Κεράσια:τα γλυκά αντιοξειδωτικά!

Μαζί με το καλοκαίρι έρχονται και τα κεράσια, ένα γευστικό και αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων! Τα κεράσια πέρα από τη γλυκιά και δροσερή γεύση τους, περιέχουν και πολλές θρεπτικές για τον οργανισμό μας ουσίες. Πάμε να τις γνωρίσουμε!

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Κία Καραγιάννη

Έφτασε ο καιρός όπου μπορούμε να απολαύσουμε τα τραγανά ζουμερά κεράσια!

Τα κεράσια έχουν λίγες θερμίδες (1 φλιτζάνι έχει περίπου 80 θερμίδες) αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες δηλαδή φυσικές χρωστικές ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα με έρευνες οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στα κεράσια συμπεριφέρονται ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που προστατεύουν από μυϊκούς τραυματισμούς σε ανθρώπους που γυμνάζονται ή από καταστάσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα και η ινομυαλγία.

Τα κεράσια είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνης Α, βιταμίνης C και κερκετίνης και μαζί με τις ανθοκυανίνες δρουν συνεργικά και μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας ενάντια ορισμένων μορφών καρκίνου.Επιπλέον στα κεράσια περιέχεται μελατονίνη, μία ορμόνη που παράγεται και από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά τις νυχτερινές ώρες, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, αντιμετωπίζει την αϋπνία και οδηγεί σε έναν ποιοτικότερο ύπνο. Η κατανάλωση 1 φλιτζανιού κερασιών πριν τον ύπνο λειτουργεί σαν ένα φυσικό βοηθητικό ύπνου.

Μπορείτε να τα καταναλώσετε ως φρουτοσαλάτα, φρέσκο χυμό, μαρμελάδα, μέσα σε γλυκά ή σαν σος για να συνοδεύσετε το κρέας σας.

Δροσερός χυμός κεράσι με μόλις 50 θερμίδες!

Υλικά (Για 4 μερίδες):

1 φλιτζάνι κεράσια στα οποία έχετε βγάλει τα κουκούτσια

¼ φλιτζανιού φρέσκα φύλλα μέντας

4-8 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη ή στέβια (ανάλογα πόσο γλυκό το επιθυμείτε)

¼ φλιτζανιού φρέσκος χυμός λεμόνι

3 φλιτζάνια σόδα

Προετοιμασία:

  1. Βάζετε σε ένα μπλέντερ τα κεράσια, τα φύλλα μέντας, την καστανή ζάχαρη ή τη στέβια και το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε.
  2. Χωρίζετε το μίγμα σε 4 ποτήρια.
  3. Προσθέστε πάγο και γεμίστε με σόδα. Έτοιμο!

Σχετικά άρθρα