Ήταν κρίση πανικού ή όχι; Τα συμπτώματά της  thumbnail

Ήταν κρίση πανικού ή όχι; Τα συμπτώματά της

Η διαταραχή πανικού ή κρίση πανικού όπως είναι πιο γνωστή,αποτελεί μια μορφή χρόνιου άγχους το οποίο συνήθως εμφανίζεται στη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. 


Γράφει η ψυχολόγος, Ξένια Ταραβίρα. Ο πανικός σηματοδοτεί μια κατάσταση ιδιαιτέρως έντονου άγχους το οποίο συνοδεύεται αρχικά από τις εξής σωματικές εκδηλώσεις:
Εφίδρωση, ταχυκαρδία, μυικός τρόμος (τρέμουλο), δύσπνοια ή γρήγορη αναπνοή, ζαλάδα, δυσφορία ή πόνος στο στήθος, ρίγη, μούδιασμα,ναυτία ή στομαχική ενόχληση, θολή όραση, τάση λιποθυμίας.


Όλα αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της έκκρισης αδρεναλίνης, ουσία την οποία παράγει το ανθρώπινο σώμα όταν αντιλαμβάνεται μία κατάσταση ως επικίνδυνη και προετοιμάζεται να την αντιμετωπίσει. Τα σωματικά συμπτώματα είναι έντονα και προκαλούν μια σειρά από σκέψεις όπως «πεθαίνω» , «τρελαίνομαι», ένα αίσθημα δηλαδή  επερχόμενου θανάτου και μια αλλοιωμένη επαφή με την πραγματικότητα. Το άτομο εκείνη τη στιγμή μπαίνει σε μια κατάσταση αποπροσωποποίησης νιώθει δηλαδή ότι απομακρύνεται από το σώμα του, ότι ο εαυτός του δεν είναι πραγματικός και αποπραγματοποίησης κυριαρχείται δηλαδή από την αίσθηση ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι πραγματικό ή αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον εξωτερικό κόσμο ως περίεργο.


Η κρίση πανικού διαρκεί συνήθως από 5 έως 20 λεπτά. Ξεκινά από μια σκέψη που μας είναι δυσάρεστη ή ένα τυχαίο σωματικό σύμπτωμα (πχ. ταχυκαρδία). Η σκέψη αυτή οδηγεί σε συναισθήματα άγχους και φόβου, που με τη σειρά τους προκαλούν σωματικά συμπτώματα τα οποία επίσης καταλήγουν σε άσχημες ιδέες και σκέψεις δημιουργώντας κατ’αυτό τον τρόπο έναν φαύλο κύκλο. Μία κρίση πανικού χτυπά σαν ένα κύμα ξαφνικού άγχους και φόβου και είναι μια πολύ τρομακτική εμπειρία για το άτομο που το βιώνει.


Μοιάζει να εμφανίζεται απροειδοποίητα, κάνοντάς μας αδύναμους μπροστά σ’αυτό που συμβαίνει. Κατά τη διάρκεια του πανικού ίσως αισθανόμαστε ότι θα συμβεί κάποιο καταστροφικό γεγονός, ότι θα χάσουμε τον έλεγχο ή θα κινδυνεύσει η ζωή μας. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό είναι απίθανο να συμβεί όσο άσχημα κι αν νιώθουμε αφού όλα τα συμπτώματα που βιώνουμε είναι μία υπερβολική αντίδραση του σώματος στο στρες και τον φόβο.


Πολύ συχνά, οι κρίσεις αρχίζουν να περιορίζουν τις δραστηριότητες του ατόμου. Ο φόβος της επανάληψης του αν και πότε θα μας ξανασυμβεί μαςοδηγεί στο να κλεινόμαστε όλο και περισσότερο και να αποφεύγουμε τους άλλους, με αυτό τον τρόπο σιγά σιγά χάνουμε την αυτοεκτίμηση και την ελευθερία μας, επηρεάζεται η δυνατότητα να απολαύσουμε τις χαρές της
ζωής και δημιουργούμε μια φυλακή για τον ίδιο μας τον εαυτό αποκτώντας επιπλέον φόβους και ανασφάλειες.


Τι προκαλεί μια κρίση πανικού?
-Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: άτομα ιδιαίτερα
αγχώδη αυξάνουν τις πιθανότητες για εκδήλωση μια κρίσης.
Άνθρωποι που είναι υπερβολικά κριτικοί με τον εαυτό τους,
τελειομανείς που επιδιώκουν να είναι πάντα σωστοί, δυνατοί, να
μην κάνουν λάθη με αποτέλεσμα να καταπιέζουν τα
συναισθήματά τους ή αντίθετα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση
που νιώθουν ανασφάλεια ή ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν
μόνοι τους, που εκπαιδεύτηκαν από μικρή ηλικία στο φόβο και
τη ανασφάλεια μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια αγχώδη και
υπερπροστατευτική.


-Σημαντικά γεγονότα ζωής: απότομες αλλαγές στο άμεσο
περιβάλλον του ατόμου όπως ένας θάνατος κοντινού
προσώπου, ένας χωρισμός, απώλεια εργασίας ή ένα μεταβατικό
στάδιο ζωής, ένα ψυχολογικό τραύμα από κάποιο γεγονός είναι
πιθανό να πυροδοτήσουν μια κρίση.


-Φοβίες: είναι ο υπερβολικός φόβος για ένα αντικείμενο, μια
κατάσταση ή ένα ατομο, που ξεπερνά τις διαστάσεις του
πραγματικού κινδύνου. Χαρακτηρίζεται από συμπεριφορές
αποφυγής και η επαφή με ένα ερέθισμα που σχετίζεται με το
αντικείμενο του φόβου προκαλεί άγχος που μπορεί να οδηγήσει
σε κρίσεις πανικού.


-Παρενέργειες από ναρκωτικές ή εθιστικές ουσίες ή από
ορισμένα φάρμακα


Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι κρίσεις πανικού αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται. Μια κρίση πανικού είναι δυσάρεστη αλλά δεν κινδυνεύουμε από αυτήν, σωματικά πρόκειται για μια ακίνδυνη κατάσταση. Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτούμε αυτό που μας συμβαίνει δίχως ενοχές και να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού. Κάποιες φορές τα επεισόδια έρχονται για να μας αφυπνίσουν, να μας υπενθυμίσουν ότι χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας και να έρθουμε πιο κοντά στα συναισθήματά μας. Να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και τελικά να φτάσουμε πιο κοντά στην αλλαγή, υιοθετώντας πιο ικανοποιητικούς τρόπους ζωής που θα μας οδηγήσουν στην πραγματική ηρεμία και χαρά.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X