Ξαφνικά ο σύντροφος μου ολοκληρώνει πολύ γρήγορα στο σεξ. Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να του εκφράσω τον προβληματισμό μου;

Καλησπέρα σας, είμαι 28 ετών και έχω ένα πρόβλημα με τον σύντροφο μου. Το τελευταίο διάστημα παρατηρώ ότι τελειώνει πολύ γρήγορα σε σχέση με παλαιότερα και δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει. Θέλω να του το συζητήσω μαζί του απλά για να μην τον φέρω σε δύσκολη θέση, θέλω να ρωτήσω ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος και η πιθανή αιτία που μπορεί να φταίει. Μήπως φταίει το άγχος της δουλειάς; Μήπως δεν με θέλει και βιάζεται; Αναμένω την απάντηση σας. Ευχαριστώ!

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Δρ. Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος και Διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Αγαπητή φίλη, 

Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψυχολογικά και μαθησιακά. Αντίθετα, τα οργανικά αίτια είναι εξαιρετικά σπάνια, χωρίς όμως να μπορούμε να τα αποκλείσουμε μέσα από ένα mail.

Τα ψυχολογικά αίτια σχετίζονται με θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, άγχους, επαγγελματικής καταπίεσης κλπ. 

Τα μαθησιακά αίτια σχετίζονται με το γεγονός ότι ο εφηβικός αυνανισμός είναι μια διαδικασία γρήγορη και κρυφή. Με αυτό τον τρόπο ο νεαρός άνδρας μαθαίνει να εκσπερματίζει όσο γίνεται πιο γρήγορα. 

Αν από τις πρώτες επαφές δεν γίνει προσπάθεια ελέγχου του αντανακλαστικού της εκσπερμάτισης είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο νεαρός άνδρας θα αποκτήσει μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης.

Με βάση αυτή τη λογική το φαινόμενο της πρόωρης εκσπερμάτισης ξεκινάει από την αρχή της σεξουαλικής ζωής.

Η εικόνα αυτή μπορεί να βελτιωθεί ή να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Έτσι λοιπόν μπορεί να δίνεται τελικά η εντύπωση ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση ξεκινάει από το χρόνο επιδείνωσης της. Ενδεχομένως κάτι τέτοιο να συμβαίνει και στη δική σας περίπτωση.

Αν το φαινόμενο πράγματι δεν προϋπήρχε τότε η ψυχολογική αιτιολογία είναι πολύ πιθανή και σχετίζεται με θέματα της τελευταίας περιόδου.

Ένα σεξουαλικό πρόβλημα αφορά και τους δύο συντρόφους γιατί είναι μαζί στη σχέση μαζί και στη σεξουαλική επαφή. Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν και άλλα θέματα που δεν συζητάτε μέσα στη σχέση, αποφεύγοντας το να έρθει κάποιος από τους δυο σε δύσκολη θέση ή να στεναχωρηθεί. Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική για ένα ζευγάρι και η καλή επικοινωνία βοηθά και στην καλή σεξουαλική ζωή. Επίσης στην αρχή του μηνύματος σας αναφέρετε πρόβλημα με το σύντροφο σας και όχι με τη σεξουαλική σας ζωή. Ίσως η σχέση σας αυτή τη περίοδο να περνάει σε κάποια φάση δοκιμασίας η οποία καθρεφτίζεται και στη σεξουαλική σας ζωή και για αυτό αισθάνεστε απόρριψη. Θεωρώ ότι η σκέψη σας να μην σας θέλει με κριτήριο την πρόωρη εκσπερμάτιση δεν είναι καθόλου πιθανή. 

Είναι θετικό το γεγονός ότι αναζητήσατε βοήθεια ειδικού που ενδεχομένως να είναι και το πρώτο βήμα αποκατάστασης. 

Θα σας πρότεινα να το συζητήσετε με το σύντροφο σας, εκφράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας μαζί με το ενδιαφέρον σας και μαζί να αποφασίσετε για το επόμενο βήμα. 

 

Ζήσης Παπαθανασίου 

Επίκουρος καθηγητής γυναικολογίας – Σεξολόγος 

Διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου 

mail: [email protected] 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πρόωρη εκσπερμάτωση: «Από το άγχος μου τελειώνω πολύ γρήγορα. Τι να κάνω»;

Πρόωρη εκσπερμάτωση: «Τι να κάνω για μην τελειώνω γρήγορα στο σεξ»;

Σχετικά άρθρα