Δεν νιώθω καλά με τον εαυτό μου – Όλοι με κοροϊδεύουν για τα κιλά μου!

Δεν νιώθω καλά με τον εαυτό μου διότι από το δημοτικό με κορόιδευαν τα κορίτσια του τμήματος μου επειδή ήμουν εύσωμη. Αυτό συνέχισε από άλλα άτομα στο γυμνάσιο. Και φέτος με σταμάτησε μια κυρία στην μέση του δρόμου χωρίς να με ξέρει και μου έλεγε να χάσω κιλά. Ένιωσα απίστευτη ντροπή. Το αποτέλεσμα από όλα αυτά είναι να μην θέλω να βγω από το σπίτι και κάθομαι όλη μέρα μόνη μέσα στο δωμάτιο με κλειστά φώτα και δεν θέλω να έχω επαφές με κανέναν παρά μόνο με τον εαυτό μου. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Σίγουρα η εμπειρία της λεκτικής κοροϊδίας που έχεις βιώσει όλα αυτά τα χρόνια έχει επηρεάσει την ψυχολογία σου, με συνέπεια πλέον να είσαι πολύ ευαίσθητη σε όποιο σχόλιο και να ακούς σχετικά με τα κιλά σου… Σίγουρα όταν ακούς κάτι για τα κιλά σου κάνεις μια σειρά από αρνητικές σκέψεις για το σώμα σου αλλά και για σένα συνολικά σαν άτομο με συνέπεια όλο και περισσότερο να κλείνεσαι στον εαυτό σου και να απομονώνεσαι..

Αυτή η συμπεριφορά είναι ο τρόπος σου να αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Και το πρόβλημα προφανώς δεν είναι τα κιλά σου, αλλά το ότι χάνεις την ευκαιρία να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και να βυθίζεσαι σε μια μελαγχολία που είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν σε βγάζει ξανά στο φως.

Κάποια κιλά παραπάνω σίγουρα δεν καθορίζουν την αξία μας σαν άτομα. Αλίμονο αν τα κιλά ήταν αυτά που καθορίζουν την αξία μας και την προσωπικότητα μας. Ευτυχώς οι άνθρωποι είμαστε πολυσύνθετα όντα και η αξία μας καθορίζεται από μια σειρά πραγμάτων. Ο χαρακτήρας μας, το αν είμαστε καλοί φίλοι για τους άλλους, αν είμαστε έξυπνοι,αν έχουμε κάποιο ταλέντο και άλλα πολλά είναι αυτά που καθορίζουν την αξία μας.

Αυτό που θα σε συμβούλευα να κάνεις είναι να μιλήσεις για όλο αυτό που σου συμβαίνει με κάποιο πρόσωπο από την οικογένεια σου που να νιώθεις αρκετά άνετα και εμπιστεύεσαι και να μην το κρατάς μέσα σου. Επιπλέον να αρχίσεις σιγά σιγά να εντάξεις πράγματα στην καθημερινότητα σου που σε γεμίζουν και σε ευχαριστούν ώστε και η ψυχολογία σου να αρχίσει να ανεβαίνει…

Και να θυμάσαι πως αυτοπεποίθηση δεν είναι το να αρέσουμε απαραίτητα σε όλους,αλλά να μπορούμε να συνεχίζουμε τη ζωή μας κανονικά,ακόμα και αν δεν αρέσουμε σε όλους.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αισθάνομαι κοντή και χοντρή. Τι να κάνω;

Νιώθω χοντρή και άσχημη και μισώ τον εαυτό μου – Πώς θα αρέσω στα αγόρια;

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Πρέπει να αλλάξω για τους άλλους ή για μένα;

 

 

Σχετικά άρθρα