Μπισκότα πρωινού με βρώμη και μπανάνα: Πεντανόστιμα και ιδανικά για να διατηρήσετε χαμηλή την χοληστερόλη σας

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι πολτοποιημένες ώριμες μπανάνες (περίπου 2 μέτριες)
  • 1/2 φλ. φυστικοβούτυρο
  • 1/2 φλ. μέλι
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλ. βρώμη
  • 1/2 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1/4 φλ. άπαχο ξηρό γάλα σε σκόνη
  • 2 κ.γλ. σκόνη κανέλας
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/4 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 φλ. αποξηραμένα κράνμπερι ή σταφίδες

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200
  2. Χτυπάτε τις μπανάνες, το φυστικοβούτυρο, το μέλι και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Σε ένα άλλο μπολ, προσθέστε τα επόμενα 6 υλικά
  4. Ανακατέψτε και τα αποξηραμένα κράνμπερι.
  5. Ρίξτε την ζύμη στο ταψί σας σε κυκλικά σχήματα
  6. Ψήνετε μέχρι να ροδίσουν, 14-16 λεπτά.
  7. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Tips

Για να το ξαναζεστάνετε, ψήνετε κάθε μπισκότο στα μικροκύματα σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να ζεσταθεί, 15-20 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να συνοδεύσετε τον καφέ ή τον χυμό σας το πρωί, αλλά και να τα φάτε ως σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας.

Οφέλη

Το σώμα χρειάζεται λίγη χοληστερόλη για να λειτουργήσει σωστά. Αλλά εάν υπερβεί τα σωστά επίπεδα, μπορεί να κολλήσει στα τοιχώματα των αρτηριών να τις στενέψει, ακόμα και να τις φράξει. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιακές παθήσεις.

Η χοληστερόλη ταξιδεύει μέσω του αίματος σε πρωτεΐνες που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Ένας τύπος, η LDL, ονομάζεται και «κακή» χοληστερόλη οδηγεί σε συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες σας. Ένας άλλος τύπος, η HDL, ονομάζεται «καλή» χοληστερόλη. Μεταφέρει τη χοληστερόλη από άλλα μέρη του σώματός πίσω στο συκώτι σας. Έπειτα το συκώτι αφαιρεί τη χοληστερόλη από το σώμα.

Η δίαιτα χαμηλή σε χοληστερόλη είναι ωφέλιμη για την καρδιά και συνίσταται για άτομα που έχουν θέμα με την χοληστερόλη, αλλά και για εκείνους που θέλουν απλώς να προσέξουν. Απομονώνει τα κακά λιπαρά και το λίπος τα οποία είναι υπεύθυνα για την αύξηση της. Αυτά βρίσκονται κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, κόκκινα κρέατα, σοκολάτες και τηγανιτά.

Φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, όπως:

  • μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
  • πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
  • νικοτινικό οξύ
  • μαγνήσιο
  • βιταμίνη Ε

Η αναλογία των ακόρεστων λιπαρών προς τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Το φυστικοβούτυρο έχει παρόμοια αναλογία με το ελαιόλαδο, που είναι επίσης γνωστό για τα οφέλη του στην καρδιά.

Η υψηλή πρόσληψη ξηρών καρπών ή παρασκευασμάτων που προέρχονται από αυτά, μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις ή άλλες αιτίες. Οι ερευνητές συνιστούν ιδιαίτερα τα φιστίκια ως έναν αποδοτικό τρόπο για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς για μερικούς ανθρώπους. Ωστόσο, καθώς το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε θερμίδες, για αυτό είναι σημαντικό το άτομο να περιορίσει την πρόσληψή του εάν δεν θέλει να πάρει βάρος.

Το φυστικοβούτυρο είναι μια τροφή με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που περιέχει καλές ποσότητες λιπών και πρωτεΐνης και κάποιες φυτικές ίνες. Για αυτό είναι ιδανικά για δίαιτα χαμηλής χοληστερόλης, αφού δεν έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, είναι μια καλή επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Μια μικρή μελέτη του 2013 απέδειξε πως η κατανάλωση φυστικοβούτυρου για πρωινό θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες με την παχυσαρκία και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που πρόσθεσαν ξηρούς καρπούς στο πρωινό τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ανέφεραν λιγότερη πείνα σε σύγκριση με γυναίκες που έτρωγαν πρωινό που περιείχε την ίδια ποσότητα υδατανθράκων αλλά όχι ξηρούς καρπούς. Επιπροσθέτως, είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για άτομα με διαβήτη.

Αξιοσημείωτο είναι δε, πως η κατανάλωση φυστικοβούτυρου, ειδικά από νεαρή ηλικία, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μια μελέτη στο περιοδικό Breast Cancer Research and Treatment, εξέτασε περισσότερες από 9.000 μαθήτριες στην Αμερική. Ανέφερε, λοιπόν, ότι η κατανάλωση φυστικοβούτυρου και ξηρών καρπών σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μέχρι την ηλικία των 30 ετών.

Σταφίδες

Η σταφίδες μνημονεύονται από πολλούς για την επίδρασή της στην υγεία του σώματος, των μαλλιών και του δέρματος. Περιέχουν κάλιο, φυτικές ίνες, ριβοφλαβίνες, αντιοξειδωτικά, χαλκός, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορος και σίδηρος.

Είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, μιας ένωσης που είναι γνωστό ότι προσφέρει πολλαπλά αντιγηραντικά οφέλη. Η ρεσβερατρόλη, είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και επιβραδύνει την γήρανση. Τα υψηλά επίπεδα καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου και σιδήρου μπορούν να ενισχύσουν την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να κάνει το δέρμα να λάμπει.

Στα μαλλιά βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής ενισχύοντας την ανάπτυξή τους, μειώνοντας την τριχόπτωση και κρατώντας ενυδατωμένες τις ρίζες. Πλούσια σε βιταμίνη C βελτιώνουν την απορρόφηση σιδήρου στο σύστημα. Ο σίδηρος είναι μια από τις βασικές ενώσεις για τη διατήρηση υγιών μαλλιών. Επιπλέον, οι σταφίδες βοηθούν στην υγιή αύξηση βάρους, στον έλεγχο του διαβήτη, στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και στη βελτίωση της υγείας των οστών και τη μείωση των επιπέδων υπέρτασης στο σώμα σας.

 

Σχετικά άρθρα