Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Πρόβλημα στύσης: Και αν η γυναίκα αντιδράσει άσχημα;
Πρόβλημα στύσης: Και αν η γυναίκα αντιδράσει άσχημα;  thumbnail

Πρόβλημα στύσης: Και αν η γυναίκα αντιδράσει άσχημα;

Ο ρόλος της συντρόφου


Η ευκαιριακή αποτυχία, όπως λέγεται επιστημονικά το μπλοκάρισμα, είναι ιδιαίτερα συχνή στις νέες ηλικίες, δηλαδή στα πρώτα χρόνια της σεξουαλικής ζωής του άντρα, ίσως και στην πρώτη φορά, ή αργότερα με κάποια καινούργια σχέση που ο ίδιος την χαρακτηρίζει σημαντική! Η αποτυχία τον γεμίζει ντροπή και άγχος ενώ το ερώτημα «γιατί μου συνέβη», γρήγορα αντικαθίσταται από το «θα τα καταφέρω την επόμενη φορά;». Έτσι γεννιέται το λεγόμενο άγχος επίδοσης ή απόδοσης, που δυστυχώς οδηγεί στην επανάληψη της αποτυχίας. Ο φαύλος κύκλος ξεκινά αφού η μια αποτυχία φέρνει την άλλη και συνήθως μέσα σε λίγο χρόνο ο άντρας εγκαταλείπει τις προσπάθειες και αποσύρεται με συναισθήματα θυμού και ντροπής. 


Από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων


Ενώ, η πλειοψηφία των γυναικών διατηρεί έναν υποστηρικτικό ρόλο με διάθεση κατανόησης του συντρόφου,  οι γυναίκες που στηρίζουν την αυτοπεποίθησή τους στην σεξουαλική επίδοση του άνδρα είναι πιθανό να αντιδράσουν αρνητικά στο πρόβλημα στύσης του συντρόφου τους (LoPiccolo, J. 1999; In C. Carson et al., Textbook of erectile dysfunction)

 


Η θεραπεία..


Όταν η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι το άγχος επίδοσης, τότε χρειάζεται συμβουλευτική και ψυχο-σεξουαλική αντιμετώπιση από ειδικευμένους επιστήμονες. Μετά τη λήψη ιστορικού, ο ειδικός θα προτείνει ένα θεραπευτικό σχεδιασμό που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διαρκεί πάνω από 3 μήνες. Η ψυχολογική παρέμβαση έχει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα όταν συμπεριλαμβάνει τη σύντροφο και εφαρμόζεται στο ζευγάρι. Η θεραπεία εστιάζεται συνήθως α) στην επανεξέταση των αρνητικών σκέψεων και αντικατάστασή τους με ωφέλιμες και ρεαλιστικές σκέψεις, β) στην εστίαση της προσοχής στα σεξουαλικά ερεθίσματα και την ευχαρίστηση γ) στη σταδιακή επαναφορά της εγγύτητας στο ζευγάρι, δ) στη βελτίωση των σεξουαλικών τεχνικών και ερεθισμάτων, ε) στη χορήγηση για μικρό διάστημα φαρμάκων που διευκολύνουν τη στύση. 


 


  

Η χρήση φαρμάκων που διευκολύνουν τη στύση έχει μεγαλύτερα αποτελέσματα όταν συνοδεύεται από ψυχο-σεξουαλική θεραπεία. Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς πως τα φάρμακα δεν δημιουργούν στύση, αλλά διευκολύνουν την επίτευξη και διατήρηση της στύσης. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως π.χ. όταν υπάρχει έντονο άγχος κατά τη διάρκεια των επαφών, τα φάρμακα έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα (Rosen R: Cur. Med. Res. & Opinion; 2004)Σε κάθε περίπτωση η θεραπεία οφείλει να λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο τη λειτουργία του πέους, αλλά και τον άντρα ως προσωπικότητα, τη σύντροφό του και τη σχέση, καθώς και το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζουν και λειτουργούν αυτοί οι άνθρωποι (Riley A.. Int J Impot Res 2002; 14(Suppl 1): S105–S109).Μέσα από τη θεραπεία, το ζευγάρι έχει την δυνατότητα όχι μόνο να βελτιώσει την σεξουαλική λειτουργία, αλλά και τη σεξουαλική του επικοινωνία και την ποιότητα της σεξουαλικής του σχέσης. Πολλές φορές, μετά την θεραπεία, το ζευγάρι αρχίζει να απολαμβάνει τη σεξουαλική του ζωή  περισσότερο από όσο την απολάμβανε ακόμα και πριν την εμφάνιση του προβλήματος!


 Οδηγίες πρόληψης


   • Φροντίστε να κάνετε σεξ όταν νιώθετε σεξουαλική επιθυμία.

  • Κατευθύνετε συνεχώς την προσοσχή σας στα σεξουαλικά ερεθίσματα.

  • Επικεντρωθείτε στην προσωπική σας απόλαυση.

  • Χρησιμοποιείστε όλες σας τις αισθήσεις (όραση, αφή, ακοή, όσφρηση και γεύση).

  • Αποφύγετε το σεξ όταν ο χρόνος στη διάθεσή σας δεν είναι επαρκής και όταν ο χώρος δεν είναι κατάλληλος.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X