Αλμυρή τάρτα με ντοματίνια, θυμάρι, μπέικον και γάλα σόγιας: Αποτοξινωτική συνταγή για διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά, πλούσια σε ωμέγα- 3

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 50 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 100 γρ. αλεύρι απλό
  • 85 γρ. φυτική μαργαρίνη

Για τη γέμιση

  • 150 γραμμάρια ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 χοντροκομμένα μπέικον άκαπνο, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
  • 150 γρ. φυσικό γιαούρτι 100%, χωρίς γαλακτοκομικά
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 1 κ.σ. λάδι
  • 4 κ.σ. γάλα σόγιας
  • φύλλα από 3 κλωνάρια θυμάρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 στον αέρα
  2. Βάζετε τα αλεύρια σε ένα μπολ μαζί με την μαργαρίνη και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα μείγμα που να μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά
  3. Ρίχνετε 4- 5 κουταλάκια νερό για να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη
  4. Έπειτα την απλώνετε σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20 εκ. αφού την αλευρώσετε και ανοίγετε με τα δάχτυλά σας μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια
  5. Καλύπτετε την ζύμη με λαδόκολλα και ρίχνετε από πάνω ξερά φασόλια για να κάτσει η ζύμη και ψήνετε για 5 λεπτά
  6. Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο το αφήνετε να κρυώσει
  7. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το μπέικον με το κρεμμύδι μέχρι να ροδίζουν
  8. Σε άλλο μπολ ανακατεύετε το γάλα, το γιαούρτι σόγιας, το αυγό και τα φύλλα θυμαριού
  9. Στο μεταξύ μόλις τελειώσετε αυτά βάζετε το κρεμμύδι και το μπέικον στην ζύμη που κρύωσε και από πάνω ρίχνετε το μείγμα με το γάλα και το γιαούρτι, αν θέλετε γαρνίρετε και με λίγο επιπλέον θυμάρι και ψήνετε για περίπου μισή ώρα μέχρι να πήξει η τάρτα

Σερβίρετε και απολαμβάνετε!

Οφέλη

Η τάρτα αυτή είναι μία πολύ γευστική συνταγή για μεγάλους, αλλά και παιδιά αφού μπορεί να αντικαταστήσει τα γλυκά με μία πιο υγιεινή επιλογή. Ενδείκνυται δε, και για τους ανθρώπους που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά λόγω αλλεργίας ή ειδικής δίαιτας. Δεν περιέχει κανένα γαλακτοκομικό στοιχείο καθώς το γιαούρτι είναι ειδικά επεξεργασμένο και αντί για βούτυρο περιέχει μαργαρίνη.

Μία διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει την αποφυγή όλων ή μερικών εξ αυτών όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και το παγωτό. Εν αντιθέσει, με την χορτοφαγική διατροφή περιλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα είδη ζωικής προέλευσης.

Τα οφέλη της περιλαμβάνουν την γαστρεντερική ανακούφιση, την καθαρότητα του βλέμματος, τον περιορισμό ορισμένων μορφών καρκίνου, την μείωση των φλεγμονών, ενώ σύμφωνα με την WWF προστατεύεται το περιβάλλον λόγω του περιορισμού των εκπομπών αερίων από τις μονάδες γαλακτοπαραγωγής.

Θερμιδικό αποτύπωμα

Η συνταγή είναι για 6 με 8 μερίδες. Το κάθε κομμάτι περιέχει 302 θερμίδες, 21 γρ. λιπαρά -εκ των οποίων τα 4 κορεσμένα- 21 γρ. υδατανθράκων, 9 γρ. φυτικών ινών και μόλις 0,49 γρ. αλατιού. Τα οφέλη είναι πολλά όχι μόνο από τον τύπο διατροφής στην οποία η συνταγή κατατάσσεται -χωρίς γαλακτοκομικά- αλλά και από τα συστατικά που περιέχει.

Τομάτα

Η τομάτα είναι ένα αμφιλεγόμενο λαχανικό το οποίο πολλές φορές κατατάσσεται και στην κατηγορία των φρούτων και προέρχεται από τη νότια Αμερική. Είναι η κύρια πηγή του αντιοξειδωτικού λυκοπένιου (που της χαρίζει και το κόκκινο χρώμα της) το οποίο συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Περιέχει βιταμίνη C που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την μείωση των τοξινών του οργανισμού, κάλιο, βιταμίνη Κ1 και βιταμίνη Β9 απαραίτητη για την παραγωγή και λειτουργία των κυττάρων, ειδικά για τις έγκυες. Επίσης, είναι πλούσια σε άλλες φυτικές ενώσεις, όπως η β-καροτίνη, το χλωρογενικό οξύ και η ναρινγκενίνη.

