Κουνέλι σωτέ με σπανάκι και μανιτάρια: Ένα πιάτο πλούσιο σε πρωτεΐνες και μεταλλικά στοιχεία αλλά χαμηλό σε λιπαρά!

Υλικά

  • 1 κουνέλι σε μερίδες
  • 200 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 200gr κόκκινο κρασί ή ροζέ
  • 20 γραμμάρια ξύδι Μήλου
  • 1 σφηνάκι νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 500 γραμμάρια σπανάκι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κλαδιά μάραθο ή φινόκιο
  • 10-20 μανιτάρια Portobello
  • λίγο ρόδι
  • ρίγανη
  • θυμάρι

Εκτέλεση

Κουνέλι

Παίρνουμε το πλυμένο κουνέλι και το σοτάρουμε πολύ καλά μέχρι να ροδίσει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ξίδι και μετά το κρασί, 170 γραμμάρια περίπου. Τέλος προσθέτουμε ρίγανη και θυμάρι

Σκεπάζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το κουνέλι, περίπου 30 με 40 λεπτά.

Σπανάκι

Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σπανάκι και το μάραθο με ένα σφηνάκι νερό μέχρι να μαλακώσει χωρίς να χάσει το χρώμα του, περίπου 6 με 8 λεπτά.

Μανιτάρια

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια εξωτερικά και από το κοτσάνι. Τα περνάμε από το τηγάνι με ελαιόλαδο και το υπόλοιπο κρασί και συνεχίζουμε για περίπου 10 λεπτά. Όταν ροδίσουν και από τις δύο μεριές είναι έτοιμα.

Οφέλη 

Κουνέλι 

Το κρέας κουνελιού είναι ένα δημοφιλές βασικό προϊόν σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτό το νόστιμο κρέας παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία είτε σερβίρεται ως κυρίως πιάτο, είτε ως ορεκτικό. Τα θρεπτικά του συστατικά είναι πολλά μεταξύ των οποίων βρίσκονται:

  • Κάλιο
  • Μαγνήσιο
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη B6
  • Βιταμίνη Β12
  • Βιταμίνη Ε
  • Σίδηρος

Το κουνέλι έχει το υψηλότερο ποσοστό εύπεπτων πρωτεϊνών σε σύγκριση με άλλα κρέατα ενώ έχει και τη χαμηλότερη ποσότητα λίπους. Παρά τη χαμηλή ποσότητα λίπους, εξακολουθεί να είναι πλούσιο σε υγιή λίπη, όπως τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη. Το οικόσιτο κρέας κουνελιού δε, έχει λιγότερες θερμίδες και από το κοτόπουλο και έχει λιγότερη χοληστερόλη από οποιοδήποτε άλλο κρέας.

Το κρέας κουνελιού είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β12 και Ε, ενώ έχει επίσης υψηλότερη συγκέντρωση των περισσότερων μετάλλων. Και ενώ έχει υψηλή συγκέντρωση μετάλλων, το νάτριο που ανήκει σε αυτά υπάρχει εδώ σε πολύ μικρή ποσότητα καθιστώντας το κουνέλι ιδανικό για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Υψηλότερα είναι και τα επίπεδα φωσφόρου και ασβεστίου στο κουνέλι από ότι στο κοτόπουλο. Αυτά τα δύο μέταλλα συνεργάζονται για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση υγιών οστών.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του κουνελιού είναι η περιεκτικότητά του σε νιασίνη, η οποία βοηθά στη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια και σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να παράγει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του στομάχου, των πνευμόνων, του προστάτη και του δέρματος. Επίσης, είναι χρήσιμο για την προστασία από τη σκλήρυνση των αρτηριών.

Σπανάκι

Τα σκούρα φύλλα που έχει το σπανάκι έχει αποδειχθεί πως είναι ευεργετικά για το δέρμα, τα μαλλιά και την υγεία των οστών, καθώς τους πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες και μέταλλα. Τα σημαντικότερα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σπανακιού περιλαμβάνουν τη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη, τη μείωση του κινδύνου καρκίνου και τη βελτίωση της υγείας των οστών.

Καταμετρώντας τα συστατικά του σπανακίου ανάμεσά τους θα βρούμε πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, Βιταμίνη Α και φυλλικό οξύ. Περιέχει, όμως και σημαντικά αντιοξειδωτικά όπως είναι η λουτεΐνη, η καεμπφερόλη, τα νιτρικά, η κερσετίνη, η ζεαξανθίνη και ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως άλφα-λιποϊκό οξύ. Αυτό σύμφωνα με μελέτες μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και αποτρέπει τις οξειδωτικές αλλαγές που προκαλούνται από το στρες σε ασθενείς με διαβήτη.

Επίσης, χλωροφύλλη μια χρωστική ουσία που δίνει στα φυτά το πράσινο χρώμα τους μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Έτσι, οι άνθρωποι που τρώνε πράσινα λαχανικά και φυσικά σπανάκι μπορεί να έχουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου.

Τέλος, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο σπανάκι όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η βήτα καροτίνη, μπορούν όλα να βοηθήσουν στη εύρυθμη λειτουργία των πνευμόνων. Από την άλλη, λόγω του καλίου, το σπανάκι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση και την διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Μανιτάρια Portobello

Τα μανιτάρια Portobello είναι ώριμα μανιτάρια που έχουν έντονη γεύση και κρεατώδη υφή. Αυτά τα μανιτάρια παρέχουν μια σειρά από βασικά θρεπτικά συστατικά χωρίς πολλές θερμίδες, καθιστώντας τα μια θρεπτική προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή.

Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν πολύ νερό, γεγονός που τα καθιστά χαμηλά σε ενεργειακή πυκνότητα. Τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, σημαίνει ότι δεν περιέχουν πολλές θερμίδες άρα μπορούν συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και στην μετέπειτα διατήρησή τους.

Μια μερίδα μαγειρεμένα μανιτάρια Portobello περιέχει 15% της ημερήσιας αξίας για παντοθενικό οξύ, 29 % για ριβοφλαβίνη, 38% για νιασίνη, και 6% το καθένα για φυλλικό οξύ και θειαμίνη. Αυτές οι βιταμίνες ανήκουν στο σύμπλεγμα Β και είναι απαραίτητες για έναν υγιή μεταβολισμό, ρυθμίζοντας παράλληλα και το νευρικό σύστημα. Τα οφέλη τους επεκτείνονται και στη διατήρηση της υγείας του ήπατος, του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών.

Υψηλές είναι και οι ποσότητες μετάλλων που περιέχονται σε αυτό το είδος μανιταριού. Προμηθεύουν τον οργανισμό με φώσφορο, χαλκό και σελήνιο. Το κάλιο έρχεται να συμπληρώσει τις ποσότητες αυτού του μετάλλου που προσφέρονται και από το σπανάκι. Βοηθά στη λειτουργία των νεύρων και των μυών, ενώ εξουδετερώνει τις επιδράσεις του νατρίου στην αρτηριακή πίεση. Συμπληρωματικά, ο φώσφορος είναι απαραίτητος για το σχηματισμό γερών οστών, ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σε συνεργασία με τα παραπάνω, ο χαλκός είναι σημαντικός για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων σας υγιή.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα