Αρχική / Teens / Τα σημάδια της κατάθλιψης στην εφηβεία
Τα σημάδια της κατάθλιψης στην εφηβεία thumbnail

Μαρία 42 ετών, μητέρα αγοριού στην εφηβεία

Τα σημάδια της κατάθλιψης στην εφηβεία

Αναγνώστριά μας ζητά τη συμβουλή των ειδικών μας: Πώς μπορούμε να ξερουμε ότι ένας έφηβος έχει κατάθλιψη; Ο γιος μου είναι αρκετό καιρό τώρα κλειστός, δεν κάνει δραστηριότητες που έκανε και δε μιλαει πολύ για τον εαυτό του. Μπορεί από την άλλη να είναι εφηβικό σύμπτωμα μπορει ας πούμε να είναι ερωτευμένος και να μην ανοίγεται; Ήταν ανέκαθεν κλειστός και πως θα καταλάβω;

 

Mαρία 42 ετών 

 

Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός. 

 

 Δημήτρης Κατσαρός

 


Αγαπητέ-τή αναγνώστη-τρια:

 

Ένας έφηβος είναι ένας άνθρωπος που αμφιταλαντεύεται οριακά μεταξύ της μεγάλης χαράς και της μεγάλης λύπης. Το πάθος γεννιέται μέσα του και η όρεξή του ταυτίζεται με τα όρια της φαντασίας του. Έτσι εξηγείται η υπερβολή των εφηβικών αντιδράσεων. Παρ'όλα αυτά δεν εννοώ πως ψεύδεται ή διαστρευλώνει το τι συμβαίνει μέσα του. Αντιθέτως, πιστεύω πως ο νους του ανθρώπου της ήβης είναι ένας μεγενθυντικός φακός που αποκαλύπτει τις εξαίσιες λεπτομέρειες των αισθήσεων, της υφής του εαυτού και του περιβάλλοντος, οι οποίες άλλοτε είναι θλιβερές, άλλοτε υπέροχες και άλλοτε τραγελαφικές. Εσείς σαν γονιός ενός νέου στην εφηβεία έχετε αγωνία να κατανοήσετε, μα απώτερο σκοπό να αντέξετε τα σκαμπανεβάσματα αυτά ώστε αργότερα αυτό που θα μείνει σ'αυτόν να είναι η σταθερότητά σας και η υπομονή σας. Δεν υπάρχει γλυκύτερο και πιο ανακουφιστικό πράγμα στη θύμηση ενός ανθρώπου παρά το συγκαταβατικό χαμόγελο του γονιού που "δεν πολυ-καταλαβαίνει" αλλά "είναι εκεί". Οι "δύσκολες στιγμές" γίνονται στιγμές αποφασιστικότητας και δύναμης παρέα με μια τέτοια ανάμνηση. Αυτή η αξία είναι πολύ σημαντική για έναν άνθρωπο. Δεν αποκλείεται να πρόκειται για εφηβική κατάθλιψη, άλλωστε κανείς δεν μιλά για την εφηβεία του ως μια "εύκολη περίοδο". Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον σας να καταλάβετε, μα προτιμήστε να επενδύσετε στο εξής: Ό,τι κι αν είναι αυτό που περνά, δίνει τη μάχη του και το σημείο αναφοράς του είστε εσείς! Δε χρειάζεται να είστε υπεράνθρωπος, ούτε αλύγιστος-η. Μπορείτε να παρασυρθείτε απ' τη δύνη των συναισθημάτων του όπως τα δέντρα από τον δυνατό αέρα. Όμως μη ξεχνάτε να είστε ριζωμένος-η στο έδαφος που είναι το σημείο αναφοράς του.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X