Με όλα αυτά τα συστατικά λειτουργεί αποτρεπτικά για τις καρδιακές ασθένειες και προστατεύει η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης. Σημαντική είναι η δράση της και κατά του καρκίνου, αφού έρευνες έχουν αποδείξει πως το λυκοπένιο και η καροτίνη έχουν ισχυρή επίδραση εναντίον αυτού και προστατεύουν ειδικά από τον καρκίνο του μαστού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το δέρμα διότι προστατεύουν από το κάψιμο του ήλιου και το προμηθεύουν με μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Επίσης, προλαμβάνουν τις ρυτίδες.

Γάλα σόγιας

Το γάλα σόγιας είναι το κύριο υποκατάστατο του κλασικού γάλακτος. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και B, κάλιο, ασβέστιο, ρετινόλη, χολίνη και φολικό οξύ. Τώρα πια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και βρίσκεται στα σουπερμάρκετ στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων αλλά και σε πολλά εστιατόρια.

Οι μορφές βιταμίνης Β που περιέχονται στο γάλα σόγιας βοηθούν το σώμα να διατηρήσει τα νευρικά του κύτταρα και το DNA. Επίσης, συμβάλλουν στην αποφυγή ορισμένων μορφών αναιμίας αποτρέποντας την κόπωση.

Είναι υψηλό σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης που υποστηρίζει τους υγιούς μύες και τα όργανα. Είναι πλούσιο σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα υγιεινά λιπαρά που το σώμα δεν μπορεί να σχηματίσει μόνο του. Εκείνα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

Όσον αφορά την καρδιά, το γάλα σόγιας περιέχει ισοφλαβόνες, μία κατηγορία χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως «φυτοοιστρογόνα». Αυτές δρουν στο σώμα σαν μία αδύνατη μορφή οιστρογόνων. Έτσι, μελέτες έχουν δείξει πως δύνανται να βοηθήσουν στον περιορισμό των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις.

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ένα από τα πιο γνωστά μυρωδικά της Ελληνικής φύσης που είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο στις χώρες της Μεσογείου. Έχει πάνω από 400 υποείδη και οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν κατά την ταρίχευση, ενώ οι Αρχαίοι Έλληνες ως θυμίαμα.

Διαθέτει μία μακρά λίστα φαρμακευτικών ιδιοτήτων στην οποία περιλαμβάνονται:

  • Η καταπολέμηση της ακμής
  • Η μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Η ανακούφιση του βήχα
  • Η ενίσχυση της ανοσίας
  • Η απολύμανση
  • Η απώθηση παρασίτων
  • Η αρωματοθεραπεία
  • Η τόνωση της διάθεσης
  • Οι μαγειρικές χρήσεις
  • Η πρόληψη των βακτηριακών λοιμώξεων
  • Η πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου

Η αντιβακτηριδιακή του δράση βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής και το περιορισμό των νέων σπυριών στο δέρμα. Επιπλέον, μία μελέτη του 2014 διαπίστωσε πως ένα εκχύλισμα θυμαριού μειώνει την ταχυπαλμία και την αρτηριακή πίεση. Συγχρόνως, είναι σε θέση να μειώσει την χοληστερόλη.

Προσφέρει ισχυρή ανοσία και είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α και C, ο χαλκός, ο σίδηρος και το μαγγάνιο. Το αιθέριο έλαιο θυμαριού χρησιμοποιείται συχνά για αρωματικούς και θεραπευτικούς σκοπούς λόγω μίας δραστικής του ουσίας, της καρβακρόλης.

Σε μια μελέτη σε ζώα του 2013, η καρβακρόλη αποδείχθηκε ότι αυξάνει τις συγκεντρώσεις σεροτονίνης και ντοπαμίνης, δύο ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεση. Τέλος, εάν χρησιμοποιείτε, τακτικά θυμαρίσιο ή έλαιο θυμαριού, μπορεί να έχει θετική επίδραση στα συναισθήματα και τη διάθεσή σας.

Σχετικά άρθρα