Πιο αποδοτική η άσκηση πριν το πρωινό!

Περισσότερο σωματικό λίπος ως και κατά 20% φαίνεται πως καίνε όσοι αθλούνται προτού φάνε πρωινό, συγκριτικά με εκείνους που αθλούνται άλλες ώρες της ημέρας, υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθούμπρια, στο Νιου Κασλ, ζήτησαν από 12 άνδρες που γυμνάζονταν συχνά να πραγματοποιήσουν μια σειρά ασκήσεων επάνω σε διάδρομο γυμναστικής στις 10 το πρωί.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες είχαν ήδη φάει πρωινό, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν να φάνε από το προηγούμενο βράδυ. Μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, οι ειδικοί προσέφεραν στους εθελοντές ρόφημα αποκατάστασης υπό μορφή σοκολατούχου μιλκσέικ. Το μεσημέρι, το μενού τους περιελάμβανε ζυμαρικά σε ποσότητα που τους έκανε να νιώθουν «άνετα χορτάτοι».

Νηστικό αρκούδι χορεύει και χάνει

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι είχαν ασκηθεί προτού καταναλώσουν πρωινό δεν κατανάλωσαν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας συγκριτικά με τους υπόλοιπους, ούτε εμφάνισαν αύξηση στα επίπεδα της όρεξής τους, γεγονός που θα δικαιολογείτο εξαιτίας της άσκησης με άδειο στομάχι.

Διαπίστωσαν ακόμα, ότι τα συγκεκριμένα άτομα κατά την άσκησή τους είχαν κάψει σχεδόν 20% περισσότερο λίπος σε σχέση με όσους είχαν φάει κανονικά πρωινό πριν ξεκινήσουν το πρόγραμμα γυμναστικής τους.

«Η άσκηση αυξάνει τα γενικά επίπεδα ενέργειας που ξοδεύουμε και ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της ενέργειας προέρχεται από το αποθηκευμένο λίπος στο σώμα μας σε περίπτωση που ασκηθούμε χωρίς να έχουμε φάει» εξηγεί ο ερευνητής Χαβιέ Γκονζάλες. «Προκειμένου να χάσουμε λίπος, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο σωματικό αποθηκευμένο σε σύγκριση με τα λιπαρά που λαμβάνουμε από τις τροφές. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η άσκηση δεν αυξάνει την όρεξη, την πείνα, ή τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για καλύτερα αποτελέσματα ως προς την απώλεια βάρους λοιπόν, ίσως θα ήταν πιο αποδοτική η πρωινή άσκηση πριν την κατανάλωση τροφής».

Από την πλευρά της η επικεφαλής της μελέτης δρ Εμα Στίβενσον έσπευσε να τονίσει ότι: «Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες πρακτικές οδηγίες ως προς την πρόσληψη τροφής από άτομα που ασκούνται με στόχο την απώλεια σωματικού βάρους». Υπογράμμισε ακόμα ότι πρόκειται για αποτελέσματα μελέτης μικρής χρονικής διάρκειας και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει σε επόμενη φάση να ληφθούν υπόψη και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του συγκεκριμένου διατροφικού μοτίβου.

Τα ευρήματα των ειδικών παρουσιάζονται στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «British Journal of Nutrition».

 

Πηγή: Το Βήμα

Σχετικά άρθρα