμετωπίσουν κάτι στα όρια τους ή πέρα από αυτά;

  • Άνθρωποι νέοι, με ξεχωριστά ταλέντα και δυνατότητες ο καθένας, οι οποίοι θεωρούν ότι το να δουλεύουν για πολύ λίγα χρήματα είναι το μόνο παρόν και μέλλον που μπορεί να έχουν, με αποτέλεσμα να αισθάνονται εγκλωβισμένοι θεωρώντας δύσκολο να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση.
  • Γυναίκες με προσόντα αλλά χωρίς αυτοπεποίθηση, οι οποίες πιστεύουν οι ίδιες στον χειρότερο εαυτό τους, μη έχοντας κάποιον δίπλα τους να τις αναγνωρίσει.
  • Άνθρωποι με χρόνιους, σωματικούς πόνους σε κάθε τους κίνηση ή πόνους – δημιουργήματα της σκέψης τους.
  • Άνθρωποι σε «κατάσταση ύπνωσης».

Δεν χρειάζεται να πράξεις γρήγορα, χρειάζεται όμως να πράξεις! Η βελτίωση και η εξέλιξη δεν σταματάει. Μπορεί να γίνει με πιο αργά βήματα, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει, γιατί η μάχη είναι στο μυαλό!

*Ο Σταύρος Μπαρούτας είναι Leadership Expert και συγγραφέας, μέλος στο Chartered Management Institute της Αγγλίας και πιστοποιημένος από αυτό. Σήμερα είναι Διευθυντής Βόρειας Ελλάδας σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ενώ ανά τακτά διαστήματα διοργανώνει σεμινάρια με στόχο την προσωπική αλλά και επαγγελματική ανάπτυξη. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην προσωπική του σελίδα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Στο… κυνήγι της προσωπικής ευτυχίας. «Πώς θα καταλάβω ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή μου;»

Εαυτός και διάθεση: Τι κάνεις όταν πιέζεσαι στα επαγγελματικά, τα οικογενεικά και τα ερωτικά;

Πώς να είμαι ο εαυτός μου όταν οι γονείς μου τόσο αυστηροί;

Σχετικά άρθρα