Πώς να μεγαλώσεις ευτυχισμένα παιδιά; Οι ειδικοί απαντούν!

Υπάρχει κάποια… μυστική συνταγή για να μεγαλώσεις ευτυχισμένα παιδιά; Παιδιά που να χαίρονται τις στιγμές τους και να χαίρεσαι κι εσύ μαζί τους; Η παιδοψυχολόγος Marie-Pierre Chalifoux δίνει κάποια στοιχεία-κλειδιά για να τα καταφέρεις.

Τι σημαίνει να είναι κάποιος “ευτυχισμένος”

Σύμφωνα με το online λεξικό του Τριανταφυλλίδη, ευτυχισμένος είναι εκείνος που “αισθάνεται βαθιά ικανοποίηση και χαρά, που [….] για χρονικό διάστημα που ευνοεί την επιτυχία”.

Η Marie-Pierre Chalifoux στέκεται στον όρο “για μεγάλο χρονικό διάστημα”. Τα παιδιά, όπως και οι μεγάλοι περνούν δύσκολες στιγμές. Μια απουσία πόνου, άγχους, ανησυχίας είναι πιθανή. Αλλά για πόσο; “Είναι η ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε στις δύσκολες στιγμές και να βλέπουμε το θετικό που θα κάνει τη διαφορά προς την ευτυχία, που θα κάνει ένα παιδί χαρούμενο”, εξηγεί η παιδοψυχολόγος.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, ως γονείς καλούμαστε να δώσουμε στα παιδιά μας τα… εργαλεία ώστε να βιώνουν με πιο θετικό τρόπο τα προβλήματα και τις αντιξοότητες της ζωής τους και επομένως να είναι ευτυχισμένα!

Ποια είναι τα 3… κλειδιά της ευτυχίας των παιδιών μας;

mama paidi eytyxia

Συναισθηματική ασφάλεια

Πώς αποκτά συναισθηματική ασφάλεια ένα παιδί; Με γονείς που, από τη γέννησή του, είναι πάντα παρόντες και εκπληρώνουν τις συναισθηματικές του ανάγκες κάθε στιγμή, να δείχνουν κατανόηση και να ψάχνουν να βρουν τις βαθύτερες αιτίες στις κρίσεις και τα παράλογα ξεσπάσματα του παιδιού τους.

Ένα κλασικό παράδειγμα που εκθέτει η παιδοψυχολόγος:

Ένα παιδί 2 ετών λέει στη μαμά του: “Δεν σ’αγαπάω πια”. Αν η αντίδραση της μαμάς είναι: “Ωραία, τότε πήγαινε να ζήσεις με τη γιαγιά σου που την αγαπάς” ή κάτι παρόμοιο, προσφέρετε συναισθηματική ασφάλεια στο παιδί; Όχι βέβαια!

Η σωστή αντίδραση ενός γονέα στη συγκεκριμένη περίσταση, όσο κι αν μπορεί να πληγωθεί στιγμιαία από τα λόγια του παιδιού του είναι να αναλογιστεί τι οδήγησε το μικρό του να ξεστομίσει μια τέτοια έκφραση και να προσπαθήσει να δώσει λύση στο πρόβλημά του…

Η διαθεσιμότητα των γονέων

Μεγάλο πρόβλημα στις μέρες μας είναι κατά πόσο είναι διαθέσιμοι οι γονείς ακριβώς όταν τους χρειάζεται το παιδί τους… Όταν δουλεύουν όλη μέρα και τα παιδιά μεγαλώνουν με γιαγιάδες και νταντάδες, η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη… Ωστόσο, ακόμα και όταν βρίσκονται με το παιδί τους, πολλοί γονείς δεν είναι 100% παρόντες. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί: τις στιγμές που περνάτε με το παιδί σας, ειδικά αν αυτές είναι λίγες, να αφήνετε μακριά τα κινητά για να είστε συγκεντρωμένοι μόνο σε εκείνο. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να καταλάβει ότι δεν υπάρχει τίποτε που να σας αποσπά την προσοχή την ώρα που είστε μαζί του.

Να είστε ευαίσθητοι στην πραγματικότητα ενός παιδιού

mama paidi parigorei

Στην κοινωνία μας που τα πράγματα προχωρούν πολύ γρήγορα, η καθημερινότητα ενός παιδιού είναι πολύ φορτωμένη και έχουμε την τάση να ζητάμε πάρα πολλά από τα παιδιά: σχολείο, εξωσχολικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες, δραστηριότητες. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά χρειάζονται ξεκούραση!

Όταν μόλις έχει επιστρέψει από το σχολείο και έχει ξεκινήσει να παίζει, μην του φωνάζετε “έτοιμο το φαγητό”! Δώστε του λίγο χρόνο να παίξει, να χαλαρώσει και θα έρθει!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από mamanpourlavie.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα 3 απλά πράγματα που κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα

Το παιχνίδι κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα. Μάθε πώς!

Γονείς – Παιδιά: Οι 10 «χρυσοί» κανόνες του… παιχνιδιού

Σχετικά άρθρα