Αρχική / Ψυχολογία / Φοβίες / Η φοβία για τις αρρώστιες: Πώς την ξεπερνάμε;
Η φοβία για τις αρρώστιες: Πώς την ξεπερνάμε; thumbnail

Μυρτώ, αναγνώστρια του boro.gr

Η φοβία για τις αρρώστιες: Πώς την ξεπερνάμε;

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Καλημέρα σας Επικοινωνώ μαζί σας όχι για κάποιο προσωπικό μου πρόβλημα αλλά για το πρόβλημα ενός κοντινού μου ατόμου Είναι μία οικογενειακή φίλη στην ηλικία των 60 η οποία τα τελευταία χρόνια έχει περάσει αρκετά λόγω της οικονομικής κρίσης και αυτή και ο συζυγός της. Δεν έχει παιδιά και πια ούτε και την οικονική άνεση να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό η ίδια απηλείθηκε από τον εργοδότη της να παραιτηθεί και ο σύζυγός της βρίσκει περιστασικές εργασίες για να έχει βγάζει κάποια χρήματα. Μιλώντας μαζί της αντιλήφθηκα ότι χρειάζεται άμεσα ψυχολογική υποστήριξη Είναι παγιδευμένη στις σκέψεις της πιστεύει ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά φοβάται να κάνει οποιεσδήποτε εξετάσεις και μόνο με την ιδέα ότι δεν θα είναι καλά τα αποτελέσματα έχει σταματήσει να ασχολείται με τα καθημερινά και το μόνο που κάνει είναι να σκέφτεται και να φοβάται. Αποτέλεσμα όλου αυτού του στρες να ανεβάζει συχνά πίεση από το άγχος και τη στεναχώρια.  Την άκουσα πολύ τρομαγμένη μέσα σε απίστευτο άγχος ότι δε μπορεί να ασχοληθεί με τίποτε άλλο γιατί την απασχολούν όλη την ημέρα αυτές οι σκέψεις ότι είναι άρρωστη ότι πεθαίνει και ότι πρέπει να πιέσει τον εαυτό της να πάει σε κάποιο γιατρό αλλά φοβάται τα αποτελέσματα. Επισκέφθηκε κάποιο φαρμακείο για να της δώσουν κάποιο φάρμακο ώστε να αντιμετωπίσει την πίεση και ο φαρμακοποιός της πρότεινε ψυχίατρο. Στεναχωρήθηκα πολύ έτσι που την άκουσα δεν ήταν ποτέ έτσι και προσπαθώ να βρω έναν τρόπο να την βοηθήσω. Ψάχνοντας λοιπόν στο ίντερνετ βρήκα τη στήλη σας και ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε κάτι κάπου που θα μπορούσε να απευθυνθεί ώστε να της παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη. Θεώρω ότι ο ψυχίατρος είναι η έσχατη λύση και ότι αυτό που χρειάζεται είναι έναν ψυχολόγο ώστε να την συμβουλέψει πως μπορεί να διαχειριστεί σωστά όλα αυτά που την απασχολούν και την προβληματίζουν. Όπως σας εξήγησα η οικονομική της κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή δεν θα ήταν εφικτό λοιπόν να επισκεφθεί κάποιον ψυχολόγο ιδιωτικά καθάρα για οικονομικούς λόγους.  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας. Με εκτίμηση, Ελένη. 


Ο ψυχολόγος ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός απαντάΑγαπητή αναγνώστρια:

 

Μπορείτε να πείτε στη φίλη σας να απευθυνθεί σε δημοτικές δομές, κέντρα ψυχικής υγιεινής όπου έχουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και ψυχικής υγείας με συμβολικό αντίτιμο (5 ευρώ αν θυμάμαι καλά). Σας παραθέτω τον παρακάτω σύνδεσμο για να κοιτάξετε:

 


Επίσης υπάρχουν εθελοντικές δομές που βοηθούν χωρίς αντίτιμο. Στην Αθήνα μια τέτοια δομή είναι η Συνύπαρξη που αποτελεί δίκτυο κοινωνικής αλληλεγκύης και ψυχολογικής υποστήριξης. Σας παραθέτω το σύνδεσμο:

 


Καλό είναι όπως και να'χει να πείσετε σιγά-σιγά τη φίλη σας να κάνει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Υπάρχουν δωρεάν ιατρικές παροχές για ανθρώπους με οικονομική δυσχερια:

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X