Διατροφή χωρίς γλουτένη; Αυτές τις τροφές μπορείς να καταναλώσεις άφοβα!

Μπορεί η διατροφή χωρίς γλουτένη να είναι απολαυστική; Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι εκείνοι που, δικαίως ή χωρίς λόγο, την έχουν αποβάλει από το καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Πρόκειται για μία πολυσυζητημένη πρωτεΐνη, στο όνομα της οποίας υπάρχει μεγάλη παραφιλολογία! Η γλουτένη είναι ένα συστατικό που βρίσκεται σε δημητριακά όπως στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και σε μικρότερο ποσοστό στη βρώμη.

Τι γίνεται αν η γλουτένη δεν διασπαστεί;

Φυσιολογικά διασπάται στο λεπτό έντερο. Αν, όμως δεν διασπαστεί (λόγω έλλειψης / μειωμένης δραστικότητας του ενζύμου διάσπασής της), τότε αρχίζει και βλάπτει τις εντερικές λάχνες, παρεμποδίζοντας την απορρόφηση πολύ σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτικό ένα διαιτολόγιο ελεύθερο γλουτένης;

Αποτέλεσμα είναι ο υποσιτισμός του ασθενή, η απώλεια σωματικού βάρους, η αναιμία κλπ. Αυτή η αυτοάνοση χρόνια διαταραχή του λεπτού εντέρου ονομάζεται «Kοιλιοκάκη», και είναι ο λόγος που τα άτομα με αυτή τη διαταραχή επιβάλλεται να καταναλώνουν τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης!

Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά 9 – 36 μηνών και σε ενήλικες 30 – 40 ετών. Υπάρχει, όμως, και μια δεύτερη μορφή διαταραχή γνωστή ως «Μη κοιλιακή ευαισθησία στη γλουτένη (NCGS)». Σε αυτή την περίπτωση και ενώ παρουσιάζεται ευαισθησία κατά την κατανάλωση γλουτένης, τα γαστρεντερολογικά συμπτώματα είναι ελαφρύτερα.

Πόσο εύκολο είναι να το καταφέρει κανείς αυτό;

Και στις δύο περιπτώσεις ένα διαιτολόγιο ελεύθερο γλουτένης βελτιώνει σημαντικά τη φλεγμονή και απαλλάσσει τον ασθενή από τα ανεπιθύμητα φουσκώματα. Η υιοθέτηση ενός διαιτολογίου «ελεύθερο γλουτένης» δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Απαιτεί ηρεμία, οργάνωση και όπως κάθε μεγάλη αλλαγή απαιτεί χρόνο για να εξοικειωθεί κάποιος μαζί της.

Ποιες τροφές δεν περιέχουν γλουτένη;

Ευτυχώς για τους «ασθενείς» η βιομηχανία έκανε το θαύμα της και πλέον κυκλοφορούν στην αγορά πληθώρα τροφίμων ελεύθερων γλουτένης. Ψωμί, φρυγανιές, κράκερς και μπισκότα είναι κάποια παραδείγματα τροφίμων τα οποία παράγονται από αλεύρι πατάτας, καλαμποκιού ή ρυζιού, είναι ασφαλή και ελεύθερα γλουτένης!

Και να σημειωθεί πως εκτός από την πατάτα, το καλαμπόκι και το ρύζι, τροφές χωρίς γλουτένη είναι και τα ρεβίθια, τα φιστίκια Αιγίνης, το κουνουπίδι, το τσένταρ και τα καρύδια.

Ενδεικτικά προϊόντα χωρίς γλουτένη που κυκλοφορούν στην αγορά είναι:

  • Ψωμί χωρίς γλουτένη: Αποτελεί ιδανική επιλογή για τοστ, sandwich ή και ως συνοδευτικό με το γεύμα σου.
  • Φρυγανιές χωρίς γλουτένη: Συνδυάζονται εύκολα με μέλι / μαρμελάδα / ταχίνι /τυρί όλες τις ώρες της ημέρας.
  • Μπισκότα χωρίς γλουτένη με πορτοκάλι / κακάο: Για τους λάτρεις της γλυκιάς γεύσης η επιλογή αυτή αποτελεί καλή λύση ως ενδιάμεσο σνακ. Συνδύασε τα με ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή με κάποιο ημίπαχο γαλακτοκομικό προϊόν.
  • Κράκερς χωρίς γλουτένη: Εύκολη και παράλληλα ελαφριά επιλογή για όλες τις ώρες. Κατάλληλα προς κατανάλωση και για εκείνους που προσέχουν το σωματικό τους βάρος. Ταιριάζουν εξαιρετικά με τυρί, σως αβοκάντου, αυγό, ακόμα και με ταχίνι ή με κάποιο φρούτο εποχής.

Σολωμού Ελένη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Διευθύντρια Διαιτολογικής Μονάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ληξούρι – Κεφαλονιά
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είναι όλα τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη ασφαλή για ασθενείς με κοιλιοκάκη;

Δίαιτα χωρίς γλουτένη για απώλεια βάρους; Μήπως να το ξανασκεφτείτε;

Σχετικά άρθρα