Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Λαμβάνεις το ασβέστιο που χρειάζεσαι; Κάνε το τεστ
Λαμβάνεις το ασβέστιο που χρειάζεσαι; Κάνε το τεστ thumbnail

Λαμβάνεις το ασβέστιο που χρειάζεσαι; Κάνε το τεστ

Ένα νέο υπολογιστή πρόσληψης ασβεστίου που ανέπτυξε ο Διεθνής Οργανισμός Οστεοπόρωσης είναι πλέον διαθέσιμος στο κοινό. Στόχος του είναι με εύκολο και απλό τρόπο να γνωρίζουμε όλοι να προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα ασβεστίου μέσω της καθημερινής διατροφής μας.  • Υπολογίστε πόσο ασβέστιο λαμβάνετε από τη διατροφή σας κάνοντας κλικ εδώ.


Η παρουσίαση του νέου Υπολογιστή πρόσληψης Ασβεστίου γίνεται με αφορμή το 15ο Διεθνές Συνέδριο των Συλλόγων Οστεοπόρωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 11-13 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχή περισσότερων από 35 συλλόγων ασθενών από όλο τον κόσμο.

Το ασβέστιο είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταλλικά στοιχεία που βοηθούν να διατηρούμε τα οστά μας γερά. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις πρόσληψης ασβεστίου, ο άνθρωπος θα πρέπει να λαμβάνει 700-1300 mg ασβεστίου ημερησίως, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι έφηβοι, καθώς επίσης και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, των οποίων η δυνατότητα απορρόφησης ασβεστίου, μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, έχουν τις υψηλότερες απαιτήσεις σε ασβέστιο.

Η πρόσληψη χαμηλής ποσότητας ασβεστίου, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας οστών και ανάπτυξης οστεοπόρωσης, μίας ασθένειας που προκαλεί στα οστά αδυναμία και μεγάλη ευθραυστότητα.

Σύμφωνα με μελέτη του 2010, περίπου 86.000 νέα κατάγματα λόγω ευθραυστότητας, σημειώνονται ετησίως στην Ελλάδα και περίπου 640.000 άνθρωποι ηλικίας 50 και άνω, υπολογίζεται ότι έχουν οστεοπόρωση. Η οικονομική επιβάρυνση των καινούργιων και παλαιότερων καταγμάτων, ανέρχεται σε περισσότερα από €680 εκατ. ετησίως και, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, αναμένεται να αυξηθεί έως 20% και περίπου €814 εκατ. το 2025.

H Τζούντι Στενμαρκ, διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Οστεοπόρωσης εξηγεί ότι «το ασβέστιο αποτελεί την κυριότερη δομική μονάδα των οστικών ιστών. Ειδικότερα, οι σκελετοί μας αποθηκεύουν το 99% των αποθεμάτων ασβεστίου στο σώμα μας. Το ασβέστιο όχι μόνο βοηθά τα οστά μας να παραμείνουν γερά, αλλά βοηθά επίσης το σώμα μας να διατηρεί υγιή την λειτουργία των νευρών και των μυών μας. Αυτοί αποτελούν πολύ καλούς λόγους προκειμένου να διασφαλιστεί οτι λαμβάνετε αρκετή τροφή πλούσια σε ασβέστιο στην καθημερινή σας διατροφή».
Παρά την σημασία του ασβεστίου, τόσο στα παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη όσο και στους ενήλικες όλων των ηλικιών, οι γιατροί εκφράζουν την ανησυχία οτι η πρόσληψη αυτού του δομικού μεταλλικού στοιχείου των οστών, ενδέχεται να μην είναι επαρκής».

Η Μέμη Τσέκουρα, πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα, συμπληρώνει ότι «εμείς οι έλληνες, φημιζόμαστε για τα γιαούρτια μας και τα τυριά μας, τα οποία, και τα δύο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, πρωτεΐνη, και άλλα συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία των οστών. Δίνοντας προσοχή στις τροφές που επιλέγουμε, η πλειοψηφία από εμάς μπορεί να λαμβάνει τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες. Ο νέος υπολογιστής πρόσληψης ασβεστίου, μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τις πιθανές ανεπάρκειες στην καθημερινή του διατροφή».

health.in.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X