Πώς η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητά μας; Από την κοινωνική απομόνωση, στη «νέα κανονικότητα»

Η πανδημία του κορωνοϊού και ο εγκλεισμός αποτελούν σημαντικούς ψυχoπιεστικούς παράγοντες. Για αυτό η ψυχική στήριξη συνιστά μια σημαντική παράμετρο της διαχείρισης της κρίσης, τώρα που φαίνεται η πανδημία στη χώρα μας να είναι υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχιατρικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Πατρών, Φίλιππο Γουρζή, εκτιμάται ότι «οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι αυτές που αντιμετωπίζουν ήδη τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, οι άνθρωποι που στερούνται του αναγκαίου κοινωνικού δικτύου στήριξης και βασανίζονται από την απομόνωση και φυσικά οι χρονίως (και ψυχικά) πάσχοντες».

Αναφορικά με την προσπάθεια καταγραφής των ψυχολογικών συνεπειών της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία, τονίζεται πως «η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας». Η απειλή της μόλυνσης με το νέο ιό και η ενδεχόμενη ασθένεια απασχολεί και φοβίζει τους πάντες. Ο εγκλεισμός συνιστά σημαντικό ψυχοπιεστικό παράγοντα, την ώρα που η επαγγελματική δραστηριότητα έχει για πολλούς κλάδους περιοριστεί ή και ανασταλεί πλήρως. Για αυτό και η ανησυχία για το παρόν και το μέλλον είναι διάχυτη.

Ποια είναι τα συμπτώματα που οδηγούν στην απόφαση για ψυχική στήριξη;

Απαντώντας ο κος Γουρζής στο ερώτημα αν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας πρέπει να προετοιμαστούν, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα σε τυχόν αυξημένες ανάγκες για ψυχική στήριξη, τονίζει: «Βλέπουμε καθημερινά το εθνικό σύστημα υγείας να απαντά θετικά στις προκλήσεις της πανδημίας. Η ψυχική στήριξη συνιστά μια σημαντική παράμετρο της διαχείρισης της κρίσης, τώρα που φαίνεται η πανδημία στη χώρα μας να είναι υπό έλεγχο. Για αυτόν τον λόγο προετοιμαζόμαστε».

Όσον αφορά στο ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν έναν πολίτη στην απόφαση να ζητήσει ψυχική στήριξη, ο καθηγητής συμβουλεύει: «Σε περίπτωση που συμπτώματα άγχους ή κακής διάθεσης, εσωτερικής ανησυχίας, εκρήξεις θυμού, ή προβλήματα με τον ύπνο ή και άλλα συμπτώματα μάς βασανίζουν και δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα με την καθημερινότητα μας, πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία ψυχικής υγείας, ψυχιάτρου ή και ψυχολόγου».

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι; Οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων ή κάτοικοι χωριών;

Το άγχος για το σήμερα, αλλά και το αύριο, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία. Από την άλλη, όσοι χρειάζονται βοήθεια και δεν τη ζητήσουν, «υπάρχει ο κίνδυνος της περαιτέρω επιδείνωσης των δυσκολιών τους και απόκτησης μιας χρόνιας κατάστασης, οπότε είναι ακόμα πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους».

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, αν δηλαδή μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων, σε σύγκριση με τους κατοίκους μικρότερων πόλεων και χωριών, ο καθηγητής σχολίασε στο ΑΠΕ το εξής: «Pαρότι δεν έχουμε ακόμα στοιχεία, μπορούμε να εικάσουμε πως οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων είναι πιο ευάλωτοι, εάν λάβουμε υπόψη τις δυσκολότερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν λόγω του εγκλεισμού τους σε διαμερίσματα, αλλά και των ίσως μεγαλύτερων δυσκολιών που έχουν λόγω της συρρίκνωσης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων».

Όσον αφορά στο αν οι όποιες συνέπειες μπορεί να είναι παροδικές ή μακροχρόνιες, εκτιμάται πως θα είναι μακροχρόνιες, με την οξεία φάση της πανδημίας να αφήνει πίσω της ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που θα επιβαρύνει πιθανότατα την ψυχική υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Δεν είμαι ευτυχισμένη…» Οι 2 ψυχολογικές και πιο χρήσιμες στρατηγικές για να αντέξεις στην καραντίνα!

Πώς θα διαφυλάξουμε την υγεία μας μετά την καραντίνα; Αναλυτικός οδηγός προστασίας!

Το… τέλος της χειραψίας λόγω κορωνοϊού. Δεν θα ακουμπήσουμε ξανά κανέναν;

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα