Αποτυχημένες δίαιτες: Γιατί ξαναπαίρνεις τα κιλά που έχεις χάσει;

Είναι πολύ πιθανό να ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των γυναικών εκείνων που βρίσκονται ή έχουν βρεθεί στη διαδικασία της δίαιτας, αλλά δεν βλέπουν αποτέλεσμα. Μια άλλη πιθανή προοπτική είναι να χάνεις κάποια κιλά αρχικά, αλλά βλέποντας από ένα σημείο και μετά ότι μένεις στάσιμη απογοητεύεσαι και τα παρατάς.

Φυσικά, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί συμβαίνει αυτό με τις δίαιτες; Μπορεί, δηλαδή, να είσαι πλήρως αφοσιωμενη στον στόχο σου, αλλά τελικά να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ας δούμε μαζί μερικές πιθανές αιτίες για τις οποίες, τελικά, οι δίαιτες δεν πιάνουν!

Η περιορισμένη διάρκεια της δίαιτας

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τελικά μπορεί να χάσεις κάποια κιλά, αλλά να τα ξαναπάρεις. Δηλαδή, εστιάζεις και προετοιμάζεις το σώμα και τον εγκέφαλο σου για μια περίοδο χωρίς υδατάνθρακες, με πολλή πρωτεΐνη κλπ. αλλά μόλις δεις ότι έχασες κάποια κιλά επανέρχεσαι στις παλιότερες… κακές σου συνήθειες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σκοπός δεν είναι μια δίαιτα – «αστραπή» ή περιορισμένης διάρκειας, αλλά η οριστική αλλαγή της διατροφής σου προς το υγιεινότερο, που θα το κρατήσεις εφόρου ζωής.

Μεγάλος θερμιδικός περιορισμός

Επειδή οι υπέρβαροι άνθρωποι θέλουν να χάσουν γρήγορα κιλά, εφαρμόζουν μια δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες που δεν καλύπτει επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες.

diaita swsth diatrofi

Εκτός από τις συναισθηματικές, μεταβολικές, αλλά και ορμονικές αλλαγές που συνεπάγεται μια τέτοια περιορισμένη διατροφή, ο οργανισμός μας θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει την… επιβίωσή του και να ανακτήσει γρήγορα αυτό που έχει χαθεί!

Μονότονες δίαιτες

Οι λεγόμενες δίαιτες μονοφαγίας, όπου τρως μόνο ένα είδος τροφής (π.χ. σούπες), είναι μεν αποτελεσματικές όσον αφορά την γρήγορη απώλεια κιλών, όμως είναι καταστροφικές αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειές τους. Κι αυτό γιατί η μεγάλη απώλεια που έχεις σε υγρά και μυϊκή μάζα δεν αποτελεί απώλεια κιλών σε λίπος, οπότε μόλις τη σταματήσεις θα δεις τον δείκτη της ζυγαριάς σου να επιστρέφει στα προηγούμενα επίπεδα!

Δίαιτες χωρίς… αντισταθμιστικά

Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να ακολουθήσουν δίαιτες στις οποίες κόβουν ένα συγκεκριμένo διατροφικό στοιχείο, για παράδειγμα μόνο τους υδατάνθρακες ή μόνο τα κορεσμένα λίπη. Συνέπεια αυτού, είναι ο οργανισμός αυτόματα να αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για να καλύψει το κενό που του δημιουργείται. Ένα παράδειγμα που αναφερουν οι ειδικοί, είναι ότι σε περίπτωση διακοπής των κορεσμένων λιπαρών, στρεφόμαστε στους υδατάνθρακες με δυσάρεστα αποτελέσματα για τη σιλουέτα μας.

Δίαιτες που δεν ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής σου

Συχνά, οι δίαιτες απαιτούν να τρώμε συγκεκριμένες ώρες και συγκεκριμένες τροφές. Αυτό, όμως, δεν συνάδει πάντα με την καθημερινότητά μας, λόγω των κοινωνικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων. Αποτέλεσμα είναι η απογοήτευση και η διακοπή της προσπάθεια για απώλεια κιλών.

 

Δεν «ακούς» τον οργανισμό σου

Το σώμα μας έχει την ιδιότητα να αντιλαμβάνεται τι… δεν πάει καλά και να βρίσκει τρόπους να μας προειδοποιεί γι αυτό. Για παράδειγμα, όταν ακολουθούμε μια δίαιτα, ο οργανισμός είναι σε θέση να αντιληφθεί τη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μας και να στείλει «σήμα» ότι πρέπει να φας. Στις τυποποιημένες δίαιτες, όπου ο ειδικός μας δίνει ένα συγκεκριμέν πρόγραμμα, αυτό δεν γίνεται γιατί το ωράριο των γευμάτων μας υποχρεώνει να τρώμε σε ώρες που ο οργανισμός δεν αποζητά την τροφή. Καλό θα είναι να εφαρμόζει κανείς το διατροφικό του πρόγραμμα, προσαρμοσμένο όμως στις ανάγκες του ογρανισμού του.

Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσουμε μια δίαιτα ή και κατά τη διάρκειά της, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε ένα πιστοποιημένο διαιτολόγο – διατροφολόγο, αλλά και τον γιατρό μας, που θα μας κατευθύνουν αρμοδίως, βάσει των αναγκών του οργανισμού μας.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Επιτρέπεται η ζάχαρη στη δίαιτα;

Μπορώ να χάσω κιλά, χωρίς να κάνω δίαιτα;

Θέλω να κάνω δίαιτα αλλά πεινάω συνέχεια. Τι κάνω;

Δίαιτα Dukan: Η τέλεια διατροφή ή ο ύπουλος εχθρός της υγείας σου;

Σχετικά άρθρα