Τι είναι η διαταραχή πανικού και πώς αντιμετωπίζεται;

Πριν 5 μήνες με έπιασε μια ενόχληση στο στήθος με αποτέλεσμα να νομίζω ότι δεν έχω οξυγόνο. Σ’ αυτό το διάστημα κρύωσα και έπαθα βρογχίτιδα με ακροαστικά. Μπήκε στο μυαλό μου πως έχω κάποια κακοήθεια στον πνεύμονα. Έβαλα τον γιατρό να μου γράψει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος,  ακτινογραφία θώρακος αλλά και αξονική θώρακος. Ήταν πολύ καλές. Παρ’ όλα αυτά η ενόχληση συνεχιζόταν. Πήγα και σε καρδιολόγο αλλά και εκείνος τα βρήκε όλα τέλεια. Μετά από λίγες μέρες μου πέρασε.  Κάποια στιγμή ήρθε ξανά για 10 μέρες περίπου! Μετά από καιρό πάλι με ξαναέπιασε. Είναι τώρα 20 μέρες που νιώθω ακόμα χειρότερα. Δεν έχω οξυγόνο, ιδρώνω, νομίζω πως θα πεθάνω. Σήμερα πήγα πάλι στον καρδιολόγο και μου είπε ότι οι εξετάσεις μου είναι μικρού παιδιού. Νομίζω πως κάτι έχω. Πόσες μέρες μπορεί να κρατήσει η κρίση πανικού;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Ένα άτομο με διαταραχή πανικού, εκτός από την ανησυχία του μήπως συμβούν και άλλες προσβολές πανικού και για τις συνέπειές τους, αναφέρουν και συνεχή ή επαναλαμβανόμενα αισθήματα άγχους, χωρίς αυτά να συνδέονται με συγκεκριμένες καταστάσεις, ή άγχος και φόβους για την υγεία ή τον αποχωρισμό από κοντινά τους άτομα.

Πολλοί αναφέρουν επίσης ότι η πρώτη προσβολή πανικού ή οι υποτροπές του εμφανίστηκαν μετά από ένα σημαντικό στρεσσογόνο παράγοντα, κάποιο έντονα δυσάρεστο γεγονός για αυτούς.

Συχνά συνυπάρχουν μαζί με καταθλιπτική διάθεση ή κατάθλιψη, με κοινωνική φοβία με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ή χρήση αλκοόλ και ουσιών.

Πιθανόν κάποια ψυχοσωματικά ενοχλήματα λόγω άγχους, να πυροδότησαν στην πορεία απροσδόκητες διαταραχές πανικού. Και ενδιάμεσα να κυριαρχεί το έντονο άγχος μήπως πάθετε κάτι. Το έντονο και συνεχές στρες εμποδίζει το ανοσοποιητικό να δράσει και μπορεί να προκύπτουν λοιμώξεις όπως η βρογχίτιδα που είχατε.

Θα σας πρότεινα να δείτε κάποιον ψυχίατρο για να αξιολογήσει εάν χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή και ταυτόχρονα να αναζητήσετε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία ώστε να δουλευτούν οι αιτίες που προκαλούν το άγχος και τις κρίσεις πανικού. Συχνά πίσω από τις κρίσεις πανικού αποκαλύπτεται έντονος θυμός σε άτομα του στενού περιβάλλοντος.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία κρίση πανικού στη δουλειά;

Κρίση Πανικού: Τι θέλει να σου «πει» το σώμα σου;

Πόσο ένοχος είναι ο θυρεοειδής για τις κρίσεις πανικού;

Σχετικά άρθρα