Τι είναι η αυτοπροβολή; Πόσο σημαντική είναι για την ευεξία μας;

Τόσες συνήθειες, τόσα μοτίβα συμπεριφοράς και τόσοι μηχανισμοί αντίδρασης είναι «θαμμένα» στο ασυνείδητο μέρος του εαυτού μας.

Σύμφωνα με τη σύμβουλο ψυχική υγείας και συγγραφέα βιβλίων ευεξίας, Δρ. Τίκι Ντέιβις, είναι λες και όλα αυτά είναι σε ένα κεντρικό δωμάτιο ελέγχου και… σκηνοθετούν το πώς σκεφτόμαστε, το πώς νιώθουμε και το πώς αντιδρούμε.

Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Αν λοιπόν, θέλουμε να έχουμε την κυριότητα του εαυτού μας και να ελέγχουμε τα παραπάνω, πρέπει να «δούμε» τι συμβαίνει σε αυτό το… δωμάτιο και να αλλάξουμε, μάλλον, τον προγραμματισμό του, αν πλέον δεν μας βοηθά στη ζωή μας. Ένας τρόπος να μάθουμε τι συμβαίνει εκεί… μέσα, είναι η αυτοπροβολή.

«Φανταστείτε το σαν να στέκεσαι μπροστά από τον καθρέφτη, μόνο που τότε δεν μιλάμε για το σώμα μας μόνο αλλά σε αυτόν τον καθρέφτη γίνεται προβολή της ψυχής και του πνεύματος. Έτσι, θα αναλύσουμε αυτό που βλέπουμε ή νιώθουμε, όσο πιο αντικειμενικά γίνεται», σχολιάζει η Δρ. Τίκι Ντέιβις.

Σκοπός αυτής της «άσκησης» είναι να αποκτήσουμε καλύτερη και βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας για το πώς είναι οι σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας και η συμπεριφορά μας. «Είναι ξεκάθαρο πως είμαστε πολυάσχολα όντα που συχνά χάνουμε την προσοχή μας και για αυτό βρίσκουμε δύσκολη τη διαδικασία της αυτοπροβολής».

Με την αυτοπροβολή «βλέπεις» το ασυνείδητο

Η αυτοπροβολή απαιτείται ένα ήρεμο μυαλό που δεν «τρέχει» διαρκώς και για αυτό μερικοί αφιερώνουν λίγο χρόνο στην αρχή για έναν σύντομο διαλογισμό, με αρκετές βαθιές αναπνοές ή κάποια ρυθμική αναπνοή. Σκοπός να ηρεμήσουν τις σκέψεις τους. Άλλοι πάλι, αφήνονται εντελώς ελεύθεροι στη φαντασία τους.

Και φυσικά αυτή η διείσδυση στο ασυνείδητο μπορεί να είναι απατηλή. «Κάποιες φορές, μπορεί να αισθανθείτε πως προσπαθείτε να δαμάσετε μια άγρια θάλασσα. Οπότε μιλήστε στον εαυτό σας, αν αυτό σας βοηθά, και πιέστε τον με ερωτήσεις όπως γιατί φέρεσαι έτσι;, πώς να βοηθήσω εγώ σε αυτό; και τι θες να κάνω;».

«Και αν δεν πάρετε απάντηση, τότε δώστε του λίγο χρόνο. Μπορείτε, εξάλλου, να επαναλάβετε αυτό που κάνατε λίγο αργότερα, όταν θα νιώσετε εσείς έτοιμοι. Εμποδίστε όμως, τις σκέψεις σας που είναι έτοιμες να πέσουν πάνω σας σαν βόμβα και να σας εμποδίσουν από το να γνωρίσετε τον εαυτό σας».

Πώς πρέπει να γίνει η αυτοπροβολή για να είναι αποτελεσματική;

Μόλις νιώσετε έτοιμοι και ήρεμοι, επιλέξτε το θέμα με το οποίο θέλετε να ασχοληθείτε. Μπορεί να αφορά στο σώμα σας ή στο ψέμα που είπατε ή σε μια αποτυχία σας. Και ανασύρετε από τη μνήμη σας ένα σημαντικό γεγονός, σχετικό με το ζήτημά σας.

Τώρα είναι ώρα να αναρωτηθείτε: «Τι εντύπωση έχετε για εσάς όταν συγκεντρωθείτε στο θέμα που σας απασχολεί;», «Πώς σας κάνει να νιώθετε;» και «Τι σκέφτεστε;».  Όταν το μυαλό σας πλέον, ησυχάσει, δείτε μέσα σας και συνδεθείτε με το πιο έντονο σημείο στη συγκεκριμένη ανάμνηση. Τι νιώθετε; Τι σκέφτεστε; Τι κάνετε; «Και τώρα εμβαθύνετε λίγο παραπάνω: Γιατί νιώθετε, σκέφτεστε ή κάνετε έτσι;».

Αυτό το «γιατί» είναι που θα σας δώσει την απάντηση ή τις απαντήσεις που χρειάζεστε και μόλις το βρείτε, τότε θα επικοινωνήσετε πραγματικά με τον εαυτό σας. Χρησιμοποιήστε την αυτοπροβολή ως ένα εργαλείο για αλλαγή. «Και αν τυχόν νομίζετε πως φτιάξατε κάτι, αλλά το δυσάρεστο αίσθημα επανέρχεται, τότε δείτε μήπως κάτι παραλείψατε. Αλλά να θυμάστε: να είστε ήπιος με τον εαυτό σας», τονίζει η Ντέιβις.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νιώθεις ψυχικά αδύναμος; Ιδού μερικές… ασκήσεις για να αντιμετωπίσεις την καθημερινότητα!

«Ήταν μαμόθρεπτος και αυταρχικός! Πώς να κλείσω αυτό το κεφάλαιο στη ζωή μου;»

Πώς να ξεπεράσω τον ίδιο μου τον εαυτό; 4 κατηγορίες ατόμων που δεν θα το κάνουν ποτέ

Σχετικά άρθρα