“Είμαι αρρωστοφοβικός, νομίζω ότι συνέχεια πάσχω από κάτι και πνίγομαι στο άγχος μου” Τι να κάνω;

“Καλησπέρα σας, είμαι 26 χρονών και νομίζω πως πάσχω από διαταραχή άγχους ασθένειας. Από παλαιότερα το είχα, απλά τώρα με τον κορωνοϊό, νομίζω βρήκε πρόσφορο έδαφος και εκδηλώθηκε παραπάνω. Η δουλειά μου είναι από το σπίτι, μένω με την κοπέλα μου η οποία και εκείνη φοβάται αλλά όχι στον ίδιο βαθμο που να πιστεύει ότι έχει κάποιο σύμπτωμα σαν εμένα. Δεν εκτίθεμαι σε άλλους ανθρώπους πχ οικογένεια, φίλους, γιατί φοβάμαι. Όταν συμβεί μετά έχω άγχος μήπως έχω κολλήσει κάτι και οι σκέψεις δεν σταματούν, παίζουν σαν λούπα στο μυαλό μου. Πράγμα που έχει αρχίσει να με κουράζει και να μην με αφήνει να χαλαρώσω.

Το τελευταίο διάστημα το ίδιο συμβαίνει και με άλλες αρρώστιες που μπορεί να έπαθε ένας φίλος. Νομίζω ότι έχω τα συμπτώματα, πιάνω διάφορα μέρη του σώματος μου που νομίζω ότι πάσχουν και δεν μπορώ να ηρεμήσω. Όλα έφτιαξαν όταν ανακάλυψα το όνομα αυτού που έχω και αμέσως τα συμπτώματα έφυγαν, γιατί κατάλαβα ότι είναι παιχνίδι του μυαλού και δεν πρόκειται να πάθω κάτι στα αλήθεια. Το θέμα απλά είναι ότι πλέον τρέμω στην ιδέα να ακούσω κάτι σε ασθένεια που θα με ταράξει και δεν ξέρω τι να κάνω. Όσο για τον κορωνοϊό ανυπομονώ να κάνω το εμβόλιο γιατί δεν μπορώ να αγχώνομαι συνέχεια ότι έχω κάτι, όποτε βλέπω κάποιον άλλον. Εννοείται φοράω μάσκα και κρατάω αποστάσεις αλλά και πάλι φοβάμαι. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Μαριλένα Γραμματικοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Αγαπητέ αναγνώστη,

Σας ευχαριστούμε για το ερώτημά σας. Η αλήθεια είναι πως η πανδημία έχει αυξήσει τα επίπεδα του άγχους ποικιλοτρόπως σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ψυχοσωματικά συμπτώματα και ανησυχητικές σκέψεις γύρω από την υγεία. Η κατάσταση που περιγράφετε ακούγεται αρκετά δύσφορη για εσάς στο πώς βιώνετε το άγχος, και φαίνεται να καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς σας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι το άγχος δημιουργεί φαύλους κύκλους, φέρνοντας στην αρχή κάποιες σκέψεις ανησυχίας που με τη σειρά τους ενισχύουν το αίσθημα του φόβου, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε συμπεριφορές «τσεκαρίσματος» στο σώμα μας, για να δούμε αν κάτι από αυτά που έχουμε στο μυαλό μας είναι αλήθεια. Ενώ βραχυπρόθεσμα το άγχος μειώνεται μέσα από αυτή τη διαδικασία, η ανακούφιση δεν κρατάει για πολύ. Συνεπώς αργότερα πρέπει να επαναλάβουμε τον έλεγχο στο σώμα μας για να πάρουμε πάλι την επιβεβαίωση ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι να ζει ένας άνθρωπος έτσι, ειδικά σε περιόδους όπου λόγω του ευρύτερου στρες, οι σκέψεις θα γίνονται όλο και περισσότερες. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αντιληφθούμε τη διαφορά του λογικού και του παράλογου άγχους, πιστεύοντας πως αυτό που σκεφτόμαστε θα γίνει πραγματικότητα. Είναι σημαντικό εδώ να τονίσουμε ότι οι σκέψεις είναι απλά σκέψεις που εμείς παράγουμε, και δεν μπορούν να προβλέψουν το μέλλον, ούτε να μας προειδοποιήσουν για ένα θέμα υγείας που πιθανότατα έχουμε ειδικά αν οι εξετάσεις που έχουμε κάνει πιστοποιούν ότι η υγεία μας είναι καλή. Το άγχος σε ένα μεγάλο βαθμό έχει κληρονομικό παράγοντα, οπότε και η γενικότερη ευαλωτότητα της οικογένειας στην οποία έχουμε μεγαλώσει και με τα ερεθίσματα που έχουμε πάρει, κατέχει σημαντικό ρόλο στο πόσο ανθεκτικοί είμαστε σε αυτό στην ενήλικη ζωή μας. Σίγουρα η αναζήτηση λοιπόν ενός ψυχολόγου με εμπειρία σε αγχώδεις διαταραχές θα σας βοηθούσε μέσω της εξατομικευμένης προσέγγισης να ανακαλύψετε τρόπους και δεξιότητες για την καλύτερη διαχείριση του άγχους και όποιων άλλων δυσκολιών αντιμετωπίζετε.

Μαριλένα Γραμματικοπούλου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (CBT)
Ιδιωτικό γραφείο: Χρυσοστόμου Σμύρνης 16, Αιγάλεω
Τηλ: 2111194381

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Αρρωστοφοβία: 4 βασικά βήματα για να την αντιμετωπίσετε

Αρρωστοφοβία: Με πονάει κάτι και φοβάμαι ότι θα πεθάνω…

Άγχος για την υγεία: Μήπως η αρρωστοφοβία σας καταστρέφει τη ζωή;

Αντιμετωπίζεται με χάπια η αρρωστοφοβία;

Σχετικά άρθρα