Δίλημμα: Μπορεί ένα αγόρι να διαλύσει τη φιλία μου με την κολλητή μου;

Έχω σοβαρό πρόβλημα με την κολλητή μου . Δεν ξέρω αν είναι το σωστό να της πω αλλά φοβάμαι ότι θα πληγωθεί. Ας ξεκινήσω λοιπόν , η κολλητή μου έχει ερωτευτεί ένα παιδί το οποίο σήμερα μου την έπεσε και δεν ήθελα να τον κοιτάω στα μάτια γιατί σαν να ένιωθα την κολλητή μου δεν ξέρω γιατί… και προσπάθησα να το πω στην ίδια. Νευρίασε πολύ αλλά… άμα συνεχίσει έτσι φοβάμαι πως θα παρασυρθώ . Τι προτείνετε να κάνω;

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Καλησπέρα,

Διαβάζοντας το μήνυμά σου, αυτό που μπορώ να διακρίνω είναι ότι βρίσκεσαι μπροστά σε ένα δίλημμα όπου αμφιταλαντεύεσαι ανάμεσα στο να πεις στη φίλη σου την αλήθεια και στο να την προστατεύσεις από το να πληγωθεί εάν της πεις τι πραγματικά συμβαίνει.

files zilia kavgas

Αρχικά, είναι χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε ότι το γεγονός πως εκείνο το αγόρι σού εξέφρασε τα συναισθήματά του ήταν δική του επιλογή και όχι δική σου, ήταν κάτι που διάλεξε εκείνος και όχι εσύ. Άρα λοιπόν αν λάβουμε υπόψη αυτό, φαίνεται πως δεν υπήρξε πρόθεση από τη πλευρά σου να πληγώσεις τη φίλη σου. Ωστόσο θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι δική σου επιλογή και ευθύνη αποτελεί το πώς θα αποφασίσεις να πορευτείς από εδώ και πέρα σχετικά με το θέμα αυτό.

Τα διλήμματα και οι επιλογές μας… 

 

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές στη ζωή μας, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε (όπως εσύ) καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα διλήμματα, ερωτικά, φιλικά, οικονομικά κλπ. Ωστόσο αυτό δεν χρειάζεται να μας τρομάζει καθώς τα διλήμματα πολλές φορές αποτελούν καλές ευκαιρίες ώστε να συνειδητοποιούμε αφ’ ενός ποιοι είμαστε και αφ’ ετέρου ποιοι θέλουμε να είμαστε. Είναι δηλαδή ένα χρήσιμο εργαλείο που μας βοηθά να διαμορφώνουμε ταυτότητα και χαρακτήρα.

 

Αυτό που έχει σημασία σε όλα αυτά είναι να καταφέρουμε να επιλέγουμε το «σωστό» με βάση τη δική μας φωνή αρκεί προηγουμένως να έχουμε υπολογίσει και το κόστος που έχει η επιλογή μας στα συναισθήματα των άλλων και ιδιαίτερα εκείνων που μας ενδιαφέρουν.

Στη περίπτωσή σου λοιπόν, θα ήταν χρήσιμο να προσπαθήσεις να φτιάξεις μία λίστα σε ένα χαρτί, με θετικά/αρνητικά του να μιλήσεις στη φίλη σου. Πάρε το χρόνο σου, σκέψου όσο πιο χαλαρά μπορείς και σημείωσε αυτά που σκέφτεσαι. Όταν ολοκληρώσεις τη λίστα, προσπάθησε να χαλαρώσεις λίγο ακόμη, σύγκρινε μεταξύ τους τα συν και πλην και σκέψου προς ποια απόφαση κλίνεις περισσότερο.

Μη λησμονήσεις να σκεφτείς πώς θα ήθελες να συμπεριφερθεί η φίλη σου και τι λίστα θα έφτιαχνε εκείνη εάν οι ρόλοι σας ήταν ανάποδα. Εάν αισθάνεσαι πως υπάρχει κάποιο εμπόδιο ακόμη μέσα σου, ρίξε ξανά μια ματιά στις λίστες σου και αν νιώσεις την ανάγκη να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις κάτι, μη διστάσεις.

 

Κωνσταντίνος Γερακίτης

Ψυχολόγος – τελειόφοιτος Msc “Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή”

Σχετικά άρθρα