Ποιες είναι οι επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχολογία μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να επαναφέρουμε την ευτυχία μας;

Γράφει ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής, Ιωάννης Νίκου

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός η παρέλευση ενός έτους από την έναρξη της τρέχουσας πανδημίας. Δυστυχώς η παρατεταμένη και όχι πια πρωτόγνωρη κατάσταση έχει αφήσει ψυχολογικές «ουλές». Παρόλο που τα απαιτούμενα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας είναι σε μεγάλο ποσοστό γνωστά και οι Έλληνες πολίτες έχουν την εμπειρία τους, εντούτοις οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η διαχείριση του εαυτού μας σε σχέση με την επιβεβλημένη και συνεχόμενη προσαρμογή και αφομοίωση των υποχρεώσεων μας έχει επιφέρει σημαντική ψυχολογική φόρτιση.

Φόρτιση η οποία δεν είναι εύκολο να εκτονωθεί αν λάβουμε υπόψη μας το ότι οι περισσότεροι γνωστοί τρόποι διασκέδασης, δεν μπορούν να εφαρμοστούν λόγω αποφυγής συνωστισμού τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους. Με άλλα λόγια, η γνωστή σε όλους μας έκφραση «να κανονίσουμε να βρεθούμε και να πάμε……» πλέον λειτουργεί ως μια καλή και γλυκιά ανάμνηση του παρελθόντος.

Από την άλλη μεριά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως σε κάθε κρίση (οικονομική ή υγειονομική) κρύβεται και μια ή περισσότερες ευκαιρίες. Συγκεκριμένα, η αναγκαστική παραμονή μας εντός σπιτιού και η αναγκαστική διαχείριση του εαυτού μας μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο ζωής φαίνεται πως έχει συμβάλλει στην εσωτερική συζήτηση με τον εαυτό μας και στην εκ νέου αξιολόγηση των επιθυμιών μας. Φαίνεται λοιπόν πως αυτού του τύπου η διεργασία έχει κατευθύνει πολλούς ανθρώπους στην αναζήτηση της ψυχαγωγίας.

Τι είναι όμως η «Ψυχαγωγία»

Αρχικά, η λέξη “ψυχαγωγία” προέρχεται από τις λέξεις “ψυχή” και “άγω”, που σημαίνει οδηγώ. Ουσιαστικά, η ετυμολογία της λέξης μας δίνει και την έννοιά της. Η ψυχαγωγία έχει να κάνει με την τέρψη και την βαθιά ικανοποίηση της ψυχής μέσω πνευματικών δραστηριοτήτων. Αυτό για κάποιους ίσως συμβαίνει με την ανάγνωση βιβλίων. Ή με κάποιες καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως το γράψιμο, η ζωγραφική. Ή η μουσική ή ο χορός, με την παρακολούθηση ενός θεατρικού έργου. Ή ακόμα και με περιπάτους στη φύση.

Όλες αυτές, καθώς και ορισμένες άλλες, είναι δραστηριότητες που βοηθούν τον άνθρωπο να έρθει σε επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο, να ηρεμήσει και ουσιαστικά να θεραπευτεί εσωτερικά. Επίσης, οποιοδήποτε μέσο ψυχαγωγίας μπορεί αυτόματα να ανεβάσει και τη διάθεσή μας, καθώς όταν ικανοποιούμε τα βαθύτερα “θέλω” μας και συμμετέχουμε πνευματικά σε μια δραστηριότητα, καταφέρνουμε να εκφράσουμε τις θετικές μας πλευρές και να λάβουμε ευχαρίστηση.

Ακόμη, η ψυχαγωγία μπορεί να προσφέρει κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας ή της ανάρρωσης από αυτήν, πολλά θετικά και καθοριστικά στοιχεία για την έκβαση τους. Το γέλιο, η μουσική, ο χορός είναι τομείς που ανήκουν στη σφαίρα της ψυχαγωγίας και βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων ή χρόνιων παθήσεων. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που υπάρχουν, κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου η εφαρμογή της ψυχαγωγίας ως μέσο θεραπείας ευωδούσε.

Ουσιαστικά, πάρα πολλοί επιστήμονες και ιατροί συμφωνούν πλέον ότι η εισαγωγή της ποιοτικής ψυχαγωγίας στη ζωή μας: 

Μειώνει το άγχος.

Ανεβάζει τη σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνος για τον ποιοτικό ύπνο, τη μνήμη και την καλή διάθεση και ευτυχία.

Αυξάνει τις ικανότητές μας να αντέχουμε τις αντιξοότητες.

Αυξάνει την ενέργειά μας.

Βελτιώνει την συναισθηματική μας επαφή με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Βοηθάει στο να αποκτήσουμε καλύτερη υγεία.

Προλαμβάνει ασθένειες όπως ψυχικές διαταραχές, διαβήτη, καρδιοπάθειες και φλεγμονές.

Συνοψίζοντας, θέλω να τονίσω ότι η ευτυχία ενός ανθρώπου εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από το πώς λειτουργεί σε καθημερινή βάση, αλλά φυσικά και από το πόσο ικανοποιεί την ψυχή του. Το να γελάμε συστηματικά και να λαμβάνουμε μέρος σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες οι οποίες μας κάνουν να εκφραζόμαστε, να δημιουργούμε, να νιώθουμε μέλη μιας ομάδας και να ενεργοποιούμαστε είναι το ζητούμενο ώστε να είμαστε πιο ήρεμοι και να σκεφτόμαστε πιο χαλαρά.

Τα μέσα διασκέδασης μπορεί να ανακουφίζουν προσωρινά τον πόνο, αλλά δεν προσφέρουν ουσιαστική θεραπεία στην ψυχή.

Πριν κάτσουμε, λοιπόν, ξανά μπροστά την τηλεόραση, ας σκεφτούμε  το πόσο διαφορετικά μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας ώστε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι.

Ιωάννης Νίκου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Μέλος BACP

Ευρυδάμαντος 33, 11745 Αθήνα

Τηλ : 2130 456530

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Κορωνοϊός: Πως η μεγάλη οικονομική πίεση επηρεάζει την ψυχολογία μας;

Είμαι 45 ετών, μητέρα ενός κοριτσιού 10 ετών και πριν λίγες μέρες έχασα τον σύζυγό μου μετά από μάχη με τον κορωνοϊό

 

Σχετικά άρθρα