Νιώθω ότι ο κολλητός μου απομακρύνεται. Πως μπορώ να του πω ότι με ενοχλεί η συμπεριφορά του;

Μένω στο εξωτερικό και έχω έναν πολύ καλό φίλο εδώ και 22 χρόνια. Πέρσι τον Οκτώβριο έχασε τη μητέρα του και είναι γενικα νευρικός, αλλά δεν έχω πρόβλημα, δείχνω κατανόηση για ευνόητους λόγους. Καταλαβαίνω τι έχει περάσει, έχασα και εγώ τον πατέρα μου πριν από 3 χρόνια και ξέρω πως νιώθει. Τους τελευταίους μήνες όμως έχω προσέξεις κάτι που δεν συνέβαινε πριν. Έχω προσέξει πως όταν τον παίρνω τηλέφωνο και τον παίρνει κάποιος άλλος την ίδια στιγμή, μου λέει “κοίτα με παίρνουν πρέπει να κλείσουμε”. Γίνεται σχεδόν κάθε φορά που μιλάμε και να γίνει μια δύο φορές κανένα πρόβλημα. Και εγώ τον έχω πάρει τηλέφωνο και η γραμμή είναι κατειλημμένη, αλλά δεν λέει στον άλλον “κοίτα με παίρνουν”. Ούτε κανένας άλλος μου έχει κάνει κάτι τέτοιο. Προσωπικά δεν το θεωρώ σωστό, δεν του το έχω πει ευθέως αλλά με υπαινιγμούς και δεν δείχνει να καταλαβαίνει. Θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας και θα το εκτιμήσω πολύ εάν μου απαντήσετε.

Γράφει η Ψυχολόγος, Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Η έλλειψη επικοινωνίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που οι φίλοι τσακώνονται και μερικές φορές τερματίζουν τη φιλία τους. Τα πράγματα που δεν είναι μεγάλη υπόθεση αρχικά, γίνονται μεγάλο πρόβλημα απλώς και μόνο επειδή ένα άτομο δεν επικοινωνούσε σωστά με κάποιον άλλο και διογκώνονται με αυτό τον τρόπο όλα.

Είναι σημαντική η ειλικρινής και αυθόρμητη έκφραση των όσων ενοχλούν σε μια σχέση.

Βασικές δεξιότητες στην επικοινωνία είναι η ενεργή ακρόαση. Όταν δεν εκφράζεται αυτό που πραγματικά ενοχλεί, αλλά μπορεί να αποκρύπτεται ή να εκφράζεται πλαγίως, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και να πληγώνονται τα συναισθήματα.

Εάν υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν συνεχώς προβλήματα μεταξύ εσάς και του φίλου, αλλάξτε τον τρόπο επικοινωνίας. Μπορούμε να συνηθίσουμε πολύ να χρησιμοποιούμε email ή Facebook, για παράδειγμα, αντί να σηκώνουμε το τηλέφωνο και να αφήνουμε ένα μήνυμα. Εάν η μέθοδος επικοινωνίας που χρησιμοποιείτε δεν λειτουργεί, ακολουθήστε μια διαφορετική. 

Είναι απαραίτητη η διεκδικητικότητα και αυτό σημαίνει να εκφράζεστε με σιγουριά και στοχευμένα χωρίς υπεραναλύσεις ή υποθέσεις. Εστιάστε μόνο σε αυτό που πραγματικά βιώνετε. Αυτό σημαίνει ότι αντί να περιμένετε να δημιουργηθεί ένα ζήτημα, το αντιμετωπίζετε αμέσως. 

Το να είσαι διεκδικητικός σημαίνει ότι όταν οι φίλοι ξεπερνούν τα όριά τους, τα διορθώνεις με αγάπη και σεβασμό. Αυτό σας βοηθά να κρατήσετε τα επιχειρήματα σας και επιτρέπει να αποφύγετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που μπορούν να δημιουργηθούν σε μια φιλία με την πάροδο του χρόνου.

Αν υπάρχει έντονος θυμός, είναι προτιμότερο να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να ηρεμήσει λίγο και να σκεφτεί τι ακριβώς νιώθετε, χωρίς να αναφέρετε πράγματα που δεν εννοείτε λόγω της έντασης. 

 Βεβαιωθείτε ότι όλη η επικοινωνία σας έχει ένα νόημα και κοινό στόχο: να βελτιώσετε τη φιλία σας. Αν λέτε ή κάνετε πράγματα που δεν ωφελούν τη φιλία, ίσως είναι καλή ιδέα να συζητήσετε ανοιχτά τι θα βοηθούσε μεταξύ σας. Η φιλία να είναι ένα ασφαλές μέρος, όπου και οι δύο νιώθετε άνετα λέγοντας αυτό που έχετε να πείτε χωρίς να ανησυχείτε μήπως κριθείτε ή παρεξηγηθείτε.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

BSc Ψυχολόγος, MSc , CAT Ψυχοθεραπεύτρια

www.alexandrapavletsi.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Είμασταν φίλες από το Λύκειο και πλέον δεν μιλάμε. Πως να επαναφέρω τη φιλία μας όταν πλέον δε νοιάζεται πραγματικά για εμένα;

Ποια τα οφέλη μιας καλής φιλίας;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα