Συναισθηματική-πείνα:-Ποια-είναι-τα-αίτια-και-πώς-να-την-αντιμετωπίσετε

Συναισθηματική πείνα: Ποια είναι τα αίτια και πώς να την αντιμετωπίσετε

Δεν καταναλώνουμε πάντοτε φαγητό για να καλύψουμε τις βασικές και πρωταρχικές ανάγκες της επιβίωσης μας. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στην τροφή για να ανακουφιστούν από το άγχος και τα αρνητικά τους συναισθήματα ή απλώς επιβραβεύουν τον εαυτό τους μέσω αυτού.

Μήπως, τελικά, είστε κι εσείς θύμα της συναισθηματικής πείνας;

Τι είναι;

Η συναισθηματική πείνα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο χρησιμοποιεί το φαγητό για να καλύψει τις συναισθηματικές του ανάγκες. Δυστυχώς, όμως, τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο. Στη συνέχεια η κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο, καθώς δημιουργούνται αισθήματα ενοχής για την κατανάλωση κάποιου συγκεκριμένου γεύματος.

Ο κύκλος της συναισθηματικής πείνας

 • Κάτι συμβαίνει και προκαλεί αναστάτωση
 • Αισθάνεστε έντονο αίσθημα για κατανάλωση φαγητού
 • Τρώτε περισσότερο από ότι θα έπρεπε
 • Αισθάνεστε ενοχές που καταναλώσετε τη συγκεκριμένη τροφή

Διαφορές συναισθηματικής και φυσιολογικής πείνας

Αξίζει να αναφερθεί πως η συναισθηματική πείνα έρχεται ξαφνικά κι όχι σταδιακά, όπως η φυσιολογική, δηλαδή σε μια απροσδόκητη στιγμή που ενδέχεται να έχει προηγηθεί κάποιο περιστατικό που προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στο άτομο. Παράλληλα, δημιουργείται έντονη διάθεση για περίεργους συνδυασμούς τροφίμων, αλλά και συγκεκριμένες ομάδες τροφών.

Ακόμη, πρόκειται για μια εγκεφαλική κατάσταση, καθώς το άτομο δεν αισθάνεται πραγματική πείνα, αλλά πολύ έντονη λιγούρα, κατά κύριο λόγο για junk food που πρέπει να ικανοποιηθεί ευθύς αμέσως.

Αίτια

 • Άγχος
 • Συναισθηματικό κενό
 • Ανθυγιεινές συνήθειες που υιοθέτησε το άτομο κατά την παιδική ηλικία
 • Έντονη επίδραση από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον
 • Αίσθηση μοναξιάς ή κατάθλιψη
 • Πολύ έντονη κόπωση

Τρόποι αντιμετώπισης

 • Εντάξτε την άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Επιλέξτε το είδος που σας αρέσει και σας ταιριάζει και προσπαθήστε να γυμνάζεστε όσες περισσότερες φορές την εβδομάδα μπορείτε.

 

 • Δοκιμάστε τον διαλογισμό. Συγκεκριμένες έρευνες κατέδειξαν πως ο διαλογισμός μπορεί να περιορίσει τις διατροφικές διαταραχές. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας, τις επιθυμίες σας και τις πραγματικές ανάγκες του.

 

 • Καταγράψτε τις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες. Γράψτε σε ένα μικρό τετράδιο το τι έχετε καταναλώσει μέσα στην ημέρα και προσπαθήστε να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές, αν το διαιτολόγιο σας δεν περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά και θρεπτικά συστατικά.

 

 • Απευθυνθείτε σε έναν Διατροφολόγο και μοιραστείτε τα συναισθήματα που σας κατακλύζουν με τους οικείους σας.

 

 • Συνομιλήστε με τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να κατανοήσετε την ψυχολογική σας κατάσταση για να την αποδεχθείτε. 

 

 • Κοιμηθείτε επαρκείς ώρες.

 

 • Μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα, αλλά και την ενυδάτωση του οργανισμού σας καταναλώνοντας όσο περισσότερο νερό μπορείτε.

Εν τέλει, η συναισθηματική πείνα είναι ένα συχνό φαινόμενο της εποχής μας, το οποίο, όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την απαραίτητη βοήθεια και συμβολή ενός Διατροφολόγου, αλλά πάνω από όλα με την θέληση του ίδιου του ατόμου να την καταπολεμήσει. 

Μην φοβηθείτε ποτέ να εκφράσετε τα συναισθήματα σας. Αποδεχθείτε ακόμα και τα πιο “σκοτεινά” κομμάτια του εαυτού σας και αγκαλιάστε τα με τρυφερότητα και κατανόηση. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να εξελιχθείτε και να βελτιωθείτε όσο περισσότερο μπορείτε.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πραγματική vs συναισθηματική πείνα. Μάθε πώς θα τις ξεχωρίζεις!

Σωματική ή συναισθηματική πείνα; 5 λόγοι που τρώμε ενώ δεν πεινάμε όταν μένουμε σπίτι!

Συναισθηματική πείνα: Πώς θα σταματήσεις να ξεσπάς στο φαγητό;

Πηγές

https://www.helpguide.org/articles/diets/emotional-eating.htm

https://www.healthline.com/health/emotional-eating#How-to-stop-emotional-eating

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/weight-loss/art-20047342

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X